Klaus se seznamuje s vládou. Začal kávou s Drobilem

Kateřina Eliášová
3. 8. 2010 12:10
Ministra podpořil ve snaze změnit úřad životního prostředí
Ministr životního prostředí Pavel Drobil
Ministr životního prostředí Pavel Drobil | Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus se blíže seznamuje s novou vládou, kterou 13. července jmenoval. Jako prvního si na pracovní schůzku na Hrad pozval ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS).

Už minulý týden po obědě s premiérem Petrem Nečasem Klaus avizoval, že podobných setkání bude víc.

"Mnoho ministrů jsou lidé, které jsem viděl pouze při jmenování, měl bych v úmyslu se v následujících týdnech s řadou z nich setkat," vysvětlil prezident.

Klaus nového ministra podpořil. Mluvili o aktualizaci energetické koncepce státu, financování projektů z peněz MŽP a chystaných změnách ve Státním fondu životního prostředí.

"Pro mě to bylo neskutečně příjemné, pohodové setkání s panem prezidentem, který velmi dobře ví, o čem jsme se bavili, a je dobře seznámen s resortem a jeho fungováním," řekl Drobil.

Kritik ekologických hnutí a "zelené" politiky Klaus našel v Drobilovi partnera s podobnými názory. Takový na MŽP několik let nebyl. Drobil dal už dříve najevo, že chce úřad řídit jinak než jeho předchůdci z řad Strany zelených, kteří ministerstvo vedli v minulých letech.

Změna stylu byla patrná. Zatímco Drobil si setkání pochvaloval jako bezproblémové, jedna z prvních schůzek Martina Bursíka s Václavem Klausem skončila roztržkou. Zelený expředseda prezidenta zkritizoval za to, že na Hradě nepoužívají úsporné zářivky.

Na úterní setkání Drobila s Klausem už glosovali i zelení: "Vystoupení ministra Pavla Drobila v posledních týdnech potvrzují, že o svém novém resortu má zatím, mírně řečeno, jen slabé povědomí. Proto je správné, chce-li se o svých plánech poradit. Bylo by však smysluplnější, kdyby se radil s odborníky v oboru, spíše než s profesorem ekonomie a politikem, který má na otázky ochrany přírody a životního prostředí dosti svérázné názory," reagoval místopředseda strany Martin Ander.

 

Právě se děje

Další zprávy