Fischer sponzorům: Doložte původ darů, nebo je vrátím

Domácí Domácí
15. 7. 2013 14:30
Ministr financí tak chce zamezit pochybnostem o nezištnosti dárců
Nový ministr financí Jan Fischer.
Nový ministr financí Jan Fischer. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nový ministr financí Jan Fischer vyzval dva sponzory své prezidentské kampaně, aby doložili původ darovaných peněz.

Ladislav Dráb by tak měl učinit do středeční 16. hodiny. Štefan Havlík navíc musí vysvětlit, zda se jednalo o dar, nebo půjčku, jak je uvedeno v poznámce u vkladu.

Fischer také uvedl, že pokud sponzoři původ peněz nedoloží, jejich dary jim vrátí a chybějící finance uhradí z vlastních prostředků.

Prezidentský kandidát Fischer nebyl půl roku schopný splatit více než pětimilionový dluh. Poté, co přijal funkci šéfa státní pokladny v Rusnokově vládě, potřebné peníze přistály na transparentním účtu během šesti dnů.

Štětina: Podezření je na místě

Rychlost, se kterou se peníze na účtu objevily, přišla podezřelá například některým senátorům. "Je to nestandardní a podezření z korupce je zde na místě," konstatoval například senátor Jaromír Štětina (TOP 09/STAN).

"Je to prapodivné. Když někdo přijímá funkci ve vládě, mělo by to být čisté a tohle čisté není," uvedl senátor a bývalý státní zástupce Miroslav Antl (ČSSD) s tím, že věcí by se měla zabývat policie.

Protikorupční policie ani úředníci kontrolující finance ale zatím případ řešit nehodlají. "Pokud by se jednalo o podezření z trestného činu a věc spadala do vymezené příslušnosti našeho útvaru, tak by to náš útvar prošetřoval. Samozřejmě monitorujeme veřejné zdroje a o této zprávě víme, nicméně se touto věcí náš útvar nezabývá," uvedl mluvčí protikorupčních policistů Jaroslav Ibehej.

Komentátoři na sociálních sítích o rychlém splacení dluhu mluví jako o "Fischerově zázraku".

"Opakovaně jsem jasně deklaroval, že nejsem žádnému z dárců, kteří podpořili moji prezidentskou kampaň, jakkoli zavázán," brání se Fischer.

"Z výkonu funkce ministra financí jim nebudou plynout jakékoli výhody. I přesto jsem jako jediný prezidentský kandidát opakovaně médii napadán, osočován z konfliktů zájmu či údajným závazkům vůči těmto dárcům," uvedl ministr.

Po zaplacení zhruba pětimilionových dluhů nyní zbylo na účtu 44 800 korun, z nichž Kapka naděje dostane podle Fischera 22 800 a Česká alzheimerovská společnost zbytek.

 

Právě se děje

Další zprávy