Lepší už to nebude - ať vládne kdokoli

Martina Macková
31. 5. 2006 12:00
Velká Bystřice - Jednu velkou! Muž se naklání do okýnka ke zmrzlinářce a platí za vanilkovou zmrzlinu. Kdo by si taky ve Velké Bystřici dával malou?
Zdeněk Zich umývá svůj traktor. V družstvu Agrospol to tak dělají po každém návratu z pole.
Zdeněk Zich umývá svůj traktor. V družstvu Agrospol to tak dělají po každém návratu z pole. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

U okna se strojem zastavují auta každou chvíli. Poklidná Haná nedává ani dopoledne pocit klidu. Auta s řemeslníky, maminky s kočárky. Manažeři před zámkem, který slouží i jako kongresové centrum.

Třítisícové městečko v těsné blízkosti Olomouce je na jednu stranu tradiční Hanou se vším všudy, na druhou stranu se díky své poloze a vedení bleskově rozvíjí.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

IDYLICKÝ VENKOV

 V těchto krajích se relativně nejvíc lidí živí zemědělstvím, mají ale málo výkonný průmysl a nedostatek míst ve službách. Tyto nedostatky vyhnánějí řadu lidí pracovat jinam. Kraje mohou spoléhat na zachovanou přírodu a nízké ceny bytů... IDYLICKÝ VENKOV - čtěte ZDE

MAPA REGIONŮ

Co trápí obyvatele jednotlivých krajů? Které strany na jejich potíže nabízejí lék?
INTERAKTIVNÍ MAPU - najdete ZDE

Nejen Olomoucký kraj, ale také Vysočina by se daly nazvat idylickým venkovem.

V zemědělství v obou regionech pracuje relativně nejvíce lidí, kraje se mohou pyšnit zachovalou přírodou, ceny bytů tady rostou pomalu, rychle ale roste původně nízký počet podnikatelů.

Přitom i ve srovnání Vysočiny a Olomouckého regionu je alespoň podle čísel Vysočina progresivnějším krajem, i když má více polí a levnější byty.

Ve městě s přírodou v zádech

"Zrovna jsme je přistěhovali, ještě tady nemám ani trvalé bydliště," říká jedna z maminek tlačících kočárek směrem k obchůdkům. "Odkud? No z Olomouce." Typický příklad rozvoje, který zasáhl i obce, které s Olomoucí bezprostředně nesousedí.

Lidé se sem stěhují z města, ceny domů jsou v okolí na úrovni cen panelových bytů. Každý má auto, tak proč si občas do města nezajet a nemít přitom přírodu v zádech?

Velká Bystřice je nejbližší město za humny Olomouce - od okraje krajského města ji dělí asi tři kilometry rychlostní silnice směrem na Ostravu.

Satelitní čtvrť nových domů vyrostla na stráni nad Velkou Bystřicí.
Satelitní čtvrť nových domů vyrostla na stráni nad Velkou Bystřicí. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Blízko je i průmyslová zóna s hypermarketem, centrálním skladem, obří tiskárnou nebo menšími továrnami zahraničních investorů. Nikdo nemusí jezdit daleko do práce. A když se vydáte z Velké Bystřice na opačnou stranu, narazíte hned v sousední vsi na velkou fabriku, dnes patřící americké firmě. A pak už jen hluboké lesy vojenského újezdu.

"Máme sice asi desetiprocentní nezaměstnanost, ale jsem přesvědčený, že kdo chce pracovat, práci tady nebo nejdál v Olomouci najde. I u nás je spousta malých firem," říká starosta Velké Bystřice Marek Pazdera, který se na radnici dostal na kandidátce s názvem Za příjemný život.

Správce sítě wi-fi Filip Štembírek u antény na střeše školy.
Správce sítě wi-fi Filip Štembírek u antény na střeše školy. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Internetová ves

Velká Bystřice je navíc městem s dobrým zázemím a nabízí svým obyvatelům v určitém směru možná víc než Olomouc. Například každý tu může mít díky radnici bezdrátový internet. Pro mladé určitě lákavé.

S technikou tady vůbec nemají problém. Internetové stránky města letos vyhrály soutěž, a to ještě nejsou dokončené. "Byli jsme sami překvapeni," přiznává starosta a ukazuje, kde sídlí vysílač, díky kterému se každý z obyvatel může kdykoliv dostat na síť. Za stovku měsíčně.

Vysílač stojí na střeše opravené základní školy. Jedenáct bodů v obci dosáhne i k třicítce nových bytů, které chce radnice začít stavět. O bydlení v obci je zájem.

Terezka Horáková skáče panáka před opravenou školou, do níž bude za pár let taky chodit.
Terezka Horáková skáče panáka před opravenou školou, do níž bude za pár let taky chodit. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Funguje tu městská policie, i když ne vlastní, ale pronajatá od sousední obce na šest hodin týdně. O bezpečí chodců se stará radar, který měří rychlost projíždějících automobilů.

Město se za evropské peníze chystá opravit amfiteátr, nabízí rekonstruovaný park, oddíl házené, spolek rybářů, domov důchodců, školu, které se staví nová tělocvična. Za obcí se chystá stavba nového rybníku. I když ten vzbuzuje protesty.

"Přestěhoval jsem se do Olomouce, ale firmu jsem nechal v Bystřici," říká internetový grafik Zdeněk Polách. "Rád se sem vracím, je tady příroda a klid na práci. Město se úžasně rozvíjí, ale myslím, že rozvoj by měl spíš směřovat ke zvýšení kvality života lidí, kteří tady bydlí. Zatím se zdá, že zmizí příroda pod tlakem nových obyvatel a staveb," dodává.

Lidé na radnici

"Helenka říkala, že bys to měla probrat... No tak s ní zkus promluvit," debatuje žena s další úředníci a chvíli trvá, než se zeptá, co bychom rádi. "Ano, pan starosta, to je tady," ukáže neoficiálně.

Starosta Marek Pazdera před leteckým snímkem Velké Bystřice.
Starosta Marek Pazdera před leteckým snímkem Velké Bystřice. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Domácká atmosféra, malý úřad, který ale pracuje rychleji než leckterý velký. Bez velkého objednávání je čas u starosty i na půlhodinovou debatu, úředníci vyhoví kvůli fotografování i po pracovní době.

Mladý starosta dřív pracoval na radnici jako úředník, nakonec si řekl, že by chtěl víc podílet na změnách svého města, a s několika přáteli sestavil nezávislou kandidátku. Vyhráli.

"U nás si na politiku nikdo nehraje. Taky je nám jedno, jestli vyhraje výběrové řízení firma A nebo B. A úřad jsme přestavěli tak, že pracuje svižněji. Máme méně lidí a ještě jsme je obměnili," tvrdí starosta.

Radnice má skutečně jen stavební odbor, odbor technických služeb, výstavby a správní. Funguje ve 13 lidech.

Točená zmrzlina je velmi populární.
Točená zmrzlina je velmi populární. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle sestavy zastupitelstva tady politické strany skutečně nebodují. Samí nezávislí a jen tu a tam člen strany. V koalici ale najdete "jen" vítězné nezávislé zastupitele z kandidátky Za příjemný život a s nimi jednoho člena KDU-ČSL. Tím je bývalý starosta. "Kontinuita je důležitá," říkají "ti noví", kteří mají v patnáctičlenném zastupitelstvu devět hlasů.

Opozici sice tvoří straníci ČSSD a KSČM, ale vedení radnice se s nimi radí před každým zasedáním zastupitelstva o tom, co se bude projednávat. Komunistickou stranu v zastupitelstvu kuriózně zastupuje prakticky největší místní podnikatel.

"Jak zastupitelstvo a rada pracuje, záleží na lidech, ne na stranách," tvrdí nezávislý starosta nezávislé obce, sám ale přiznává, že před dvěma měsíci vstoupil do ODS. Proč? "Chtěl jsem je podpořit, ale na podzim sestavíme zase nezávislou kandidátku," ujišťuje.

Tradice zůstávají

Tradiční Haná se v Bystřici přes moderní zásahy nezapře. Městečko má dva kostely katolický a evangelický, v obci funguje tradiční organizace Orel, v místním sále se každý týden schází ochotníci i folklórní soubor. A ne ledajaký. Nejznámější z těch, v nichž ženy nosí velké červené šátky, vrstevnaté límce a muži černé vestičky - Haná.

Zatímco na jižní Moravě ještě dnes potkáte starší ženy v kroji, v Bystřici lidé kroj odložili tak jako jinde na Hané zhruba před sto lety. Oblékají ho jen tanečníci a zpěváci na každoroční přehlídku Lidový rok, kterou městečko pořádá.

Tradiční hanáckou ves připomínají už jen rozložité statky, které si lidé ale už opravili většinou podle trendů moderního bydlení. Vedle starých statků zůstávají i stavby socialismu, třeba obří betonový kulturní dům, kde se každý rok schází Agrární komora na svém sjezdu.

Ale ani lidé tradiční obce nejsou typickými voliči stran vyznávajících tradice.

Petr Chudáček si sám opravuje starý rodinný dům jen pár metrů od radnice. Pomalu ale jistě. Každou jízdu s kolečky doprovází chundelatý strážce domu a práce je tady ještě dost.

"Že by se pro nás něco výrazně za čtyři roky změnilo?" zastaví se v práci a chvíli přemýšlí. "To tedy ne. Všechno změnil rok 89, ale teď? Vypadá to, že je už jedno, kdo stát povede," říká muž, který se do Velké Bystřice odstěhoval z Olomouce.

Děti na májové bohoslužbě v evangelickém kostele.
Děti na májové bohoslužbě v evangelickém kostele. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Lepší už to nebude

Tipovali byste, že Velká Bystřice je baštou pravicových stran? Omyl. Volí se tu stejně jako v mnoha vesnicích na Hané. V minulých parlamentních volbách vyhrála sociální demokracie. Jen podíl ODS a lidovců byl o něco vyšší než v jiných tradičních vsích v okolí Olomouce.

Přesto tu na pravicové voliče narazíte. "Nejsem sice žádný podnikatel, ale volím ODS. Není koho volit a spojení Paroubka s Rathem, to už je vražedná kombinace," říká žena v lékárně.

Po páteční mši v katolickém kostele.
Po páteční mši v katolickém kostele. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Lidé volí tady spíš nezávislé, ale je to dost individuální. Někdo prostě nadává na to, co bylo i na to, co bude. Další jsou už rozhodnutí pro určitou stranu a zbývající o politiku nemají vůbec zájem," říká evangelická farářka Hana Šebíková a dodává: "My s manželem k volbám půjdeme. Rozhodujeme se, ale zřejmě dáme hlas Straně zelených."

Pokoušet se o vlastní předvolební průzkum je zbytečné, po ulicích chodí voliči všech stran a žádná nemá výraznou převahu. Snad jen ti, co politiku shrnou do dvou tří vět, stejně jako Dana Košťálková: "Jsou stejně všichni stejní. Ať tam bude kdokoliv, lepší už to nebude."

 

Právě se děje

Další zprávy