Online: Vláda vydrží, Věci veřejné zůstávají v koalici

Domácí Domácí
21. 12. 2010 18:23
V online reportáži sledujeme bitvu o budoucnost vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných
Přežije vláda Petra Nečase úterní hlasování o nedůvěře?
Přežije vláda Petra Nečase úterní hlasování o nedůvěře? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po mnoha hodinách úterních vyjednávání je pád vlády v tuto chvíli odvrácen.

Garantem dohody, která obsahuje závazek, jak se budou koaliční strany chovat při hlasování o nedůvěře vládě, se stal sám prezident Václav Klaus.

Ten si pozval odpoledne na Hrad vyjednávače ODS, TOP 09 a Věcí veřejných a po téměř dvou a půl hodinách řekl, že se podařilo dohodnout program, na jehož základě celá koalice podpoří vládu.

Věci veřejné posléze prohlásily, že budou hlasovat proti vyslovení nedůvěry vládě.

Koalice se dostala do vážné krize po několika dnech od vypuknutí korupční aféry, která stála místo ministra životního prostředí Pavla Drobila. Napětí eskalovalo v pondělí večer, kdy nejprve ODS veřejně odmítla přistoupit na požadavky Věcí veřejných a jejich zástupci poté opustili koaliční schůzku.

Poté se do sporu vložil prezident Václav Klaus. Ukázalo se, že ještě večer jednal s faktickým šéfem VV Vítem Bártou a dopoledne pak s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem, který mu přinesl tako oficiální demisi ministra Drobila.

Odpoledne pak Klaus pozval na Hrad zástupce koalice a výsledkem byla zmíněná dohoda.

Opozice Klausův zásah ihned kritizovala, protože si myslí, že Klaus nemá pravomoci takovéto spory ve vládě urovnávat.

Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold jeho krok hodnotí jako faktický návrat do praktické politiky. Soudí také, že Klausova pozice tím posílí na úkor premiéra Nečase - garantem dohody o vládě totiž bude prezident a nikoli premiér a předseda největší koaliční strany.

Ve sněmovně se nyní čeká na začátek schůze, na níž se má o nedůvěře hlasovat.

Další vývoj můžete sledovat v živé reportáži.

TIP: Jaký máte názor na současnou vládní krizi? Své postřehy pište na e-mail [email protected], nebo se podělte s ostaními čtenáři na naší stránce na Facebooku, či na Twitteru.



18:20 - Poslanci zamítli program mimořádné schůze svolané ke zdravotnictví. Schůze tím tak skončila a v 18.30 začne jednání o nedůvěře kabinetu Petra Nečase. Sledujeme ji v online reportáži.

17:54 - Zdeněk Dvořák, čtenář z Popovic, píše: „Jako sympatizant VV abych nyní chodil kanály. Inu korýtka jsou korýtka, morálka jde stranou. Asi bude nejlepší, aby se transparentně povinně měsíčně připívalo na kariérní růst politiků trojkolky, pak nebude muset být žádná korupce.

17:46 - "Oceňuji postoj pana prezidenta, který uklidnil situaci a přijal roli mediátora. Jsem rád, že se nám podařilo nalézt řešení, které odblokovalo dosavadní stav v koalici," řekl premiér Petr Nečas (ODS). Co přesně je předmětem dohody však Nečas odmítl konkretizovat.

17:44 - "Tato vláda ztratila kredit i morální právo dále pokračovat. Nelze tolerovat vládu zkorumpovaných lhářů, kteří svým jednáním okrádají nás všechny. Pohrdání občany, starost jen o svá koryta, to je tato prohnilá vláda. Jako občan se za tuto vládu stydím a odmítám ji respektovat," napsal redakci čtenář Jiří Tvrz.

17:38 - „Vypadá to, že máme jednoho superpremiéra - a to pana prezidenta - a jednoho premiéra, Petra Nečase," komentoval koaliční dohodu v rozhovoru pro Českou televizi David Rath (ČSSD).

17:34 - „Lékařské odbory si platí ze svých příspěvků nákladnou PR kampaň, která celý problém ještě eskaluje," pokračuje Heger.

17:32 - Před poslanci hovoří ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Hledání řešení problémů ve zdravotnictví je složité. Jestliže se na tomto tématu honí politické body, je to ještě obtížnější," uvedl Heger. "Je třeba hledat řešení technické, nikoliv politické," podotkl.

17:25 - U diskuzního pultíku se zatím střídají poslanci ČSSD a KSČM, kritizují vládu za přístup ke zdravotnictví a varují před krizí, která tomuto resortu hrozí.

17:00 - Poslanecká sněmovna v rámci své mimořádné schůze jedná o situaci ve zdravotnictví. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poslancům vysvětluje, proč o jednání požádali. "Roste nespokojenost nejen mezi lékaři. Vláda musí konat a přijmout krizový plán," řekl mimo jiné Sobotka.

16:57 - Bohuslav Sobotka (ČSSD) obvinil prezidenta Klause, že se svým účinkováním ve vládní krizi stal čtvrtým členem vládní koalice. "(Prezident) sám sebe postavil do role jakéhosi sudího, který napříště bude rozhodovat koaliční spory a bude také arbitrem, pokud jde o dodržení dnešních dohod," řekl.

16:51 - Předseda Věcí veřejných Radek John upřesnil, že existuje určitý seznam požadavků, na kterých se shodla koalice při jednání s prezidentem Václavem Klausem. Některé body se musí naplnit ještě letos, další příští rok. 

Mezi body, které dohoda obsahuje, je schválení protikorupčních opatření z dílny Věcí veřejných i výměna policejního prezidenta.

Radek John ale neupřesnil, které body se musí splnit ještě tento rok. Jak dodal, kdyby se smluvené body nedařilo naplnit, vystoupí s tímto prohlášením přímo prezident Klaus, jakožto garant celé dohody.

16:40 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: "Věci veřejné si zachovaly tvář - budou státotvorně hlasovat pro vládu, a přitom mohou říkat, že neslevily z boje proti korupci. Z Johnova prohlášení ale vyplývá, že klíčový problém kolem policejního prezidenta se jen odsouvá. Na neurčitou, ale blízkou dobu. Pokud ODS šéfa policie Martinů podrží, krize vládní koalice vypukne nanovo."

16:35 - Předseda VV Radek John před jednáním Poslanecké sněmovny mimo jiné prohlásil:
"Jsme si vědomi převahy 118 hlasů této vlády."

"Je třeba ale obnovit důvěru v policii a ve stát. Žádáme a trváme na odchodu policejního prezidenta."

"Důvěru v koaliční partnery jde obnovit jen rychlým přijetím protikorupčních opatření."

"Dohodě, jejímž garantem se stal Václav Klaus, věříme."

"Nechceme být destruktivní a destabilizovat situaci. Budeme hlasovat proti návrhu ČSSD. Další důvěru vládě ale spojíme s naplněním protikorupčních opatření v dalším období."

"Dosažný kompromis respektujeme."

16:26 - "Prezident by měl podat demisi, a to z těchto důvodů: 1) Svým postojem souhlasí s korupcí, která se vyhrotila na MŽP; 2) Ovlivňuje skandály v ODS - korupci např.: Barták, korupci na MŽP a MO, chce tzv. zamést pod koberec; 3) Dal najevo, že korupce v ČR bude beztrestná; 4) Bezohlednost vůči občanům ČR," míní čtenář Jiří Hein.

16:19 - "Václav Klaus je pro nás zárukou, že padne policejní prezident Oldřich Martinů, odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek naopak zůstane a protikorupční úsilí Věcí veřejných začne nabývat konkrétních obrysů," řekl Aktuálně.cz zdroj z poslaneckého klubu Věcí veřejných.

16:10 - "Budeme státotvorní. Pro vládu budeme hlasovat a na svých požadavcích důsledně trvat," řekl reportérce Aktuálně.cz jeden z poslanců za Věci veřejné.

16:05 - "Na hlasování o nedůvěře vládě nadále trváme," prohlásil sociální demokrat Lubomír Zaorálek.

15:57 - Dohoda koalice vyvolala mezi čtenáři na naší stránce na Facebooku řadu reakcí: "Pokud VV nenechají padnout vládu, tak je to jasné znamení, že jejich tažení proti korupci je jen papírové, aby sehnali hlasy... I když Nečas tvrdí, že v novém roce budou kroky proti korupci, tak to vidím tak, že zamete tuhle kauzu, rozdá pár pohlavku, aby byli příště obezřetnější a bude doufat, že nic nevyleze napovrch ... Včera jsme se bavili o tom, co dá Klaus Nečasovi, aby Nečas dal předsednictví Klausovi v ODS po skončení prezidentského mandátu, něco se rýsuje," spekuluje Tomáš Veneny.

15:55 - "Slábnoucího Petra Nečase zachraňuje prezident Václav Klaus," komentoval jednání na Hradě Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Dohodu pokládáme za nestandardní. Požadujeme, aby strany zveřejnily podmínky této dohody," pokračuje Sobotka.

15:50 - Čtenáři na naší stránce na Facebooku komentují dohodu stran, kterou má garantovat prezident Klaus. "Jako voliče by mě zajímalo, k jakým dohodám došlo," podotkla například Šárka Juračková.

15:44 - Lídři K9 odmítli nadále Klausova slova komentovat a zároveň nechtěli upřesnit, čeho se má dohoda týkat. "Nezlobte se, odcházíme se poradit na jednání klubu Věcí veřejných," komentovala schůzku na Hradě předsedkyně klubu Kristýna Kočí. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pouze upřesnil, že se jedná o "určitou dohodu mezi ODS a VV," jakou, ale neřekl.

15:40 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: "Dohoda na Hradě je průlomová - znamená totiž, že se Václav Klaus vrací do praktické politiky. Dohoda posílí jeho vliv. A naopak oslabí roli Petra Nečase, a to jak ve vládě, tak v ODS. Zárukou vlády není její předseda, ale prezident. Klaus je tak ode dneška ´čestným předsedou vlády´."

15:36 - Václav Klaus po jednání se špičkami vládní koalice:

"Opravdu mám pocit, že mluvím o výsledcích, které jsou společné nám všem, kteří tady teď stojíme. Velmi vážně jsme se zabývali situací, která nastala v posledních hodinách.

Jsem velmi rád, že zástupci všech tří stran si velmi vážně uvědomují vážnost politické, ekonomické situace u nás a kladou důraz na to, aby vláda v tomto koaličním složení mohla fungovat dále, splnit sliby dané voličům po volbách, nakročit k zásadnímu řešení různých reforem.

To je dominantní zpráva z tohoto jednání, která má implikace pro hlasování o důvěře či nedůvěře vlády dnes v Poslanecké sněmovně.

Samozřejmě všechny strany mají různé náhledy na některé věci, a tak jsme hovořili o různých detailech - pro někoho ne detailech - před kterými stojí."

Prezident uvedl, že se věnovali otázce korupce, postavení policejního prezidenta, bezpečnostním složkám. "V celé řadě věcí existuje elementární dohoda, jak s nimi v následujících dnech naložit."

Nevznikla písemná dohoda, ale "nestandardní řešení, že všichni zúčastnění souhlasili s tím, že garantem dnes dohodnutých věcí je prezident republiky. A v momentu, kdy by nedošlo k realizaci těch věcí, tak jak tady dnes byly dohodnuty, to prezident sdělí veřejnosti a vyjádří s tím svůj nesouhlas."

Hlavním "nedetailem" je jistá dohoda o chování v Poslanecké sněmovně při hlasování o důvěře vládě.

15:29 - Jednání na Pražském hradě skončilo. "Všechny tři strany vládní koalice si uvědomují vážnost současné politické a hospodářské situace v ČR a kladou zásadní důraz na to, aby vláda mohla ve stávajícím složení fungovat i nadále," řekl po jednání se špičkami koaličních stran prezident Václav Klaus. "Jsem garantem, což je neobvyklá forma, dohody, která zajistí, aby mohla vláda dál fungovat. Shodli jsme se na několika programových bodech," dodal.

15:23 - "Nepředpokládám, že se budeme bavit o zdravotnictví hned v rámci 10. schůze, která má začít v nejbližších minutách. Tento bod nejspíš vynecháme," říká předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. "Čekám ale, že zdravotnictví bude předmětem debaty v té další schůzi," dodala Němcová s tím, že dnešní jednání se nejspíše protáhne až do noci.

15:09 - Poslanci odložili začátek schůze. Nejdříve začne v 15:30, ale spíše později. Na Pražském hradě totiž stále probíhá klíčová schůzka koaličních špiček s prezidentem Václavem Klausem.

15:06 - Čtenář Rudolf Žitný píše: "V této hře hradního architekta nemůže ODS prohrát. Buď ODS přemrštěnými požadavky donutí VV shodit vládu (a pak se otevírá cesta k dosažení ideálně stabilního uspořádání koalice stran s nejvyšším korupčním potenciálem, která tak skvěle funguje v Praze), nebo VV znevěrohodní a marginalizuje."

14:50 - Klíčový aktér kauzy Drobil - exministrův bývalý poradce Martin Knetig - se po několika dnech mlčení rozhodl svého někdejšího šéfa očistit. Některým médiím rozeslal prohlášení, ve kterém vysvětluje smysl nahrávek, které vedou k podezření o korupci na Státním fondu životního prostředí. Ministr Drobil prý o ničem nevěděl a Knetig chtěl jen zlepšit komunikační dovednosti odvolaného ředitele fondu Libora Michálka.

Aktuálně.cz se ovšem nepodařilo autenticitu emailu ověřit. Knetig má vypnutý mobilní telefon. S textem prohlášení se můžete seznámit ZDE.

14:43 - Na vládní krizi mohou vydělat nebo prodělat i sázkaři. "V tuto chvíli jsou naši bookmakeři ´provládně´ naladěni. Domnívají se, vyjádřeno kursem 1,2:1, že koaliční většina 118 hlasů Nečasův kabinet podrží," říká mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek. Sázka na variantu: Sněmovna vysloví nedůvěru vládě, byla vypsána v kursu 3,6:1. Ve hře je i osud premiéra a předsedy ODS Petra Nečase. Smetou ho současné problémy a 1. ledna 2011 již nebude ministerským předsedou? Vsadit si lze v kursu 10:1. "Konec premiéra Nečase vidíme jako velmi nepravděpodobný. Téměř s jistotou v minimálním kursu 1,01:1 tvrdíme, že ve funkci zůstane," dodává Lubomír Ježek.

14:34 - V tuto chvíli už mělo začít další jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných. Zatím se však neuskutečnila ani avizovaná tisková konference, která se odehraje na Pražském hrade, kde jedná prezident Václav Klaus s hlavními představiteli vládní koalice.

14:29 - "Jsem přesvědčena, že Věci veřejné při hlasování odejdou ze sálu, čímž se zcela naplní jejich dosavadní chování: faleš, vypočítavost a zbabělost. Nebudou hlasovat pro, aby daly ´hrdinsky jasně najevo´ svůj nesouhlas s posledními kroky vlády. No ale taky nebudou hlasovat proti, protože by se do další vlády taky už nemusely dostat. Takže zbabělost a vypočítavost, nic víc od nich nečekám," píše čtenářka, která se podepsala jak Kim.

14:07 - "Mám za to, že strana VV by měla vystoupit z vlády a stáhnout se do opozice, kde by měla zůstat do konce volebního období. Jelikož další setrvávání ve vládě a koalici je kopání si politického hrobu a snižování vlastní zvolitelnosti v příštích volbách do parlamentu na minimum. V opozici by měla předkládat smyslu plné návrhy a přiklánět se k těm či oněm stranám pouze podle toho, co zamýšlí a ne podle stranického klíče," napsal redakci čtenář Filip Šajna.

13:53 - Na Pražském hradě se chystá tisková konference po jednání zástupců koaličních stran s prezidentem Václavem Klausem.

Zástupci trojkoalice u prezidenta Václava Klause
Zástupci trojkoalice u prezidenta Václava Klause | Foto: Ludvík Hradilek

13:25 - Podle kuloárních informací Aktuálně.cz z klubu Věcí veřejných v současnosti není na stole varianta, že by všichni poslanci aktivně zvedli ruku pro vyslovení důvěry vládě. Vážně se hovoří i o možnosti, že by poslanci Věcí veřejných odešli během hlasování z jednacího sálu.

13:21 - Jaký máte názor na současnou vládní krizi, ptáme se vás na Facebooku. "Lze ČR ještě vůbec považovat za právní stát, pokud zde nikdy nebyla řádně prošetřena jediná stamilionová, natož miliardová kauza? Pokud bývalý senátor Alexandr Novák (ODS) nedávno usvědčený z převzetí 40 mil. úplatku dostal pouze podmíněný trest? Pan Libor Michálek postupoval jak nejlépe mohl. A pakliže pánové Klaus, Nečas, Langer a spol. tak usilovně odvádějí pozornost od podstaty věci, neváhají hájit člověka, který evidentně nabízel úplatek ve formě funkce výměnou za zničení důkazních nahrávek a neostýchají se veřejnosti tvrdit absurdnosti typu, že jediný kdo v celé kauze selhal je pan Michálek (který postupoval přesně podle vládní příručky pro boj s korupcí), je legitimní se ptát, co by to mohlo naznačovat," rozohnil se Martin Uhlíř.

ODS před jednáním o dalším osudu vlády Petra Nečase
ODS před jednáním o dalším osudu vlády Petra Nečase | Foto: Petr Protivánek

13:18 - Před začátkem jednání se špičkami vládní koalice prezident Václav Klaus řekl: "Vývoj kolem koaliční vlády si vyžaduje jednání na nejvyšší politické úrovni. Nemohu dělat, že se mě tato věc netýká. Doufám, že zástupci koalice dnes dospějí k závěru."

13:03 - Po jednání K9, které právě začíná na Pražském hradě, se znovu sejde poslanecký klub Věcí veřejných, a to zhruba ve 14.30 hodin. Aktuálně.cz to potvrdila poslankyně Lenka Andrýsová (VV).

12:56 - Řádná schůze Poslanecké sněmovny končí. Poslanci přehlasovali Senát i v případě novely zákona o cizincích. Nyní bude následovat pauza do 15 hodin, koaliční špičky míří na Hrad na jednání s prezidentem Václavem Klausem.

12:53 - Václav Klaus se do řešení vládní krize vložil výrazněji, než je v podobných případech obvyklé. Jak zjistily Lidové noviny (LN), prezident se po včerejším - nečekaně rychlé ukončeném - jednání K9 sešel jak s premiérem Petrem Nečasem, tak s Vítem Bártou, klíčovou postavou Věcí veřejných. Na Bártu podle zdrojů LN jinými slovy apeloval, aby při hlasování o nedůvěře vládě "neblbli".

12:49 - "Poslanci ODS v žádném případě nepodpoří návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Klub na svém mimořádném zasedání jednomyslně přijal usnesení, ve kterém vyjádřil plnou podporu členům grémia ODS a vyjednavačům takzvané K9 a souhlas s jejich postupem při jednání s koaličními partnery. Klub dal jasně najevo, že stojí jednoznačně za premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem," oznámil na mimořádné tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Špičky ČSSD před jednáním o dalším osudu vlády Petra Nečase
Špičky ČSSD před jednáním o dalším osudu vlády Petra Nečase | Foto: Petr Protivánek

Poslanecká matematika
Autor fotografie: ODS

Poslanecká matematika

Jak může dnes Nečasova vláda při hlasování o nedůvěře padnout?

  • Pro vyslovení nedůvěry je třeba hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 hlas.
  • Budou-li proti vládě hlasovat všichni poslanci opozice, dají dohromady 82 hlasů (56 sociální demokraté, 26 komunisté).
  • Koalice má 118 hlasů, z toho ODS a TOP 09, které jasně deklarovaly podporu koalici, mají společně 94 hlasů (53 ODS, 41 TOP 09).
  • Věci veřejné mají 24 poslanců.

12:40 - Návrh zákona o krizovém řízení je schválen, poslanci tak přehlasovali Senát, který novelu vrátil dolní komoře.

12:34 - Nový člen širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu, tzv. kolegia, Petr Neuvirt složil slib do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové. Po dvou letech je to první zvolený člen kolegia, který předtím nebyl poslancem. Členy kolegia volí sněmovna a před Neuvirtem vyslala od roku 2008 do NKÚ pouze poslance. Neuvirt je členem TOP 09.

12:23 - Jaký máte názor na současnou vládní krizi, ptáme se vás na Facebooku. "Celkem chápu ten rozkol VV. Na jedné straně oni, těžce vymezení proti korupci a toužící prosadit klíčové reformy (nejen na vnitru) a na druhé straně další korupční skandál ODS, s Nečasem, který se zachoval jak topinec (anagram pitomce) a veřejně podpořil Drobila a hanil Michálka (když sympatie lidí a logiky jsou přesně opačné). Jedna ze stran bude muset ustoupit a hodně mě překvapuje Nečas, že po těch letech v politice (nebo právě proto) zvolil tak neobratný a tvrdý vyjednávací tah, jako je jeho včerejší vystoupení. Naprosto chápe VV, že následně z jednání odešli. Nynější vláda je "dobrá" (nejlepší od doby, kdy byl premiérem Tošovský), ale Nečasův arogantní a težkopádný přístup jí moc sympatií nezískává. Chtěl bych, aby vláda zůstala, ale Nečasovi bych přál, aby tvrdě narazil s tím svým přístupem. Pokud ale on neustoupí, ať raději VV vládu položí, než by ji podpořili a souhlasili tak s Nečasovým přístupem k celé aféře," rozebírá situaci Jiří Bartůněk.

12:18 - Začíná řádná 11. schůze Poslanecké sněmovny. Na programu je zákon o krizovém řízení a zákon o pobytu cizinců. Všechny ostatní návrhy na rozšíření pořadu schůze byly zamítnuty.

12:16 - Poslanec Jeroným Tejc zopakoval, že ČSSD stále trvá na odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Vadí jim, že se sešel s premiérem Petrem Nečasem bez vědomí ministra vnitra a řešil s ním kauzu, ve která má být sám vyslýchán coby svědek.

12:08 - Sociální demokraté se rovněž vyjádřili k tomu, proč dnes vyvolali jednání o nedůvěře vládě. "Tím důvodem, proč jsme podali tento návrh, je otázka věrohodnosti boje této vlády s korupcí. Hned v prvním případě, kdy měla vláda ukázat akceschopnost, selhává. Není schopna se razantně vypořádat se skandálem na Státním fondu životního prostředí," uvedl Sobotka. Zároveň zopakoval, že pro vyslovení nedůvěry se dnes vysloví všichni poslanci ČSSD.

12:05 - Na tiskové konferenci vystoupili sociální demokraté. Vysvětlují, proč chtějí na mimořádném zasedání sněmovny řešit situaci ve zdravotnictví. Podle nich je vážná. "Budeme chtít, aby premiér a ministr zdravotnictví jasně definovali, jaký krizový plán vláda má," uvedl úřadující místopředseda Bohuslav Sobotka.

11:55 - Jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných právě skončilo. Poslanci se rozcházejí na oběd a poté špičky strany zamíří na Pražský hrad, kde se uskuteční jednání koaliční K9. "Na Hrad pojedeme s tím samým postojem, který jsme měli už při jednání v pátek, v neděli i včera," řekla Aktuálně.cz šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí. Zda se po koaliční schůzce u prezidenta Klause uskuteční ještě další jednání klubu, to zatím není jisté.

11:52 - "Pozice našeho poslaneckého klubu před hlasováním o nedůvěře je jasná, ničím vás nepřekvapíme," řekl po skončení jednání poslaneckého klubu KSČM Jiří Dolejš. "Ovšem pokud tato vláda padne, poškodí to občany naší země a ekonomiku, která je citlivá na změny tohoto typu," dodal. Poté se Dolejš opřel do schváleného rozpočtu na příští rok a zopakoval důvody, proč strana vysloví Nečasovu kabinetu nedůvěru - škrty, zvyšování nezaměstnanosti apod. "Takovou vládu nepotřebujeme," uzavřel.

11:43 - Čtenář Ferdinand Uher píše: "Tato asociální vláda, která torpéduje dlouhodobě podhodnocené zdravotnictví, hasiče, policii, bere peníze zdravotně postiženým, důchodcům atd. nemá na naší politické scéně co dělat. Každý den jejich působení ožebračuje a hlavně stresuje poctivé a pracující občany naší země!"

11:30 - O vládní krizi diskutujete i na Facebooku. Uživatel Honza Martinec poznamenal: "ODS je sice 'jasně čitelná strana' (jak uváděla ve své předvolební kampani), leč ten jasně čitelný 'text' je pravým opakem premiérových snah. Jako by tu bojovala jednomužná Strana Premiéra Nečase proti ODS. Inu, marketing produktu vs. realita téhož."

11:26 - Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát zopakoval, že se zákonodárci jeho strany vysloví pro pokračování vlády Petra Nečase. "Naší velkou snahou je uskutečnit reformy, proto je náš postoj takový," řekl v České televizi. Od parlamentních voleb jde podle něj o nejkrizovější moment. "Je to škoda, protože koalice měla velkou převahu. Bohužel se to zaseklo na kauze pana Drobila, respektive Státního fondu životního prostředí." Kauzu je podle něj potřeba vyřešit, nicméně TOP 09 ji nepovažuje za důvod pro pád vlády.

11:20 - Schůzka stran vládní koalice - takzvaná K9 - se nakonec uskuteční na Hradě, a to ve 13 hodin. Do hry o Nečasovu vládu tak chce výrazněji promluvit i prezident Václav Klaus.

11:14 - "Na VV se nyní dívám jako jejich volič, zda naplní svůj předvolební slib. Je to pro jejich předsedu a ministra vnitra velká výzva, odpovědnost a těžký úkol. Přeji mu hodně síly a rozvahy. Pan Petr Nečas nechť si uvědomí, že koaliční smlouva není to stejné jako zamést korupci pod koberec a k tomu ještě potrestat člověka, který na ni upozornil. Nemá snad poučení z kauzy Jiřího Čunka?" napsal čtenář Ivan Bárek z Brna.

11:05 - Poslanci Věcí veřejných přiznávají, že jim trochu "tečou nervy". "Stále jednáme a hledáme východisko," prohodil před novináři Vít Bárta a vrátil se zpět do prostor svého poslaneckého klubu.

10:54 - Strany vládní koalice, tedy ODS, TOP 09 a Věci veřejné, zakrátko obnoví společné jednání. K9 zasedne přímo v budově sněmovny.

10:51 - "Předpokládám, že pan prezident se setká s panem ministrem v demisi Drobilem, o dalším obsazení tohoto resortu jsme spolu nejednali," uvedl Nečas ke schůzce na Hradě, kam přivezl demisi ministra životního prostředí. Řekl, že se prezident o situaci ve vládě zajímal a že premiérovi sdělil i svůj názor na věc. Nečas ale odmítl tlumočit jeho slova.

10:46 - Premiér Petr Nečas se po schůzce s prezidentem na Hradě vyjádřil k vážnému rozkolu v koalici. Neřekl však nic nového. Občanští demokraté jsou podle něho připraveni znovu jednat s Věcmi veřejnými o východiscích z krize. Postoj ODS se však nicméně nemění. Jaký je, čtěte ZDE.

10:21 - Věci veřejné začaly schůzi svého poslaneckého klubu a historka, která se odehrála před začátkem, svědčí o napjaté atmosféře, která panuje. VV totiž nechtějí dovolit akreditovaným novinářům, aby čekali na výsledek jednání v blízkosti dveří, za nimiž klub uzavřeně jedná.

10:18 - "Vláda, která má sílu 118 hlasů, by měla přežít a dál pracovat na nutných reformách," je přesvědčen výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka, jehož citoval server rozhlas.cz. Stejný názor Škárka potvrdil i reportérce Aktuálně.cz. Zda podobně jako on smýšlí i ostatní poslanci a poslankyně VV, ale nechtěl komentovat.

10:17 - Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra životního prostředí Pavla Drobila, kterou mu na Hrad přivezl premiér Petr Nečas.

10:05 - O situaci před hlasováním o nedůvěře vládě jednalo ráno užší vedení ODS. I po této schůzce trvají Občanští demokraté na tom, aby poslanci vládních stan kabinet podpořili, řekly ČTK zdroje z jednání grémia. "My v této chvíli můžeme pouze apelovat na to, aby rozum zvítězil. Hlasování o nedůvěře není obchodní záležitost," řekl agentuře ČTK jeden z vrcholných politiků ODS po jednání grémia.

10:01 - "Je to nebývalý skandál. Dotýká se minimálně tří členů vlády, včetně premiéra. To je nevídané a nemorální," řekl krátce před začátkem jednání poslaneckého klubu ČSSD bývalý premiér a předseda vlády Jiří Paroubek. "Pánové jsou vážnými adepty ztráty své politické pozice a také té občanské, pokud nechci mluvit přímo o vězeňském úboru. Nejde jen o osud vlády, tohle už je útok na demokratický režim. Přesto si myslím, že vláda si to ohlídá a hlasování ustojí," dodal Paroubek, jehož předvolební kampaň byla podle zjištění Aktuálně.cz financována z peněz obchodníka, který byl podle záznamů v archívech agentem StB. Paroubek slíbil peníze poukázat na dobročinné účely, ale on ani sociální demokracie tento slib nesplnili.

9:55 - O osudu vlády budou ve sněmovně celé dopoledne jednat všechny poslanecké kluby. Po Věcech veřejných, jejichž postoj je nejdůležitější, se sejdou v deset hodin také sociální demokraté, půl hodiny po nich TOP 09 a hodinu před polednem začne schůzi poslanecký klub ODS.

9:48 - Za několik minut začíná klíčové jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných. Ačkoliv se Véčkaři původně měli sejít už v devět ráno, schůzka se posunula na 10. hodinu. "Naši poslanci očekávají informace od zástupců z K9, kteří se zúčastnili včerejší koaliční schůzky. O dalším postupu se proto budeme domlouvat až na jednání klubu, který za chvíli začíná," uvedla pro Aktuálně.cz poslankyně Lenka Andrýsová (VV).

 

Právě se děje

Další zprávy