Klaus: Jmenování Fischera znehodnotilo Rusnokovu vládu

ČTK ČTK
16. 7. 2013 19:51
Exprezident se také ohradil proti případným zásahům EU do české politiky
Archivní foto
Archivní foto | Foto: CPA Eduard Erben

Orel - Jméno ministra financí Jana Fischera znehodnotilo úřednickou vládu premiéra Jiřího Rusnoka, řekl bývalý prezident Václav Klaus.

Prezident Miloš Zeman podle Klause jmenováním úřednické vlády jen reagoval na "neuvěřitelný atak na politiku z nepolitické strany" policie, prokuratury a soudů. Klaus to řekl v úterý při otevření nové výrobní haly společnosti Alukov HZ v obci Orel na Chrudimsku.

Fischer čelí pochybnostem o původu peněz na svoji prezidentskou kampaň. Několik milionů korun na jeho účet přišlo v krátké době před zveřejněním informace, že jako poslední ministr doplní Rusnokův kabinet.

"To poslední jméno ji zásadním způsobem, podle mého názoru, znehodnotilo," řekl o Rusnokově vládě Klaus. Fischer podle něj ohrožuje důvěryhodnost úřednické vlády u lidí.

Rusnokova vláda měla podle Klause jinak "dobře našlápnuto" a nemohla vzniknout jiná. "Zeman je v tomto ohledu spíše pasivní hráč a reaguje na situaci, která vznikla," řekl Klaus na otázku, zda prezident Zeman jmenováním úřednické vlády proti stranami ODS, TOP 09 a LIDEM ohlášené sněmovní většině 101 hlasů nepřekročil své pravomoci.

Euroskeptický Klaus se také postavil proti případným zásahům ze strany Evropské unie do české politiky. Reagoval tak na výzvu vydanou jménem největší frakcí v Evropském parlamentu - Evropskou lidovou stranou, aby Evropská komise "rychle prověřila", zda vznik vlády v České republice neodporuje unijním hodnotám.

"Ať nám do toho Evropská unie opravdu nekecá, už je toho skutečně moc, tohle už přesahuje všechny možné i nemožné meze," řekl Klaus.

Prezident Zeman jmenoval Rusnokův úřednický kabinet minulou středu. Nahradil koaliční kabinet Petra Nečase (ODS), který skončil po skandálu spojeném s možným zneužívám tajné služby a údajným uplácením několika poslanců. Není ale zřejmé, zda kabinet jmenovaný proti vůli většiny v Poslanecké sněmovně, bude schopen získat potřebné vyslovení důvěry.

 

Právě se děje

Další zprávy