Kopou do mě, říká Paroubek a na sjezd ČSSD nepojede

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 3. 2011 14:30
Rozhovor Aktuálně.cz s bývalým šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem
Expředseda ČSSD Jiří Paroubek
Expředseda ČSSD Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jiří Paroubek, bývalý předseda ČSSD a dnes solitér poslaneckého klubu své strany, na nadcházející sjezd sociálních demokratů nepojede.

Tvrdí, že jako někdejší šéf strany ani nedostal pozvánku. A jak sjezd dopadne, to ho prý vlastně ani moc nezajímá.

Z jeho odpovědí je ale i tak jasně patrná nechuť k současnému vedení a přicházejí momenty, kdy mluví o "válce" nebo o tom, že si do něj současného vedení "kope jako do hadráku".

Aktuálně.cz: Tipnete si - před sjezdem ČSSD, kdo by mohl být předsedou?

Myslím, že mám naprosto reálný odhad, dokonce bych vám řekl, jaký bude výsledek.

A.cz: Tak řekněte.

Já to nebudu říkat, to už by nemuseli delegáti na sjezd jezdit.

A.cz: A koho byste si vy sám osobně přál jako člen ČSSD?

Nechal bych to opravdu na lidech, ti si zvolí. Budou minimálně dva roky, ale spíš další léta, pod takovým vedením.

A.cz: Zeptám se jinak: Stále platí, že se více kloníte k Bohuslavu Sobotkovi?

To jsem nikdy neříkal.

Foto: Ludvík Hradilek

"Myslitel sociální demokracie"

A.cz: Zdeněk Škromach prohlásil: Jirkovi vadí, že předsedou není on sám. Není na tom něco pravdy?

Zdeněk Škromach je známý myslitel sociální demokracie, nemá smysl se jeho výroky zabývat.

A.cz: Kdo by z vašeho pohledu měl být předsedou ČSSD: Hašek, Sobotka, nebo Paroubek?

Pokud jde o mě, to je vyloučeno. A pokud jde o ty dva - jeden z nich bude zvolen.

A.cz: Před časem jste nevyloučil svoji kandidaturu - nikoliv teď, ale třeba po čase. To už definitivně padlo?

To si nepamatuji. Možná, že to bylo v legraci.

A.cz: S čím vy sám vystoupíte na sjezdu?

Já nebudu na sjezdu. Mě nepozvali. Já pozvání typu, že se na moji asistentku obrátí nějaký předposlední tajemník z Lidového domu a zeptá se, jestli mám ubytování, tak to za pozvánku na sjezd nepovažuji. Nemá smysl, abych se takového sjezdu, kde si nepřejí, abych byl, účastnil. Raději věnuji svůj čas své sedmnáctiměsíční dceři.

A.cz: Ale není to tak, že jsou automaticky zvaní všichni poslanci i senátoři?

Možná, že automaticky ano, ale já nejsem jenom poslanec, já jsem bývalý předseda. Jestli pánové této malé politické násobilce nerozumí, tak je mi líto, ale v tom případě si nerozumíme.

"S láskou ani bez lásky"

A.cz: Vy sám jste prohlásil na adresu současného vedení: Sám sebe se ptám, zda takovou ČSSD - tichou a šedivou - naše země a lidé vůbec potřebují. Na druhou stranu teď ČSSD rostou preference, agresivní tón nezabíral, zatímco tento ano?

Já nevím, co je a co není agresivní tón. A volební preference a volební výsledek - to jsou dvě rozličné věci. Kromě toho si nemyslím, že se do té síly, ve které je dneska, dostala ČSSD tím, že mlčela. To je práce posledních pěti, šesti let.

A.cz: Čím to je, že se bývalí předsedové ČSSD se stranou rozešli? Nechme stranou Stanislava Grosse (měl problémy vysvětlit financování svého bytu a nakonec odstoupil - pozn. A.cz), ale Miloš Zeman odešel a ani vy se na současné vedení nedíváte s láskou...

Já se nedívám s láskou ani bez lásky. Já jsem válku s tímto vedením nezahájil. Nevím, proč pánové potřebují do mě kopat jako do hadráku. A k těm lidem, co jste vyjmenoval, přiřaďte Jiřího Horáka, který si 14 dní po hradeckém sjezdu zabalil kufry a odjel do Ameriky. Je to zajímavý úkaz uvažování, ti lidé mají deficit sociální inteligence.

Já jsem na stranické akce nechal zvát všechny předsedy ČSSD.

"Jako v Bělorusku" 

A.cz: Bavíme se spolu vlastně poprvé od sněmovních voleb. Přehodnotil byste dnes svoji předvolební strategii, ubral třeba na svém razantním stylu?

Myslím, že tohle vůbec nehrálo roli. Když se podívám, jak přistupovala média k ČSSD a ke mně osobně, tak se nedomnívám, že i kdybych se schoval do sklepa, tak že by se něco změnilo. Média přistupovala k sociální demokracii naprosto nechutně, neevropsky, jako kdyby byla v Bělorusku.

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Ale na druhou stranu západní politik neřekne tak, jako tenkrát vy: S těmito médii se bavit nebudu...

Tohle už byl akt ze zoufalství. Tady není žádné médium, které by se vyjadřovalo ve prospěch opozice. A dokonce i Obama říká, se kterými médii nebude hovořit. To nemáte vůbec pravdu.

A.cz: Nicméně - udělal byste to dnes znovu?

S tím se nedalo nic jiného dělat. Vždyť jsme jako nejsilnější politická strana v zemi museli zrušit mítinky po celé zemi, protože byly napadány. Je pak ještě možné mluvit o svobodě v této zemi?

A.cz: Je ale pravda, to, co teď říkal v médiích Jaroslav Tvrdík, že vám zahraniční poradci radili ubrat na agresivní rétorice?

Tak proč to pan Tvrdík neudělal, když mu to radili?

A.cz: Neřekl vám to?

Ale prosím vás. Pan Tvrdík mi tři dny před volbami ukazoval tři průzkumy, kde jsme měli 30 procent, a byl rád, že tak vypadají. On má jen jednu zoufalou snahu: Za každou cenu se udržet u tohoto, protože si neumí představit, že by dělal něco jiného, než lobbistu.

 

Právě se děje

Další zprávy