Klaus hledá nepřítele, Švejnar do strany nevstoupí

Martina Macková
17. 2. 2008 15:30
Politolog Pavel Šaradín o budoucnosti kandidátů

Praha/Olomouc - Tři kandidáti, jen jeden z nich se však stal prezidentem. Politolog ale míní, že všichni tři zůstanou "na svém." Podívejte se na jeho předpověď o budoucnosti kandidátů.

Politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Šaradín nevidí dva dny po prezidentské volbě v budoucnosti Václava Klause, Jana Švejnara i Jany Bobošíkové žádná velká překvapení pro voliče. Dokonce ani v případě michiganského profesora, od které se stále čeká odpověď na otázku, co bude dělat dál.

Zatím Jan Švejnar odpovídá vyhýbavě: "Musím si nejprve odpočinout, pak vám to oznámím. Ale neodlétám zpět do Států."

Čtěte více: Švejnar by měl znovu kandidovat, říkají zelení

Klaus si hledá nepřítele

Václav Klaus opustil Španělský sál Pražského hradu jako vítěz prezidentské volby.
Václav Klaus opustil Španělský sál Pražského hradu jako vítěz prezidentské volby. | Foto: Tomáš Adamec

A: Změní se Klausovo prezidentování v dalších letech?

Nemyslím, bude to totéž, co doposud. Nečekal bych v jeho chování radikální změny. Má osobitý výraz, bude se znovu vyjadřovat k problémům, které on vidí jako problémy. Půjde dál svou cestou. Jen pokud by se změnila vláda a ODS by se dostala do opozice, daleko více by vetoval zákony. Stejně jako to dělal do roku 2006. Česko má před sebou pět let úspěchů, ekonomika roste. Klaus jako prezident z hlediska zapsání se do dějin skončí svoji politickou kariéru na naprostém vrcholu. Je otázka, co skutečně bude za pět let. Může se stát cokoliv, možná bude ODS v krizi a on se chopí znovu předsednictví, aby ji vyvedl z problémů.

Podívejte se: Jakých bude dalších pět let s Klausem

A: Jaký bude prezident v době předsednictví Česka v EU?

Mírnit se rozhodně nebude. Bude se chovat státnicky, ale při každé možné příležitosti - v projevech, diskusích - vyjádří své námitky a kritiku. Rozhodně lze čekat ostřejší výroky. Nejde ani tak o kritiku EU. Ale spíš o vytváření si imaginárního nepřítele, se kterým se bojuje. A nebo také posunutí reality, aby mohl bojovat.

Krátký projev měl také poražený kandidát Švejnar. Rozloučil se slovy "Nadále věřím v úspěch České republiky a pomůžu jí k úspěchu, jak bude potřeba."
Krátký projev měl také poražený kandidát Švejnar. Rozloučil se slovy "Nadále věřím v úspěch České republiky a pomůžu jí k úspěchu, jak bude potřeba." | Foto: Tomáš Adamec

Švejnar si zachová nadstranickost

A: Založí Švejnar novou politickou stranu? Je nyní velmi populární...

Kdyby nyní vstoupil do nějaké strany nebo ji založil, ohrozilo by to jeho koncenzuálnost. Jeho obrovskou devízou totiž je, že byl doposud nadstranický. Pokud by chtěl za pět let znovu kandidovat na prezidenta, bylo by pro něj užitečné, aby si tuto devízu udržel. Kdyby chtěl mezitím kandidovat na senátora, což samozřejmě může, muselo by to být za více politickým subjektů. Pro více stran i nezávislé středopravé senátory je přijatelnější než Klaus. Pokud by ODS nevyužila při volbě většinu v Senátu a velké množství hlasů ve sněmovně, mohl vyhrát.

A: Středoví voliči ale mohou být zklamaní postojem lidovců a chtít novou stranu...

Pozici středové strany nyní zaujala Strana zelených. A bude si ji držet několik let. Využila toho, že nahradila v některých regionech ODA a Uniii svobody. Martin Bursík působí slušně a věrohodně. Prezidentská volba, i když jeho kandidát nevyhrál, ho nijak neoslabila. Neobával bych se, že ve středu politického spektra chybí strana, zelení kritéria splňují.

Kandidátka prezidentských voleb Jana Bobošíková má ve své kanceláři obraz s Pražským hradem již delší dobu.
Kandidátka prezidentských voleb Jana Bobošíková má ve své kanceláři obraz s Pražským hradem již delší dobu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bobošíková vezme hlasy ODS

A: Co získala Jana Bobošíková kandidaturou pro sebe i pro svou stranu Politika 21?

Byla to jasná reklama pro nadcházející krajské a senátní volby. Oslovila voliče a bude se dál chovat stejně jako doposud. Půjde populistickou cestou (pozn. red. za Politiku 21 do Senátu kandidovala také manželka premiéra Pavla Topolánková nebo moderátorka Mirka Čejková). Bude sbírat hlasy těch, kteří obhajují národní zájmy a také těch, kteří nejsou spokojení s ekonomickou reformou ODS. Oslabí tím ODS. Posbírá protestní hlasy proti její politice.

A: Skončí její vazba na KSČM?

Je otázka, jak spolupráce může a bude pokračovat. Komunisty a jejich voliče Bobošíkové Politika 21 neohrožuje, ani straně neubere hlasy. KSČM má tradiční voliče, kteří nemění názor. Vždycky ale záleží hlavně na tom, jaká bude u krajských a senátních voleb účast voličů.

Foto: Aktuálně.cz
Připomeňte si: Co vás nemělo minout k volbě prezidenta na Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy