Klaus promluví ve sněmovně. Poprvé po sedmi letech

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 8. 2010 15:36
Prezident by měl mluvit o směřování České republiky
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na mimořádné schůzi sněmovny, kterou nap říští úterý svolala předsedkyně Miroslava Němcová, vystoupí s Václav Klaus s projevem o směřování České republiky.

Informaci  přinesly webové stránky týdeníku Reflex, které citují prezidentova tajemníka Ladislava Jakla. Aktuálně.cz pak zprávu potvrdil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

"Je to pravda, 7. září v 11 hodin," upřesnil Ochvat. Podle něj se prezident rozhodl promluvit na začátku nového čtyřletého období sněmovny.

Fakticky tak zahájí mimořádnou schůzi, na které budou poslanci vybírat nového ombudsmana. Dva kandidáty - bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského a předsedu pražské židovské obce Františka Bányaie - navrhl Senát, další dva - aktivistu Johna Boka a bývalého jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) pak prezident republiky.

Vystoupení prezidenta ve sněmovně jsou spíš výjimečnou události. Václav Klaus naposled ve sněmovně promluvil v říjnu roku 2003, píše Reflex.

Prezident republiky má ústavou dané právo účastnit se schůzí obou komor parlamentu a musí dostat slovo vždy, "kdykoliv o to požádá".

 

 

Právě se děje

Další zprávy