Lidé Lisabonské smlouvě nerozumí, přesto ji odmítají

ver
5. 11. 2008 9:38
Polovina lidí podle STEM smlouvu odmítá

Praha - Jen čtvrtina lidí chápe, jaké dopady by měla Lisabonská smlouva na chod věcí v Česku, přesto ji víc než polovina populace odmítá. Takové jsou výsledky říjnového průzkumu agentury STEM.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 1245 lidí různého věku a politického vyznání. O tom, co je Lisabonská smlouva a co by přinesla Česku, mají přesnou představu jen tři procenta lidí. Čtvrtina dotázaných odpověděla, že dokument "spíše zná". Téměř polovina lidí pak vůbec neví, co Lisabonská smlouva je.

"Povědomí lidí o Lisabonské smlouvě zůstává malé," hodnotí ve své zprávě výsledky průzkumu agentura STEM, která lidem kladla podobné otázky už v únoru tohoto roku.

Pro jsou voliči ODS, proti příznivci komunistů

Přesto se na dokument dívá drtivá většina lidí kriticky. S přijetím Lisabonské smlouvy nesouhlasí více než polovina oslovených. Na smlouvu by naopak kývlo 45 procent lidí. Odpůrci dokumentu se řadí především do skupiny, která obsah dokumentu nezná.

Kladně Lisabonskou smlouvu hodnotí spíše pravicově zaměření voliči, příznivci ČSSD a KSČM by vládě smlouvu odsouhlasit nedoporučovali. 

Lisabonskou smlouvu podepsali přední zástupci Evropské unie 13. prosince 2007, měla nahradit neúspěšnou euroústavu. Smlouvu doposud schválilo 24 zemí evropské sedmadvacítky. Aby mohla vstoupit v platnost, musí ji ratifikovat všechny členské státy.

To však v červnovém referendu zamítli udělat Irové. V Česku se k Lisabonské smlouvě musí nejprve vyjádřit Ústavní soud. Ten má určit, jestli je dokument v souladu s českou ústavou, nebo ne. Veřejné projednávání soudu by se mělo konat 25. listopadu. Pokud ústavní soudci smlouvu schválí, mohla by být Českem přijata v prvním čtvrtletí příštího roku.

Lisabonská smlouva především posiluje úlohu Evropského parlamentu. Mění také způsob, jakým se bude rozhodovat v unijních institucích, a počítá se vznikem křesla stálého předsedy Evropské rady a jakéhosi společného ministra zahraničí. Oproti původní euroústavě, kterou v referendu odmítli přijmout Francouzi a Nizozemci, nenahrazuje dosavadní smlouvy, jen je doplňuje. Na rozdíl od neúspěšné euroústavy také nepočítá se společnou vlajkou a hymnou.

 

Právě se děje

Další zprávy