Klausovo deja vu. Fischer jde ve stopách Tošovského

Petr Holub
11. 4. 2009 22:00
Předčasné volby budou opět 200 dnů od pádu premiéra
Tak tohle už jsem, přátelé, zažil. Václav Klaus a Jan Fischer.
Tak tohle už jsem, přátelé, zažil. Václav Klaus a Jan Fischer. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Václav Klaus prožívá deja vu. 30. listopadu 1997 předával svou premiérskou demisi prezidentu Václavu Havlovi. O 11 let a necelých pět měsíců později sám v roli prezidenta přijal demisi Mirka Topolánka.

Pokud všechno půjde podle domluveného plánu, opakovaných zážitků bude ještě víc.

Klausův třídenní náskok

Jen devatenáct dnů od pádu vlády jmenoval Havel novým premiérem guvernéra centrální banky Josefa Tošovského. Klaus stihl za šestnáct dnů jmenovat předsedu statistického úřadu Jana Fischera.

Opakují se i detaily: Tošovský si vzal přes Vánoce lhůtu na výběr ministrů, Fischer požádal o strpení přes Velikonoce.

Není nic divného na tom, že Tošovský i Fischer požádají sněmovnu o důvěru během měsíce: tento krok jim předepisuje ústava.

Ovšem základní zákon země nic neříká o tom, že ještě před vyslovením důvěry sněmovna projedná v prvním čtení návrh na zkrácení svého volebního období a umožní tak předčasné volby.

Volby o čtyři dny dříve

V lednu 1998 předložil plán předčasných voleb sněmovně tehdejší šéf ČSSD Miloš Zeman a zároveň požádal, aby ho poslanci projednali ve zkráceném řízení do 40 dnů. Bylo to prý nutné, aby se volby stihly za pět měsíců.

Také dnes chtějí politické strany volby za pět měsíců a i v tomto případě jde podobnost do značných detailů. V roce 1998 byly volby přesně 203. den po pádu Klausovy vlády. Letošní plán říká, že volby proběhnou přesně 199 dnů od vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě.

Bursík a Svoboda před zrcadlem

Nejen Václav Klaus prožívá deja vu. Stejnou zkušenost, navíc jako v zrcadle musejí mít Topolánkovi ministři Martin Bursík a Cyril Svoboda.

V lednu 1998 nastoupili jako ministři Tošovského „poloúřednické" vlády na místo Klausových politických ministrů. Tentokrát v roli politiků čekají, až na jejich místo přijdou úředníci.

Složitější to má Vlasta Parkanová. Jako jediná zažila v roli ministryně demisi Klausovy i Topolánkovy vlády. Před jedenácti lety však přešla i do vlády úředníků, což dnes podmínky vzniku Fischerova kabinetu vylučují.

Ministerský předseda Jan Fischer
Ministerský předseda Jan Fischer | Foto: Reuters
Čtěte více:
Tady jsou krizové úkoly pro vládu úředníků

Havel jinak...,

Pád Topolánkovy vlády dnes komentují dva z protagonistů událostí před jedenácti lety. Václav Havel přitom hodnotí situaci jinak, než kdysi jednal.

V listopadu 1997 naléhal na demisi Klausovy vlády a úspěšně se vyhýbal požadavkům padlého premiéra, ať je jmenován také šéfem nové vlády.

Tentokrát Havel kritizoval opozici, že svrhla vládu během evropského předsednictví a Klausovi doporučil, ať premiérstvím znovu pověří Topolánka.

...Zeman stejně

Miloš Zeman svůj postoj nemění.

Před jedenácti lety domlouval řešení ´vládní krize s šéfem lidovců Josefem Luxem podobně, jako to letos dokázali Paroubek s Topolánkem.

Tehdy požadoval předčasné volby, netrval však na tom, že musí vzniknout úřednická vláda. Tentokrát doporučoval, ať do předčasných voleb zůstane Topolánkova vláda v demisi.

„Pokud se tu vytváří vláda na několik měsíců, tak i kdyby byla sebegeniálnější, za tak málo měsíců nic neudělá. K dovedení země k volbám není zapotřebí sestavovat novou vládu," řekl Zeman, který pak v roce 1998 vyhrál předčasné volby.

 

Právě se děje

Další zprávy