ČSSD napadne u soudu dva ze "škrtacích" zákonů vlády

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 11. 2010 17:20
Vládní strany ve sněmovně podle socialistů nepřípustně omezily opozici
ČSSD stížnost podá hned poté, co obě normy vyjdou ve Sbírce zákonů, potvrdil Bohuslav Sobotka.
ČSSD stížnost podá hned poté, co obě normy vyjdou ve Sbírce zákonů, potvrdil Bohuslav Sobotka. | Foto: Jan Langer

Praha - Úterní jednání Poslanecké sněmovny bude mít dohru u Ústavního soudu. Sociální demokraté u něj napadnou dva ze čtyř vládních úsporných zákonů, které sněmovna schválila.

ČSSD napadne zdanění státní podpory stavebního spoření u už uzavřených smluv a také škrty v sociální oblasti.

Vláda podle ČSSD nepřípustně omezila opozici a zneužila režim legislativní nouze, tedy zrychleného přijímání zákonů, v jehož rámci sněmovna předlohy schválila.

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka potvrdil serveru idnes.cz, že strana stížnost podá hned poté, co obě normy vyjdou ve Sbírce zákonů.

Ještě v úterý přitom sociální demokraté řekli, že zákony pošlou k ÚS vzápětí poté, co je schválí sněmovna, ale ještě předtím, než je projedná Senát.

U podpory stavebního spoření sociální demokraté napadnou fakt, že vláda zasahuje do už uzavřených smluv. Zákon totiž počítá s tím, že nižší státní podpora bude lidem vyplacena už za letošní rok.

ČSSD napadne u soudu i to, že koalice neumožnila debatu o sociálních škrtech, tedy o omezení porodného, sociálního příspěvku či o snížení příspěvku v bezmocnosti v prvním stupni z 2000 na 800 korun měsíčně.

Koalice v úterý prosadila v dolní komoře celkem čtyři úsporné zákony, se kterými vláda počítá v rozpočtu na příští rok. Sněmovna je na žádost vlády projednala ve zrychleném režimu legislativní nouze.

 

Právě se děje

Další zprávy