ČSSD: Debata o bohumínském usnesení je nyní zbytečná

ČTK ČTK
7. 11. 2013 15:50
Sociální demokracie musí v tuto chvíli řešit vnitrostranické problémy, říká vedení.
Předseda Bohuslav Sobotka (ilustrační foto).
Předseda Bohuslav Sobotka (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Praha - Debata o takzvaném bohumínském usnesení, které sociální demokracii zakazuje spolupráci s extremistickými stranami a zahrnuje taky KSČM, není na pořadu dne, shodují se špičky sociální demokracie.

Jak ve středu upozornil deník Aktuálně.cz, o zrušení usnesení žádá moravskoslezská organizace ČSSD. Diskuse o něm by se mohla odehrát na stranickém sjezdu, který by se měl konat začátkem příštího roku.

Nyní je podle zástupců vedení ČSSD nutné vyřešit vnitrostranické spory a jednat o nové vládě.

"Je to neaktuální téma, není to něco, co by dnes bylo potřeba nějak zvlášť diskutovat ve straně," řekl ve čtvrtek k usnesení z bohumínského sjezdu v roce 1995 místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Soudí, že patří minulosti.

Další z místopředsedů sociální demokracie Zdeněk Škromach podotkl, že volby nepřinesly ČSSD s KSČM sněmovní většinu a otvírat téma bohumínského usnesení je zbytečné. Podobně se vyjádřil taky šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

"Není důvod tím v tuto chvíli ztrácet čas," řekl. Podle něho je nyní nutné dojednat maximum z programu ČSSD pro příští vládu, pokud se jí bude strana účastnit.

O tom, že debata o bohumínském usnesení není na pořadu dne, je přesvědčen taky předseda Senátu Milan Štěch.

ČSSD nyní musí podle něho vyřešit hlavně záležitosti kolem takzvaných pučistů, tedy lidí, kteří se po volbách postavili proti předsedovi Bohuslavu Sobotkovi a tajili schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Patří mezi ně taky Škromach a Tejc.

"Mám obavu, aby to nebyl manévr, který by odvedl pozornost jiným směrem," řekl k nastolení tématu bohumínského usnesení Štěch. Podle něho by se mělo řešit na sjezdu.

Štěch: komplikuje nám to vyjednávání

Na sjezd odkázal pro deník Právo předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který si dovede představit o bohumínském usnesení vnitrostranické referendum. "Myslím, že ČSSD má teď úplně jiné priority. Vyřešit rychle vnitřní spory a soustředit se na vyjednávání s ANO a lidovci o sestavení vlády," řekl.

Pro zrušení usnesení se vyslovil Štěch. "Myslím, že nám komplikuje možné povolební vyjednávání," uvedl.

Zdůraznil ale, že tím neříká, že by chtěl, aby zástupci KSČM byli ve vládě. O zrušení bohumínského usnesení se hlasovalo na sjezdu letos v březnu, návrh podpořilo jen několik delegátů.

Škromach podotkl, že mezi nimi nebyl. Podle Tejce má usnesení stále ještě minimálně symbolickou hodnotu. Praxe, která se zažila, totiž že ČSSD spolupracuje s KSČM v krajích a ve Sněmovně, ale nechce společnou vládní koalici, je podle něho v pořádku.

 

Právě se děje

Další zprávy