Klaus píše Paroubkovi: Nevím o politických obchodech

trs
30. 1. 2008 20:00
Prezident odpověděl předsedovi ČSSD na dva otevřené dopisy
Václav Klaus vyvrací teorie o politických obchodech.
Václav Klaus vyvrací teorie o politických obchodech. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nevím o žádných politických obchodech, které mají doprovázet volbu prezidenta, napsal prezident republiky Václav Klaus v odpovědi na pondělní dopis, který mu zaslal předseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Dodal bych, že jde o spekulace těch, kteří jsou sami zvyklí politicky obchodovat," podotkl v dopise Klaus. Tvrdí, že prezidentská volba nijak nesouvisí se schválením církevních restitucí.

V posledních dnech se totiž hojně diskutuje prohlášení Cyrila Svobody z KDU-ČSL, který zákonodárcům své strany doporučil volit právě Klause. Znovuzvolení současného prezidenta je prý zárukou definitivního odsouhlasení restitucí.

Připomeňte si: Svoboda přiznal obchod s hlasy pro Klause

"Majetkové narovnání s církvemi je dlouhodobým projektem dnešní vládní koalice. Byl přislíben v podepsané koaliční dohodě, která vznikla před formováním vlády a ve vládním prohlášení," píše Klaus v úterní odpovědi Paroubkovi.

Čtěte také: Paroubek znovu píše Klausovi. Kvůli církvi

Dopis, který v pondělí zaslal Jiří Paroubek prezidentovi republiky
Dopis, který v pondělí zaslal Jiří Paroubek prezidentovi republiky | Foto: Repro: Aktuálně.cz

Primátor Plzně milost nedostane. Zatím není důvod

Klaus se vyjádřil také k druhému Paroubkově dopisu, v němž předseda ČSSD požádal o udělení milosti plzeňskému primátorovi Pavlu Rödlovi. Primátor nedávno zakázal pochod neonacistů Plzní, proti čemuž podali extremisté stížnost k soudu.

"Shoduji se s Vámi, že na nacistické zločiny včetně jejich dnešních obhájců máme totožné názory," stojí v Klausově odpovědi. Milost však zatím prezident udělit nehodlá.

"Za celých pět let jsem při udělování milostí důsledně dodržoval jeden základní princip: milost se eventuálně uděluje až po vynesení rozsudku. Nedomnívám se, že by bylo správné, abych právě teď tento princip porušil. Jsem si jist, že není v tomto případě důvod vyhýbat se soudu. Věřím, že i soud, dojde-li k němu, rozhodne správně."

O zrušení neonacistického pochodu v Plzni čtěte zde:

V Praze a Plzni se sešli neonacisté. Bez incidentů
Primátor Plzně: Extrémisté přijedou, buďte opatrní
Extrémisté se přesunou z Plzně do Prahy, říká policie

 

Právě se děje

Další zprávy