Klaus po 7 letech ve sněmovně: Umravněte Ústavní soud

Domácí Domácí
7. 9. 2010 12:30
Online přenos - Prezident přednesl klíčový projev, znovu v něm kritizoval EU
Foto: Ludvík Hradilek

* Prezidentovu řeč rozebereme v podrobné analýze

Praha - Teprve podruhé za dobu, po kterou je ve funkci, dnes v Poslanecké sněmovně s projevem vystoupil prezident Václav Klaus.

Naposledy k poslancům mluvil před sedmi lety, kdy kritizoval tehdejší vládu Vladimíra Špidly za rozpočtový schodek.

Poslanci mají na programu také volbu ombudsmana, který nahradí zemřelého Otakara Motejla.

Největší šanci na zvolení má bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský, kterého podporuje vládní koalice.

Třetím zásadním bodem dnešního zasedání je změna novely zákona o věřejných zakázkách. Na návrh poslankyň Věcí veřejných z ní má vypadnout podmínka, že se veřejných soutěží nesmí účastnit firmy s listinnými akciemi na majitele.

Jde o opravu na poslední chvíli, novela má totiž vstupit v platnost už 15. září.

Zasedání Poslanecké sněmovny jsme sledovali v online reportáži:

12:55 - Při obědě s vedením sněmovny a předsedy poslaneckých klubů padl návrh, aby prezident přišel do sněmovny promluvit častěji, zjistil reportér Aktuálně.cz. "Začneme přemýšlet o tom, jak bychom z toho udělali něco standardnějšího, něco pravidelnějšího," nebránil se nápadu Klaus.

12:30 - Přečtěte si kompletní a nezkrácené znění projevu prezidenta Václava Klause v Poslanecké sněmovně.

11:55 - "Prezident připomněl, že výsledek pravicové i levicové strany je mnohem nižší ve prospěch nových subjektů, které získaly výrazný mandát. To já beru za velmi pozitivní signál, že pan prezident Věci veřejné vnímá na politickém hřišti jako etablovaný subjekt," vykládá Klausův projev ve prospěch své strany místopředseda Věcí veřejných Vít Bárta. V kritice Ústavního soudu se ale s Klausem neshoduje: "To je jediný bod, ve kterém jsem o něco zdrženlivější. Tak jako jsem velmi pokorný k panu prezidentovi, tak z druhé strany jsem velmi pokorný vůči Ústavnímu soudu." V kritice přejímání směrnic Bruselu je ale s hlavou státu zajedno: "Já sám jsem konfrontován na ministerstvu dopravy s řadou norem, které bychom měli přebírat z Evropské unie a ne u všech jsem si jist, a naopak potvrzuji slova pana prezidenta, že někdy ten náš výklad jde ještě někam dál, než kam Evropská unie nezbytně říká a tím si silně komplikujeme život."

11:50 - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil souhlasí s tím, že by se o změně pravomocí Ústavního soudu mělo jednat: "Redefinice funkce Ústavního soudu je téma, o kterém bychom se měli bavit zde na půdě sněmovny. I já patřím k lidem, kteří nesouhlasí s podzimním výrokem ÚS o zrušení předčasných voleb. Měli bychom se bavit o pozici soudu v rámci dělby moci v České republice. V tuto chvíli neprosazuji konkrétní novelu, nemám ani žádnou v šuplíku. Ale povedeme o tom odbornou debatu, minimálně na půdě ústavněprávního výboru."

11:49 - Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg s prezidentem v mnoha bodech nesouhlasí: "Hlavním sdělením byly ty jeho staré argumenty, které známe - že si Ústavní soud nárokuje příliš moci, a obává se vývoje do budoucna. A taktéž vlivu evropských směrnic. Já s tím tak úplně nesouhlasím. Sněmovna má nadmíru velkou moc. Jak vůči hlavě státu, tak vůči vládě, o Senátu ani nemluvě. Takže jistá kontrola je podle mého názoru opravdu nutná. A co se týče evropských směrnic - často jakžtakž rozumné směrnice z Bruselu se prací našich poslanců staly takovým paskvilem, že mi vstávají vlasy hrůzou."

11:48 - Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by byl s reformou pravomcí Ústavního soudu opatrný: "Já myslím, že když pan prezident hovořil o potřebě reformy veřejných rozpočtů, nezmínil se o klíčové otázce: o tom, že je nutno náklady takovéto reformy spravedlivě rozložit na celou společnost. Měla by se provádět tak, aby byla sociálně únosná. Všiml jsem si, že pan prezident vyzval k jisté ústavní revoluci, pokud jde o redifinici funkce Ústavního soudu. Já si myslím, že v tomto směru musíme být velmi opatrní."

11:48 - Přicházejí první reakce politiků na projev. Předseda KSČM Vojtěch Filip prezidenta chválí: "Ze dvou třetin to byl velmi konstruktivní projev, zklamal mě závěr, kde jsem očekával jeho silnější vyjádření k budoucím krokům nejen vlády, ale i české politické scény. Myslím si, že mohl té příležitosti více využít."

11:40 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Prezidentova řeč rozhodně nebyla žádnou "zprávou o stavu unie" ani "nenastínila další vývoj". Na to byla, i v porovnámní s některými parlamentními projevy Václava Havla, příliš stručná. Nejdůležitější byl apel na poslance, aby přistřihli křídla Ústavnímu soudu. Například – což Klaus ale neřekl – tím, že mu zakáží, aby rušil ústavní zákony, jako v případě loňských předčasných voleb. Tento verdikt, jak se možná trochu překvapivě ukázalo i dnes, Klausovi stále leží v žaludku.

11:35 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Lehce rozhádanou vládní koalici (respektive dvojici Nečas-Kalousek) by mohl Klausův proslov na čas znovu stmelit. Vládní politici totiž pochopitelně nemají jinou možnost, než se ke Klausovým slovům přihlásit.

11:30 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Klausův projev se dá interpretovat jako podpora vládní koalici - pochvaloval si její jasnou většinu. To ale samozřejmě není nic nového, vždyť vládu jmenoval a doporučil jí reformy.

Foto: Ludvík Hradilek

11:28 - Aktuálně.cz vám zanedlouho přinese kompletní znění projevu Václava Klause, ohlasy politiků a analýzu toho, o Klaus řekl.

11:27 - Projev prezidenta Václava Klause končí, trval necelých 20 minut. Poslanci ho odměnili potleskem.

11:27 - Klaus připomíná, že do sněmovny přišel přesně v půlce svého funkčního období. A že věří, že spolupráce bude plodná. "Velmi bych si to přál".

11:26 - Prezident přeje poslancům k těmto úkolům hodně odvahy a odhodlání. "Jako hlava státu jsem v rámci svých schopností, možností a pravomocí připraven s vámi na všem, co prospěje naší republice, spolupracovat."

11:26 - Prezident vybízí poslance, aby učinili kroky, které povedou k prosperitě republiky. "Nesmíme promarnit čas, který máme k dispozici. Nesmíme upadnout do vleku politického cycklu a tak - jako se to dělo v minulosti - tato zásadní rozhodnutí odkládat."

11:25 - Klaus připomíná, že v roce 2003 mluvil před poslanci o tom, jak obrovský deficit má tehdejší rozpočet. A že restrikce nejsou skutečnou změnou systému. "Reforma veřejných financí zůstává zásadní věcí naší nejbližší budoucnosti, řekl jsem tehdy. A je smutné, že i dnes je tato zásadní reforma stále věcí naší nejbližší budoucnosti. Právě tuto reformu zůstali politici naším občanům dlužni."

11:24 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Klaus vybídl parlament, který podle něj představuje „tresť a obsah" pojmu demokracie, aby změnil (rozuměj omezil) kompetence Ústavního soudu. To je zatím nejdůležitější místo Klausova projevu. Na změně Ústavy by se ale musela dohodnout vláda s opozicí.

11:23 - Prezident hovoří o deficitu státních financí. Myslí si, že teď je "větší šance na řešení, než v předchozích letech".

11:22 - "Máte velkou příležitost vrátit sněmovně v očích veřejnosti vážnost, která jí patří. Je to podmínka nutná, i když ne postačující k tomu, aby veřejnost demokracii a svému státu důvěřovala více než dosud," uvedl Klaus.

11:22 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Malé déjà vu: Na "zaplevelení právního řádu" si poslancům stěžoval už Václav Havel. Je evidentně o nekonečný problém.

11:21 - Prezident označil český právní řád za "zaplevelený".

11:20 - Klaus si myslí, že primárně má návrhy zákonů přinášet vláda, a jednotliví poslanci své právo zákony předkládat využívat jen ve zcela omezených případech. Poslanci by se podle něj měli soustředit spíše na to, jak zjednodušit a vyčistit náš právní řád a "kdyby o tom přesvědčil i ostatní zákonodárce".

Foto: Ludvík Hradilek

11:20 - Prezident zmiňuje další věc, která se mu nelíbí: Drobné návrhy změn, které přinášejí jednotliví poslanci, a které nám "omezují svobodu, vytvářejí další zákazy, příkazy a omezení, jako by už těch současných nebylo dostatek". Klaus si myslí, že primárně má návrhy zákonů přinášet vláda, a jednotliví poslanci své právo zákony předkládat využívat jen ve zcela omezených případech.

11:19 - Povinné přejímání norem EU v předchozích letech čato krylo pokusy některých politických sil vnášet do našich zákonů prvky, které by při normální proceduře neměly šanci na úspěch, říká prezident. Šlo podle něj o aktivistické postup, kdy jsem šli dál, než po nás EU chtěla.

11:19 - Další špička se týká EU. Varuje před mechanickým přebíráním elgislativy Evropské unie, zvláště těch částí, které se netýkají chodu společného evropského prostoru. Ale které shora a "často necitlivě zasahují do zájmů občanů České republiky".

11:18 - "Ústavnímu soudu patří role vykladatele a strážce ústavy, nikoli role faktického zákonodárce. Touto mocí jsou v parlamentní demokracii nadáni pouze lidem zvolení zástupci." Pokud se nic nezmění, hrozí podle Klause "hluboká eroze demokracie".

11:16 - "Pro demokracii je ničivé, bude-li pokračovat trend, který v posledních letech vidíme u nás i v Evropě, že si různá soudní tělesa pro sebe uzurpují více moci, než jim přísluší." Následně prezident kritizuje Ústavní soud za to, že diktuje v Česku zákony. Vyzývá, aby Parlament uhájil své postavení "suveréna" a upravila fungování Ústavního soudu změnou ústavního zákona.

11:15 - Prezident připomíná podle vlastích slov bezprecedentní zásah Ústavního soudu, který znemožnil konání voleb v termínu,  o kterém rozhodly předchozí sněmovna a senát. "Nebylo to politicky neutrální," říká Klaus. "Pokud by volby proběhly v původním termínu, byly by výsledky jiné." Ústavní soud tehdy vyhověl stížnosti tehdejšího poslance Melčáka, který odmítal zkrátit svůj mandát.

11:14 - Prezident říká, že doufá v dělnější sněmovnu a kultivovanější prostředí.

11:14 - Za prezidentem Klausem kamery zabírají ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Tváří se poněkud otráveně. Pozorovatelé čekají, v které minutě to "Karel" vzdá a usne.

11:13 - Poprvé za téměř 20 let mají strany vládní koalice výraznou parlamentní většinu, což by mělo umožnit klidnější vládnutí, říká Klaus.

11:12 - Klaus hodnotí volby, které překreslily politickou mapu. "I v minulosti jsme zažili, že do sněmovny přišli poslanci nových stran, kteří dostali důvěru, že cokoli nového je lepší než to zavedené a vyzkoušené. Ale většinou to nevyšlo. I tentokrát se teprve ukáže, že se u nás děje nové rozvrstvení politických sil, nebo budou voliči opět zklamáni." "Překvapivých změn je celá řada. Poprvé od roku 1918 nebyla do sněmovny zvolena lidová strana," rekapituluje Klaus změny, kterým dolní komora prošla. 

11:10 - Prezident poděkoval za příležitost promluvit ve sněmovně, v "místě, kde prezident republiky nemluví často". Což je fakt, Klaus ve sněmovně mluvil naposledy před sedmi lety.

11:09 - První slova prezidenta nejsou v sále slyšet, pravděpodobně vinou poruchy mikrofonů. "Já už si odpustím to slovení," začíná po chvíli napodruhé Klaus.

11:08 - Miroslava Němcová prezidenta vítá a předává mu slovo.

11:05 - Pět minut po jedenácté hodině vstupuje Václav Klaus do jednacího sálu dolní komory.

Václav Klaus přichází
Václav Klaus přichází | Foto: Ludvík Hradilek

10:50 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Klaus přichází do sněmovny jen necelých 6 týdnů před obecními a senátními volbami. Je pravděpodobné, že politici jeho projev využijí k předvolebnímu boji. (Zhruba odhadujeme, že ODS  ho bude vykládat jako svou podporu, ČSSD a KSČM jako nepřípustné vměšování do kampaně.)

10:40 - Klaus k poslancům promluví den poté, co se jeho druhé prezidentské období přehouplo do druhé poloviny. Projev se tak možná bude dát číst i jako zpráva o tom, jaký bude Klaus ve zbývající čtvrtině svého působení na Hradě.

10:30 - Prezident Václav Klaus dorazil do sněmovny. Hlavu státu přivítala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová spolu s místopředsedou Lubomírem Zaorálkem. Splečně se pak přesunuli do kanceláře předsedkyně. Projev prezidenta má začít v 11:00.

 

Právě se děje

Další zprávy