Kuba versus Kalousek. Politici z jihu se utkají jinde

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 8. 2013 16:00
Jihočeský šéf ODS Kuba se rodákovi z Tábora postaví ve středních Čechách.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Momentální úřadující šéf ODS Martin Kuba bude na výkonné radě přesměrován ze svého jihočeského regionu na volební kandidátku středních Čech.

Zdroj ODS, který sdělil Insideru tuto informaci před zasedáním výkonné rady, odhaduje, že se tak stane s osmdesátiprocentní pravděpodobností.

A protože kandidátce ODS ve středních Čechách bude Martin Kuba lídrem, mohl by se, jak ukazují poslední informace z TOP 09, utkat v tomto kraji o místo hegemona pravice s Miroslavem Kalouskem, jinak také původně politikem jižních Čech.

Z pohledu rozdělování mandátů jsou střední Čechy velkým krajem, kde je postup do sněmovny jistější i při menším volebním zisku.

Naposled ve volbách 2010, kdy byl lídrem kandidátky pozdější ministr zemědělství a předtím zdejší bývalý dlouholetý hejtman Petr Bendl, zde získala ODS sedm mandátů.

Lídrem ODS v Praze, kde kandidátku v roce 2010 vedl tehdejší 1. místopředseda David Vodrážka, má být velmi pravděpodobně předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která zároveň aspiruje na stranického volebního superlídra.

Přečtěte si další podrobnosti v placeném deníku Insider: Hledá se volební manažer. A rychle

 

Právě se děje

Další zprávy