Kvůli vraždě budou v Havířově nové volby

ČTK, ves
13. 11. 2006 11:31
Ostrava - V Havířově budou nové volby. Soud rozhodl, že hlasování bylo neplatné kvůli jménu zastřeleného Martina Balšána na kandidátce ČSSD.

ČTK to dnes řekla soudkyně Krajského soudu v Ostravě Monika Javorová.

Volby v Havířově vyhrála ODS, když získala 14 mandátů, přesto jako jediná měla skončit v opozici, a město měla opět vést levice. Koaliční smlouvu totiž podepsala ČSSD, která má 12 mandátů spolu s komunisty, kteří získali 13 křesel, a Hnutím pro Havířov se čtyřmi mandáty.

Ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu by tak nová koalice měla pohodlnou většinu 29 mandátů. Ani opakované volby tak pravděpodobně na rozložení sil ve městě mnoho nezmění. Na radnici dlouhodobě spolupracují dvě levicové strany.

Žaloby jsou dvě

Komunální volby v Havířově byly napadeny ještě dvěma stížnostmi u soudu. Obě žaloby souvisejí s případem nedávno zavražděného náměstka primátorky Martina Balšána a jeho zvolením do zastupitelstva města.

O druhé žalobě krajský soud zatím nerozhodl.

Ekonomického náměstka zastřelil během zasedání zastupitelstva bývalý ředitel Technických služeb Havířov Pavel Slíva. Mladý politik ale zůstal na kandidátce ČSSD a byl zvolen do zastupitelstva.

Soudkyně Javorová Dodala, že v okamžiku, kdy rozhodnutí dostane ministr vnitra, měl by do 30 dnů určit termín nového hlasování. Proti rozhodnutí soudu nejsou opravné prostředky.

"Účastník se může obrátit na Ústavní soud. Samo o sobě to ale nemá odkladný účinek," doplnila Javorová. Pokud by soud vyhlásil neplatnost voleb jako celku, musel by se volební proces konat znova celý, včetně registrace kandidátů.

"Registrace byly v pořádku. Nedělo se nic nezákonného. Zopakovat by se mělo jen hlasování a nové sčítání," doplnila. Jméno zastřeleného náměstka havířovské primátorky, který dostal více než 4200 hlasů, na kandidátce ČSSD zůstane i pro nové hlasování.

"Kandidátní listiny budou stejné. Členové volebních komisí ale už budou vědět, že jeho hlasy nemají počítat," řekla. Dodala, že volební zákon v podobných případech neumožňuje zrušit jen sčítání. "V tomto případě by to bylo hospodárnější. Takto jsme ale rozhodnout nemohli. Můžeme podle zákona za neplatné prohlásit jen volby nebo hlasování," uvedla.

Noví zastupitelé se zatím nesešli

Nově zvolení zastupitelé se ale zatím nesešli právě kvůli podaným žalobám. Lídři politických stran se obávají především nižší volební účasti, což by podle Radka Foldyny z ODS mohlo pomoci především levicovým stranám. Nedomnívá se ale, že se povolební uspořádání výrazně změní.

"Pomůže to jenom komunistům, protože asi půjdou znovu k volbám spíše ti starší. Pro nás je to nevýhodou," doplnil Foldyna. Jednička ČSSD Svatopluk Novák nechtěl rozhodnutí soudu komentovat. Domnívá se, že úvahy o případných změnách, které by volby mohly přinést, jsou předčasné.

Obavy o nižší volební účast má i primátorka a lídr KSČM Milada Halíková. "Přiznám se, že jsem tím rozhodnutím velmi překvapená," uvedla Halíková.

Celkem soudkyně ostravského krajského soudu Javorová a její senát řešil 20 žalob, které zpochybnily volby v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Dvě ještě nestihli projednat. Jedině tři, které se týkaly Havířova, uspěly. Zbývající senát zamítl.

Komunální volby se budou opakovat také v jednom z okrsků brněnské městské části Královo Pole, kde voliči vkládali volební lístky do neorazítkovaných obálek.

 

Právě se děje

Další zprávy