Klíčová část ČSSD žádá zrušení zákazu spolupráce s KSČM

Martina Machová Martina Machová
6. 11. 2013 15:31
ČSSD řeší nejen co s vnitřní krizí, ale volby otevřely i otázku Bohumínského usnesení.
Předseda českých komunistů Vojtěch Filip.
Předseda českých komunistů Vojtěch Filip. | Foto: Reuters

Ostrava - Týden po volbách, ve kterých sociální demokraté jen těsně uhájili své vítězství, když získali historicky jeden z nejhorších volebních výsledků, se ve straně opět otevírá diskuse o tom, jak spolupracovat s komunisty.

Delegáti pondělní krajské konference v Moravskoslezském kraji, tedy jedné z nejdůležitějších a co do počtu členů nejsilnějších organizací ČSSD vůbec, přijali usnesení, v němž požadují, aby socialisté zrušili Bohumínské usnesení, které jim zakazuje spolupráci s extremistickými stranami, kam se počítají i komunisté.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdila místopředsedkyně moravskoslezské ČSSD Dana Váhalová.

"Ano, takové usnesení jsme schvalovali a prošlo. Byl to jeden z posledních bodů," uvedla s tím, že po zrušení Bohumínského usnesení volali především straníci z Frýdecko-Místecka.

"Požadavek vzešel z okresní konference. Argument je vcelku logický - kolegové myslí, že jelikož ČSSD nemá levicového partnera a dopředu si o ní může volič myslet, že není schopna složit levicovou vládu, tak ji to oslabuje," uvedl šéf frýdecko-místecké organizace Jaroslav Marek.

Minusy nelevicové koalice pak severomoravští socialisté vidí zejména v tom, že ČSSD nemůže prosadit svůj levicový program a musí dělat kompromisy se středovými stranami.

Sen o levicové koalici

"Padají například zákony o stropu u zdravotního pojištění a teď, kdy půjdeme do koalice s lidovci, zřejmě také nebudeme moci prosazovat nekompromisní postup u restitucí," uvádí příklady. On sám se hlasování zdržel, je totiž chartista. Rozhodnutí kolegů respektuje.

Přes podporu změny stranické politiky v silném regionu předseda strany Bohuslav Sobotka stále trvá na tom, že Bohumínské usnesení se rušit nemá.

"Osobně jeho zrušení v současné době nepodporuji," napsal deníku Aktuálně.cz. V odpovědi naznačil i důvod - v současnosti levice nemá ve Sněmovně většinu, a tudíž není ani rušení historického zákazu na pořadu dne.

A radost z konání svých spolustraníků nemá ani vlivný severomoravský sociální demokrat Lubomír Zaorálek.

"Kdybych tam byl, tak bych určitě kolegům nedoporučoval otevírat otázku Bohumínského usnesení, protože za to bychom mohli otevírat řadu usnesení za posledních dvacet let a zjistili bychom, že s řadou z nich jsme v rozporu," komentoval rozhodnutí svých kolegů.

V době, kdy spolustraníci o zrušení "Bohumína" jednali, vystupoval v televizi na téma vnitrostranické spory. Podle něj je usnesení archaismem, který v současné situaci nemá význam, ale podle něj nebude mít význam ani v případě, že by se ČSSD dostala do situace, ve které by s komunisty vládu sestavila.

"Nyní se ukazuje, že komunisté mají určitou mez, myslím, že tento problém nenastal, ani nenastane, protože ta strana je vyčerpaná personálně a je vidět, že nemá dynamiku," dodal.

O tom, zda historické rozhodnutí z roku 1995 bude nadále platit, musí rozhodnout sjezd. Ten by se mohl konat již příští rok v březnu. Alespoň tak to požaduje Bohuslav Sobotka v důsledku vnitrostranické krize.

 

Právě se děje

Další zprávy