Kuchtová: Necelý rok ministryní

Simona Holecová
25. 9. 2007 13:55
Ministryně doplatila na politickou neobratnost
Odstupující ministryně Dana Kuchtová.
Odstupující ministryně Dana Kuchtová. | Foto: Ludvík Hradilek

Profil - Do kronik resortu školství se zapíše jako ministryně s nejkratším mandátem. Jistě - byli tu jiní, kteří se v úřadu příliš neohřáli: Třeba Jiří Gruša, který skončil po pár měsících kvůli pádu Klausovy vlády na podzim 1997, Jan Sokol v poloúřednické vládě Josefa Tošovského, která měla předem časově omezený mandát, anebo nedávno Miroslava Kopicová, členka Topolánkovy první neúspěšné vlády.

Dana Kuchtová, místopředsedkyně Strany zelených, je však první ministryní, která v úřadu skončila po osmi měsících kvůli vleklým problémům.

Sama Kuchtová podala demisi s dovětkem, že se stala obětí politikaření a nevybíravých útoků zájmových skupin.

Pravdou je, že zdědila ministerstvo s kupou problémů:. S učiteli, připravenými prakticky neustále stávkovat za vyšší platy (skutečně patří k nejhůře ohodnoceným pedagogům v Evropě).

V kostce

  • 45 let
  • První místopředsedkyně Strany zelených a lídryně Strany zelených v Jihočeském kraji.
  • Původním povoláním překladatelka a učitelka.
  • Dlouholetá členka sdružení Jihočeské matky.
  • Dlouhodobě se věnuje problematice jaderné energetiky, ale též účasti žen na politickém dění a česko-rakouským vztahům.
  • V době existence Občanského fóra přispěla k obnovení tradice Českokrumlovských slavností a k založení Střední uměleckoprůmyslové školy v Českém Krumlově.
  • Je rozvedená, má dceru Kateřinu.

Se školami, které od září přecházejí na reformní plány, které Kuchtová nepřipravovala a neuměla politicky obhájit. Slova o konci biflování možná stačí do článků pro děti, ale odbornou veřejnost neuspokojí. Přišla na úřad, který její předchůdkyně z ČSSD Petra Buzková neuměla zbavit zátěže plynoucí z projektu Internet do škol. A kde - ač je země už tři roky v EU - se teprve začaly ohřívat mechanismy potřebné k čerpání Evropských peněz.

Já nic, já muzikant

Kuchtová se často bránila, že problémy zdědila. Jenže kroky, které činila či měla činit, k nápravě nevedly. Chronicky podfinancované školství si nemůže dovolit hazardovat s miliardami ze strukturálních fondů.

Svými kroky si Kuchtová (která proti všem nařízeným postupům Bruselu na poslední chvíli změnila pravidla pro žádání o peníze a dokonce jeden z klíčových programů převedla pod ministerstvo průmyslu) proti sobě postavila prakticky celou školskou obec.

Dokonce i obvykle umírněné zástupce vysokých škol. Ti sepsali proti ministryni memorandum s jednoznačným poselstvím: Ohrožujete peníze, které nezbytně potřebujeme.

Rektoři se nakonec s Kuchtovou domluvili, ale i tak neskrývají obavy, že peníze uvidí s obrovským zpožděním. "Šance, že se podaří vyčerpat peníze z programu na výzkum, klesá každým dnem," popsal rektor Vysoké školy chemicko-technologické Vlastimil Růžička.

Podcenění slova politika

Ač Kuchtová a její úředníci začali usilovně pracovat na nápravě, o politickou nápravu se nepokusila. S poslanci, kteří chtěli vysvětlení, se pohádala, nechtěla uznat chybu a zcela rezolutně odmítla odvolat svého náměstka, který měl kritickou situaci na svědomí.

Stejně politicky neohrobaně vystoupila i před časem, když se z pozice ministryně pro sport vložila do příprav světového šampionátu v lyžování v Liberci. Odvolala dosavadní vedení přípravného výboru a dosadila tam svého koně, lyžařskou hvězdu Kateřinu Neumannovou.

Ač tento krok podle sportovních expertů vážně ohrozil přípravy mistrovství, Kuchtová dosud jasně nepředstoupila před veřejnost a nepředložila účty, kterými by dokázala nutnost této rošády.

Před příchodem na ministerstvo školství byla Dana Kuchtová známá jako mluvčí Jihočeských matek, kterým jde o zdraví dětí žijících ve stínu jaderné elektrárny. Sdružení přesvědčeného o své pravdě a občas nevidícího nalevo, napravo. Kuchtová si podobný styl přinesla i do vlády. Stálo ji to křeslo.

 

Právě se děje

Další zprávy