Klaus se naposledy sešel s Němcovou a Štěchem

ČTK ČTK
3. 1. 2013 13:52
Hovořilo se hlavně o podobě spolupráce po zbytek Klausova prezidentského mandátu
Václav Klaus s Miroslavou Němcovou, ilustrační foto.
Václav Klaus s Miroslavou Němcovou, ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus se ve čtvrtek v poledne setkal s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) a předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS).

Novinářům před tradičním novoročním obědem řekl, že hovořit budou mimo jiné o vzájemné spolupráci během dvou měsíců, které zbývají do ukončení jeho prezidentského mandátu.

Němcová pozvala Klause k návštěvě obou komor parlamentu, prezident se k tomu zatím nevyjádřil.

"Jsem rád, že si pohovoříme o lecčems včetně toho, jak ještě společně trávit ty poslední dva měsíce, zbytek mého prezidentského mandátu," uvedl Klaus. Podle něho je to smysl letošní schůzky.

Letos bude mít novoroční oběd tří nejvyšších ústavních činitelů na Hradě podle Němcové "trochu jiný obsah", neboť bude poslední v nynějším složení. "Já chci poprosit pana prezidenta, aby nám řekl, zda je ochoten navštívit komory parlamentu," uvedla šéfka Sněmovny.

Štěch označil novoroční obědy za krásnou tradici a podotkl, že ústavní činitelé přes rozdíly spolu musejí komunikovat, neboť bez komunikace není možné věci posunout kupředu. Také Klaus ocenil, že se podobná setkání celá léta opakovala při jakémkoli rozložení politických sil v parlamentu.

Nečas pozvání odřekl

Na novoroční obědy zval Klaus také předsedy vlád, a to i s jejich manželkami, letos ale premiér Petr Nečas (ODS) jeho pozvání odřekl, údajně s poukazem na vážné rodinné důvody.

Spekuluje se o tom, že by Nečas mohl být v podobné situaci jako jeho předchůdce Mirek Topolánek, který na novoroční obědy docházel bez manželky Pavly, s níž se později rozvedl. Na možnou podobnost poukázal již ve středu i Štěch.

Mezi očekávaná témata rozhovorů by měly patřit situace ve vládní koalici s ohledem na možná pozastavený odchod nejmenší vládní strany, problémy kolem přímé volby prezidenta nebo Klausova novoroční amnestie.

 

Právě se děje

Další zprávy