Evropské miliardy pro školství jsou v ohrožení

Eliška Bártová Eliška Bártová
13. 9. 2007 15:00
Evropská komise pozastavila schvalování programů
Dana Kuchtová místopředsedkyně Strany zelených
Dana Kuchtová místopředsedkyně Strany zelených | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně školství Dana Kuchtová prožila ve středu perné chvíle. Kvůli jejím krokům demonstrovaly před vládou odbory, dvě hodiny ji vyslýchali poslanci ze školského výboru - a nakonec přišla ještě špatná zpráva z Bruselu.

Vláda dostala upozornění, že Evropská komise pozastavila schválení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tedy - že se přinejmenším posouvá doba, kdy bude moci Česko na tuto oblast vyčerpat 59 miliard korun z fondů Unie.

Důvodem je, že Kuchtová převedla administraci příslušných programů na čerpání evropských peněz z resortu školství na ministerstvo průmyslu a Czechinvest.

"Věřím, že celý ten problém bude během 14 dnů vyřešen a o peníze nepřijdeme," řekla Kuchtová.

Změna dohody

Poslanci přesto nešetří kritikou.

"Pět dní před tím, než EK měla tento program schválit, se najednou změnily podmínky. To byl důvod, proč schválení zastavila," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého výboru pro vzdělání Walter Bartoš (ODS). "Chtěli jsme proto po ministryni, aby změnila dohodu s ministerstvem průmyslu."

Bartoš chce, aby Kuchtová předložila dodatek ke smlouvě s ministerstvem průmyslu. "V něm musí být jasně uvedeno, že tento operační program se vrací na resort školství," tvrdí Bartoš. "Jinak hrozí, že bychom o ty peníze mohli přijít."

Převod některých kompetencí na jiný úřad a Czechinvest kritizovala nejvíce koaliční poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). V souvislosti s touto událostí požadovala odvolání Kuchtové.

KDU-ČSL celostátní konference
KDU-ČSL celostátní konference | Foto: Ludvík Hradilek

ČTĚTE VÍCE O TOMTO SPORU:

Program premiant

Podle Kuchtové vážné problémy nehrozí. Ministerstvo průmyslu začalo už během dneška připravovat dodatek, ve kterém bude jasně uvedeno, že onen kámen úrazu - program Vzdělávání pro konkurenceschopnost - bude převeden zpět na ministerstvo školství.

"Je to otázka 14 dnů, kdy se proces schvalování znovu rozjede," říká ministryně Kuchtová. "Nic to neznamená. EK sice uvolní peníze, až budou schváleny všechny programy, ale tento je - i přes toto zdržení, stále premiantem. Ostatní resorty nemají ještě schváleny řady programů. Na nás se v tomto případě čekat nebude."

Kuchtová proto převedení administrace na Czechinvest nepovažuje za chybu. "Příčinou bylo to, že jsme nenapsali jasně, že se nemění zprostředkovatelský subjekt," říká Kuchtová. "Z dohody asi nebylo jasné, že všechny zásadní pravomoci zůstávají na našem ministerstvu."

Řekni důvody

Program, který má sloužit například k jazykovému vzdělávání učitelů, tak bude zajišťovat pouze ministerstvo školství a jednotlivé kraje. Ty by si měly rozdělit na 16 miliard. Ostatní dva programy bude se souhlasem Evropské komise administrovat Czechinvest.

Největší kritička Kuchtové Šojdrová byla s dosaženou změnou spokojena. Neodpustila si však na konci jednání výboru pro vzdělání štiplavou poznámku.

"Změnila jsi své rozhodnutí, to je správné," řekla Šojdrová. "Nevysvětlila jsi nám však své důvody. Nevím, co tě k tomu vedlo, a co tě dál povede. A to ve mně vzbuzuje obavy."

 

Právě se děje

Další zprávy