Jste slabí, vzkázala Petra Paroubková a odešla z ČSSD

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 3. 2011 12:42
Manželka někdejšího šéf strany ostře kritizovala politiku obou kandidátů na předsedu
Manželé Paroubkovi po volbách 2008.
Manželé Paroubkovi po volbách 2008. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Manželka bývalého šéfa ČSSD Petra Paroubková opustila řady sociálních demokratů.

Ze strany vystoupila proto, že není spokojena s možnými nástupci svého chotě v čele strany.

Jihomoravskému hejtmanovi Michalovi Haškovi a úřadujícímu šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi vytýká, že málo kritizují asociální vládní reformy a korupční skandály členů kabinetu. Podle ní z sebe nechávají mluvit prezidenta Václava Klause a komunisty.

Uvedla to na portálu www.vasevec.cz, který založil její manžel Jiří Paroubek.

Nejvíce výhrad má Paroubková vůči Haškovi. Tvrdí, že v naději, že se stane předsedou ČSSD, nasliboval desítkám lidí ze sociální demokracie ministerské posty a naznačil několik kandidátů na prezidenta. Odsoudila "mafiánské praktiky" spojené s volbou nového vedení ústecké organizace ČSSD, s nimž Haška spojuje.

Zpochybnila i Haškův akademický titul doktora práv. Hašek podle Paroubkové "navždy zůstane provinčním politikem, který se chce zalíbit všem". "A s tím já nechci mít nic společného," dodala.

Výroky Petry Paroubkové nechtěl Hašek příliš komentovat. "Drtivá většina našich členů je v ČSSD kvůli myšlenkám a idejím, které dlouhodobě prosazujeme, nikoliv kvůli aktuálnímu personálnímu složení vedení, které se v čase logicky mění. Já sám jsem v ČSSD 13 roků a zažil jsem už 5 předsedů," poznamenal jihomoravský hejtman.

Sobotka, přestože je úřadujícím šéfem ČSSD, podle Paroubkové k vládní asociální politice a korupčním skandálům mlčí podobně jako Hašek, přestože by oba měli hájit zájmy lidí. Úřadujícímu šéfovi nejsilnější opoziční strany vytkla, že jako první místopředseda zásadně po 17:00 a o víkendu nebral telefon a dopřával si dlouhé prázdniny.

Podle charakteru obou kandidátů prý Paroubková soudí, že slabší Hašek ví, že nemá proti Sobotkovi v boji o předsednické křeslo žádnou šanci vyhrát. Jeho lidé se proto už se Sobotkovými dohodli na tom, že se stane prvním místopředsedou. Připustila ale, že už se zase mohli dohodnout jinak.

Hašek i Sobotka podle Paroubkové tolerují moravskoslezskému hejtmanovi Jaroslavu Palasovi milionový penzion a zavírají oči nad "nepodloženým vylučováním členů strany, kteří jim nejsou prospěšní". "A s tímto novým stylem vedení sociální demokracie nechci mít nic společného. Nadále zůstávám socialistkou, nadále mi na principech sociálního státu záleží," uzavřela Paroubková.

 

Právě se děje

Další zprávy