Lidovci hrozí: Budeme žádat odvolání Kuchtové

Adam Junek, Martina Macková, Kateřina Eliášová
6. 9. 2007 10:35
Kritizují její plán čerpání peněz EU na školství
Ministryně Dana Kuchtová
Ministryně Dana Kuchtová | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová žádá schůzku koalice. Důvodem jsou evropské peníze na ministerstvu školství.

Tvrdí, že peníze jsou ohroženy. A dokonce zvažuje, že navrhne odvolání Dany Kuchtové (SZ).

Sporem už se začalo zabývat jak vedení KDU-ČSL, tak zelených. Podle informací Aktuálně.cz by se měla koaliční schůzka uskutečnit do konce tohoto týdne. Jádrem sporu má být fakt, že se Kuchtová rozhodla podělit o správu dvou evropských programů s ministerstvem průmyslu.

Smlouva ministerstva školství s ministerstvem průmyslu, strana 1
Smlouva ministerstva školství s ministerstvem průmyslu, strana 1 | Foto: Aktuálně.cz

Smlouvu, která hovoří o převodu administrace vzdělávacích a vědeckých programů z ministerstva školství na agenturu CzechInvest, má Aktuálně.cz k dispozici. Byla již podepsaná, přestože je na ní zítřejší datum.

Šojdrová mluví za sněmovní výbor pro vzdělání, jehož je místopředsedkyní. Poslanci se budou rovněž postoji Dany Kuchtové příští týden zabývat.

ČTĚTE: Co konkrétně vadí poslankyni Šojdrové

Smlouva ministerstva školství s ministerstvem průmyslu, strana 2
Smlouva ministerstva školství s ministerstvem průmyslu, strana 2 | Foto: Aktuálně.cz

Aprílový žert?

Sama lidovecká poslankyně napsala Kuchtové oficiální dopis, v němž se ohrazuje vůči chování ministryně.

V dopise, který má redakce k dispozici, jí vyčítá chybná rozhodnutí kolem přípravy čerpání peněz z EU v oblastech, které má ministerstvo na starosti. Jde o operační programy Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Výzkum a vývoj pro inovace. Do fondů by mělo přitéct 13 miliard korun za rok.

Šojdrová kritizuje i rozhodnutí ministryně, že oba fondy bude řídit náměstek Jaromír Soukup.

"Pro mne jsou z tohoto postupu pouze dva závěry: Tvůj příkaz byl aprílový žert a Ty se za něj všem omluvíš. Anebo na něm trváš, ale pak já navrhuji Tvé odvolání," píše se v listu.

Je to vážný problém, tvrdí Šojdrová

Šojdrová nechtěla svůj požadavek komentovat.

"Je to závažná situace. Postoj ministryně mě zneklidňuje, mohl by znamenat problémy s čerpáním fondů," řekla Aktuálně.cz.

Na dotaz, zda chce opravdu navrhnout odvolání ministryně, poslankyně připustila. "Svým rozhodnutím ohrožuje čerpání a využití peněz pro oblast vzdělání. Záleží na tom, jak se zachová. Věc je ještě řešitelná, nechci nějakým vyjádření zhatit situaci. Ten dopis nebyl určen veřejnosti," dodala.

"Nechápu, proč mě poslankyně Šojdrová kritizuje," řekla Aktuálně.cz ministryně Kuchtová. "Budu chtít tuto situaci v koalici probrat a vysvětlím, že rozhodně operační programy nekončí a jak se budou spravovat. Programy nejsou ohroženy," dodala Kuchtová.

KDU-ČSL celostátní konference. Michaela Šojdrová, Roman Línek
KDU-ČSL celostátní konference. Michaela Šojdrová, Roman Línek | Foto: Ludvík Hradilek

Předseda Strany zelených Martin Bursík Aktuálně.cz řekl, že odvolání ministryně Kuchtové nepřipadá v úvahu. "O námitkách budeme jednat," uvedl.

Program ze školství na průmysl

V dopise Šojdrová naznačila, že ministryně Kuchtová přestala počítat s jedním z programů. Ta skutečně potvrdila, že jeden z programů, výzkum a inovace, bude napříště částečně spravovat ministerstvo průmyslu a obchodu.

"Oba fondy bude ovšem mít v gesci i nadále ministerstvo, budeme je dál řídit," řekl Aktuálně.cz Ondřej Gabriel z tiskového oddělení. Ministerstvo průmyslu by se podílelo na systému přijímání žádostí, pro které by se využila síť středisek CzechInvestu v zemi.

"To má logiku, podle mě spíš ušetříme. To nejdůležitější zůstává u nás. A to je hodnocení a výběr těch projektů, a také financování," dodala Kuchtová.

Krok ministryně je pravděpodobně reakcí na to, že z resortu nyní odešli dva klíčoví odborníci, kteří evropské peníze spravovali. A dnes ji navíc pro spory o europeníze opustil i náměstek pro vysoké školy Pavel Komárek.

"Důvodem je jiný názor na řízení stukturálních fondů, určitě ne koaliční dohody. O těch nic nevím," řekl deníku Aktuálně.cz ve zjevné narážce na fakt, že si lidovci nárokují tento post pro člověka v barvách KDU-ČSL.

Více o odchodu náměstka Komárka čtěte ZDE

ZDE si můžete přečíst zprávu, jak lidovci a zelení chtějí na ministerstvech své lidi

Ekonom Marek Mora, který dříve pracoval pro Evropskou komisi, rezignoval už v červenci na post náměstka pro evropské fondy a k prvnímu září z ministerstva definitivně odešel. Stejně jako ředitelka odboru pro záležitosti EU Jarmila Modrá.

Ministryně Kuchtová musí najít řešení, jak peníze získat. Poslankyně Šojdrová se však zřejmě obává toho, že pokud program výzkum bude částečně spravovat agentura CzechInvest, peníze nemusí zamířit k akademikům, ale naopak k firmám.

 

Právě se děje

Další zprávy