Klaus je garantem dohody, která neexistuje. Tvrdí Klaus

Domácí Domácí
3. 1. 2011 15:02
Prezident Klaus se v lánském zámku sešel s premiérem Nečasem
Prezident Václav Klaus (vpravo) s manželkou Livií přivítal 3. ledna na obědě v Lánech předsedu vlády Petra Nečase a jeho manželku Radku.
Prezident Václav Klaus (vpravo) s manželkou Livií přivítal 3. ledna na obědě v Lánech předsedu vlády Petra Nečase a jeho manželku Radku. | Foto: ČTK

Praha - "Žádná dohoda nebyla uzavřena, a to ani na papíře, ani mimo něj," komentoval v pondělí, s odstupem dvou týdnů, prezident Václav Klaus jednání, které krátce před Vánocemi nejspíše zachránilo Nečasův kabinet.

"Nedomlouvali jsme tam žádná jména, ani to, že by prezident měl dostat větší podíl na rozhodování o zahraniční politice státu," dodal Klaus, který se podle svých slov "zlobil" na některé novináře, kteří spekulovali o obsahu předvánočního jednání s koaličními lídry.

"Já jsem se pokusil v té napjaté chvíli jisté rozhádanosti vládní koalice přispět k tomu, aby se na sebe méně mračili a více usmívali," zhodnotil svou úlohu v klíčové schůzce.

Klaus tato slova pronesl při tiskové konferenci po tradičním novoročním obědě s premiérem Petrem Nečasem.

Tři dny před Vánocemi se krátce před hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase sešly koaliční špičky s hlavou státu. Vládní strany - především ODS a Věci veřejné - se předtím rozhádaly kvůli kauze na Státním fondu životního prostředí.

Klaus tehdy po několikahodinovém jednání tehdy řekl: Nevznikla písemná dohoda, ale "nestandardní řešení, že všichni zúčastnění souhlasili s tím, že garantem dnes dohodnutých věcí je prezident republiky. A v momentu, kdy by nedošlo k realizaci těch věcí, tak jak tady dnes byly dohodnuty, to prezident sdělí veřejnosti a vyjádří s tím svůj nesouhlas."

Stejně jako Klaus argumentovala i jeho prezidentská kancelář, na kterou se obrátil s žádostí o zveřejnění dohody podle zákona o přístupu k informacím Philipp Janyr. Stejný muž již podal například v souvislosti s Drobilovou kauzou trestní oznámení na premiéra Nečase. 

Foto: Philipp Janyr

"Kancelář prezidenta republiky není účastníkem žádné politické dohody. Schůzky, na které se představitelé koaličních stran dohodli na podpoře vlády, se zúčastnil prezident jako svědek," stojí v odůvodnění Hradu, které Janyr zveřejnil na svém facebookovém profilu.

"Žádné garance, pokud je Kanceláři prezidenta republiky známo z otevřených zdrojů, prezident neposkytl. Nabídl se, že bude garantem dohody, tedy že v případě potřeby dosvědčí zúčastněným stranám, zda došlo či nedošlo k jejímu porušení," pokračuje dokument.

S Klausem v Lánech už šestý premiér

Oběd prezidenta s chotí a s premiérem a jeho manželkou se tradičně koná první pracovní den nového roku. Jak Václav Klaus podotkl, ve své funkci se takto setkal již se šestým premiérem.

Hlava státu podle svých slov s ministerským předsedou neřešila nic závažného. "Bavili jsme se například o plánu našich zahraničních cest," řekl Klaus.

Pro prezidenta tím oficiální novoroční schůzky nekončí. Hned zítra se setká s předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS) a šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy