Klaus: Ústavní stížnost ČSSD je konec demokracie

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 11. 2010 12:05
Prezident se znovu silnými slovy opřel do Ústavního soudu
Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus pokračuje ve výpadech proti Ústavnímu soudu.

Záměr ČSSD podat ústavní stížnost kvůli zrychlenému schválení úsporných zákonů dnes označil za "konec demokratického systému".

O zákonech by se podle něj mělo rozhodovat v parlamentu a opozice by neměla na prohru reagovat stížnostmi u soudu.

Použití režimu legislativní nouze ke schválení zákonů je podle něj "technicistní detail".

TIP: Souhlasíte s názorem prezidenta Václava Klause? Diskutujte i na naší stránce na Facebooku!

Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by měl Klaus s komentářem počkat na to, až bude stížnost podána a až se s ní seznámí.

"Nepochybně máme plné právo jako opozice, abychom se obrátili na Ústavní soud, a ani pan prezident nám to nemůže zakázat," řekl Sobotka

Klaus vs. Ústavní soud

Klaus ústavní soudce naposledy kritzoval v projevu v Poslanecké sněmovně letos 7. září. Připomněl verdikt, kterým soudci znemožnili konání předčasných voleb na podzim 2009.

"Pro demokracii je ničivé, bude-li pokračovat trend, který v posledních letech pozorujeme u nás i v celé Evropě, že si různá soudní tělesa pro sebe uzurpují větší díl moci, než jim přísluší," řekl.

Nelíbilo se mu ani rozhodnutí, který Ústavní soud začátkem září zrušil snížení platů soudců. Podle prezidenta tím soud rozdělil občany na dvě kategorie - na soudce a ty ostatní. "Nedovedu si dost dobře představit, jak se mohou odvážit něco takového obhajovat," komentoval rozhodnutí soudců prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy