Rath: Naše šance na odvolání vlády prudce stouply

Eliška Bártová Eliška Bártová
19. 3. 2009 13:00
S Davidem Rathem o nedůvěře vládě a ovlivňování volby prezidenta
David Rath: Opozice kritizuje vládu, tak to je a všichni to vědí.
David Rath: Opozice kritizuje vládu, tak to je a všichni to vědí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté chtějí v úterý vyvolat již páté hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka.

Podle středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) má tentokrát opozice největší šanci vládu svrhnout.

"Je to zvláštní, ale mám pocit, že toto hlasování bude jiné," uvedl Rath v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz. "U těch předchozích hlasování jsem měl pocit, že nemůžeme uspět. Teď si poprvé myslím, že prudce stoupla šance, že bude vyslovena nedůvěra vládě Mirka Topolánka."

V rozhovoru hejtman hovoří také o ovlivňování prezidentské volby a o budoucím hejtmanovi v roli ministra.

Padesát na padesát

Aktuálně.cz: Jak se cítíte na úterní hlasování. Bude rozdílné od těch předchozích čtyř?

Je to zvláštní, ale mám pocit, že ano.

A.cz: Proč?

U těch předchozích jsem měl vnitřní přesvědčení, že nemůžeme uspět. Teď si poprvé po těch třech letech myslím, že prudce stoupla šance, že bude vyslovena nedůvěra vládě Mirka Topolánka.

Technická poznámka Davida Ratha.
Technická poznámka Davida Ratha. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

A.cz: Čím ty šance stouply?

Když vidíte vývoj ve Straně zelených i v ODS... Změnily se poměry ve vládní koalici, už tam není taková soudržnost, jako při minulém hlasování.

A.cz: Jednali jste už s exzelenými poslankyněmi o případné podpoře vašeho návrhu?

Oficiálně o tom nevím. Neoficiálně sedím vedle nich v lavici, tak samozřejmě nějaké slovo občas padne. Z toho jsem pochopil, že šance možná bude.

A.cz: Na čem to bude záviset, kdo je klíčový?

Rebelové uvnitř ODS a dvě bývalé zelené poslankyně. Teď to vnímám, že je to 50 % na 50 %.

A.cz: Máte nějakou strategii do úterka?

Kauza okolo Dalíka, ovlivňování vyšetřování Wolfova podvodu to je tak silný kalibr, srovnatelný s kauzou Čunek, že jestliže kauzu Čunka přežila vláda s odřenýma ušima, teď může uvíznout.

A.cz: Premiér Topolánek řekl na zasedání sněmovny, že kauzu Wolf jste vytvořili vy a teď ji chcete použít k odvolání vlády. Jak chcete tuto domněnku vyvrátit?

Tu kauzu vytvořil redaktor Bártek. My už reagujeme jen na to, co vyšlo v médiích. Kdybychom mlčeli, pak by se média ptala, proč sociální demokracie mlčí a nekritizuje takovéto nepřijatelné praktiky. Je logické, že opozice takovéto poznatky - a toto byl čistě mediální poznatek, využije ke kritice příslušné vlády.

A.cz: Když předběhneme v čase, kdybyste se stal ministrem, vzdal byste se svého mandátu hejtmana?

To je předčasné. Ale teď na zasedání zastupitelstva jsem říkal ministrovi Bendlovi, že je možná průkopník, když je ministr a zároveň zastupitel. Třeba do budoucna bude nějaký ministr hejtman. Ale berte to s trochou nadsázky.

Úhybný manévr

Středočeský hejtman David Rath hovořil o vládě a vyhlídkách ČSSD.
Středočeský hejtman David Rath hovořil o vládě a vyhlídkách ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Premiér také naznačil, že tím, kdo rozdmýchává aféry, může být mediální poradce ČSSD Petr Dimun. Co si o tom myslíte?

Vůbec nevím, že by se Dimun podílel na něčem takovém. Premiér nedal žádné důkazy, na rozdíl od té nahrávky pana Dalíka, jenž nebyl poprvé chycen při činu. Zatímco u Dimuna nevím, že by udělal někdy něco podobného, nebo byl u něčeho podobného přichycen.

A.cz: Pan Premiér chce v pondělí na jednání vlády předložit materiál, jenž prý dokazuje ovlivňování volby prezidenta. Víte, jaký materiál má na mysli?

Netuším, přijde mi to chaotické z jeho strany. Udělal úhybný manévr, aby odvedl pozornost od vlastního selhání. Sám jsem zvědav, s čím přijde.

A.cz: Mohla by tím dokumentem být zpráva BIS, o které informoval deník Aktuálně.cz?

Je zvláštní, že se u nás s vážnou tváří bavíme o tom, že by BIS, největší nejkvalitnější, nejdůležitější vnitřní zpravodajská služba řešila takovou věc. Tedy, že se nahrávka z kamery veřejné místnosti v hotelu, kde se sešli pánové Weigel a Šlouf, někam dostane. Prostě vůbec nechápu, jak je to možné - pokud je pravda, že BIS něco takového šetřila. To je na okamžité odvolání ředitele BIS a jeho trestní stíhání za zneužívání BIS.

Úplně mě to pobuřuje, protože si myslím, že tato bezpečnostní služba se má zabývat mafiemi, organizovaným zločinem, ohrožením státní bezpečnosti, a ne tím, že se dva pánové sešli ve veřejné místnosti v hotelu. 

Z mého pohledu je sice zajímavé, že se tito muži sešli, stejně jako bylo zajímavé, že se vytvořila koalice na podporu Václava Klause mezi Miroslavem Šloufem a kanceláří Hradu a ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy