Koalici má domluvenou 19 velkých měst, v osmi zbývajících se ještě jedná

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 10. 2018 22:06
Koalice už vznikly v Mladé Boleslavi, Frýdku-Místku, Kladně, Třinci, Havířově a nově také v Ostravě, Přerově, Jablonci nad Nisou, Prostějově a Děčíně.
Jednání o koalici v Praze.
Jednání o koalici v Praze. | Foto: Marek Pokorný

Praha - Na konci prvního pracovního týdne po obecních volbách jsou strany předběžně nebo závazně domluveny na radniční spolupráci v 19 ze 27 statutárních měst. Koalice už vznikly například v Mladé Boleslavi, Frýdku-Místku, Kladně, Třinci, Havířově a nově také v Ostravě, Přerově, Jablonci nad Nisou, Prostějově a Děčíně.

Před dohodou jsou strany také v Karlových Varech, Brně, Olomouci, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Pardubicích, Ústí nad Labem, Zlíně a Praze.

Ostravu stejně jako v minulém volebním období povede koalice vítězného hnutí ANO spolu s hnutím Ostravak, ODS a lidovci. Primátorem třetího největšího města v zemi bude dosavadní první muž krajského města Tomáš Macura (ANO). Staronová koalice bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu většinu 37 hlasů. První podoba koaliční smlouvy bude připravena ještě v pátek.

V Přerově se vítězné hnutí ANO dohodlo na koalici s ODS a KDU-ČSL s TOP 09. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 18 mandátů, primátorem bude lídr hnutí Petr Měřínský. V Prostějově bude ANO v koalici PéVéčkem, ODS a ČSSD. Primátorský post obsadí ANO, které jako kandidáta nominovalo lídra a hejtmanova náměstka Františka Juru. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 20 hlasů.

Jablonec povede koalice ANO, Pirátů a Společně pro Jablonec, kterou podporuje ještě jeden ze dvou zvolených zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec. Koaliční smlouvu podepsaly strany ve čtvrtek. Primátorem by se měl stát Milan Kroupa (ANO), koalice má podporu 17 z 30 zastupitelů.

Primátora z ANO bude mít také Děčín, stát se jím má Jaroslav Hrouda. Vítěz voleb ANO se tam na koalici dohodl s hnutím Náš Děčín a ČSSD. Budou mít v zastupitelstvu těsnou většinu 14 zastupitelů ku 13 opozičním. Koaliční smlouvu plánují projednat během příštího týdne.

V Chebu vznikla koalice, v níž je vítězná Volba pro město, Koalice pro Cheb, Česká pirátská strana a Hnutí 2018. VPM obsadí posty starosty i obou místostarostů, kromě toho bude mít v městské radě další tři místa. Koaliční partneři obsadí v radě každý po jednom místě, uvedlo hnutí na svém facebookovém profilu.

Ve Zlíně je problém

Problém stále řeší ve Zlíně, kde dohodnuté koalici ANO, STAN a uskupení Rozhýbejme Zlín, chybí k většině v zastupitelstvu jeden hlas. Nepodpoří ji ředitel zlínského divadla Petr Michálek, který byl trojkou na kandidátce STAN. Vadí mu senátor a podnikatel Ivo Valenta z uskupení Rozhýbejme Zlín.

"V nejbližších dnech problém s chybějícím hlasem vyřešíme. Uděláme pro to maximum," uvedl primátor a lídr STAN Miroslav Adámek, podle kterého koalice pokračuje. Už dříve ANO a STAN avizovaly, že chtějí do koalice přizvat další subjekt, aby byla stabilnější. Ostatní subjekty, se kterými ANO a STAN jednaly, však zatím spolupráci odmítly.

V Pardubicích podepsaly hnutí ANO, Koalice pro Pardubice (KPP) a ČSSD deklaraci o spolupráci. Aby koalice měla většinu v zastupitelstvu, osloví ještě Piráty a znovu naváže na přerušené jednání. Piráti se tomu nebrání, možností je ale i duhová koalice bez účasti hnutí ANO. Tvořit by ji mohly subjekty Pardubáci společně, Piráti, Sdružení pro Pardubice, ODS, což zatím dává dohromady 19 hlasů v zastupitelstvu s 39 členy. Oslovené ČSSD a KPP s nimi odmítly jednat.

Pražský magistrát zřejmě ovládne koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). Strany zatím jednají o programu, sejít se mají i v pondělí. Z jednotlivých městských částí bylo jako první ustaveno nové vedení radnice v Praze 13, jasno je i v Praze 2, 4 a 5 a v Radotíně.

Některá další velká města zatím o povolebním uspořádání jasno nemají. Například v Liberci ztroskotala jednání o trojkoalici vítězných Starostů pro Liberecký kraj s ANO a ODS. Starostové budou o dalším postupu jednat v neděli.

V Karviné jedná vítězná ČSSD o spolupráci s komunisty a hnutím ANO. Trojkoalice by měla v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu 33 hlasů. Zastupitelský klub sociálních demokratů se sejde v pondělí a bude o podobě nové koalice dál jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy