Klaus jedná s politiky. A zatím mlčí

Martina Macková
13. 7. 2006 15:31
Praha - Hlava státu se pokouší přispět k řešení politické krize. Výsledky schůzek s politiky menších parlamentních stran zůstávají utajeny.
Prezident Klaus přijal Martina Bursíka
Prezident Klaus přijal Martina Bursíka | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Klaus se s předními politiky sešel den před tím, než se noví poslanci napotřetí a zřejmě opět marně pokusí zvolit vedení sněmovny, které je nutné pro ustavení nové vlády.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

PŘEDSEDA SNĚMOVNY V PÁTEK NEBUDE

Na Pražském hradě se kolem půl desáté zavřely dveře jednacího salonku za Václavem Klausem a Martinem Bursíkem.

Přesně v jedenáct hodin Bursíka na Hradě vystřídal šéf lidovců Miroslav Kalousek, ve tři hodiny odpoledne přišel na Hrad Vojtěch Filip. A bylo to poprvé po Listopadu 89, kdy se první muž země sešel oficiálně samostatně se šéfem komunistů.

Už nyní je zjevné, že dnešní schůzky nepřinesly bezprostřední výsledek. Například Martin Bursík strávil u prezidenta hodinu, ale otázky na další postup odbyl. "Když se mě na to zeptáte, tak vám řeknu, že na to odpovím až tehdy, když to bude aktuální," uvedl.

Zítra se chce Klaus sejít s předsedou ODS a ČSSD.

Bursík: Šance klesá

Bursík po jednání řekl, že podmínky pro projekt trojkoaliční vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, která už je sestavena, ale nemůže být kvůli nefunkční sněmovně jmenována, jsou s přibývajícím časem čím dál horší. Zelení ale tuto myšlenku hodlají dál prosazovat.

Bursík zopakoval, že zelení nepodpoří případnou snahu ČSSD sestavit menšinovou vládu, která by se opírala o komunisty. Sociální demokraty ale považuje dál za politické partnery.

"Je to s nimi velmi těžké, protože se velmi často chovají nekorektně, a my odmítáme přijímat takový politický styl," řekl ČTK. Ve středu ČSSD nepřímo obvinil z toho, že se snaží přetahovat některé zelené poslance do svého politického tábora.

Miroslav Kalousek naopak po schůzce potvrdil, že nepovažuje koaliční projekt za mrtvý a lidovci v něm chtějí pokračovat.

Klausovy možnosti

Může prezident vůbec pomoci v situaci, kdy se strany nejsou schopny dohodnout? Politolg Milan Znoj míní, že ano. "Může přispět k tomu, že se najde řešení," řekl Aktuálně.cz Znoj.

Také komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček v Radiu Česko dnes uvedl, že ústavně ne. "Ale autorita prezidentského úřadu, která je tady od Masarykových časů, který je tady tradiční, umožňuje prezidentovi věci rozhýbat," míní Nováček.

Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a Martin Bursík.
Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a Martin Bursík. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Prezident Klaus je politický matador a hráč špičkové třídy v českých poměrech, je to hlava státu. Když vás pozve na jednání hlava státu, tak to zdvořile přijmete a neodmítnete. Už jen fakt, že se jednání konají u prezidenta, bude to jiný kolorit, než když se baví předsedové stran," vysvětlil Nováček.

Politolog míní, že v tuto chvíli není důležité, že je Klaus čestným předsedou ODS. "Bude chtít prokázat, že najde řešení, že je nadstranický," míní Znoj.

Klaus navrhne dohodu velkých stran

Podle Nováčka má Klaus zcela jistě svůj plán a politické preference. Například jeho reakce na Paroubkovo sdělení, že sociální demokracie by preferovala menšinovou vládu ODS tolerovanou za určitých podmínek. "Neřekl ne, což já si přeložím tak, že je to jedna z variant, o níž stojí za to jednat," řekl Nováček.

Druhou variantou by pak podle politického komentátora mohlo být bližší účelové spojenectví ČSSD a ODS, se kterým už strany mají zkušenosti. Například z pražské radnice, kde jsou od roku 1998 tyto strany v koalici, nebo z dob opoziční smlouvy.

S tím souhlasí také Znoj. "Je příznivcem jednoznačných řešení, která nejsou vratká. Asi bude naléhat na dohodu velkých stran," řekl Znoj.

Malé strany a cenné hlasy

Menší parlamentní strany začínají hrát roli zprostředkovatelů v povolební situaci. Zatímco šéf zelených Martin Bursík ve středu  nabádal ČSSD, aby respektovala politické dohody a nesnažila se přetahovat zelené poslance, lidovci připomínali, že by se mělo začít konečně pracovat.

"Tři malé strany hrají podstatnou roli, každý jediný hlas má velkou roli v této sněmovně. Prezident bude chtít zjistit, jaké manévrovací pole zbývá dvěma velkým stranám," uvedl Nováček.

Tichá dohoda
Tichá dohoda | Foto: Ludvík Hradilek

Komunisté naopak již minulý týden navrhli smírné řešení pro volbu šéfa sněmovny, které bylo sice odmítnuto, včera je ale trojkoalice s malou změnou navrhla ČSSD.

Sami však kandidáta na post sněmovny včera nenavrhli.

Podle Nováčka již "zařadili zpátečku". "Přestali být tak velkorysí jako minulý týden, když navrhli rozdělit volbu Poslanecké sněmovny a podporu Topolánkovu kabinetu. Mezitím se domluvili s ČSSD, že budou pevně držet linii a krok. Nebudou nikoho kandidovat a neumožní koalici krok dopředu," míní komentátor.

KSČM: Postavíme kandidáta

Komunisté dnes potvrdili, že jsou připraveni postavit vlastního kandidáta na post předsedy sněmovny.

"Kdyby se nepodařilo najít shodu na kandidátovi ČSSD během příštího týdne, uvažovali bychom o tom. Předseda musí být zvolen, dáváme tím najevo, že chceme, aby vše pokračovalo," řekl šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Zatím KSČM chce dál podporovat kandidáta ČSSD na tento post. "Je pro nás nepřijatelné, aby všechny funkce ve sněmovně obsadila ODS," řekl na tiskové konferenci Kováčik.

Komunisté také nově uvedli, že v případě třetího hlasování o důvěře vládě chtějí, aby dohoda byla signována všemi pěti stranami. "Bez nás to přátelé skutečně nepůjde," dodal Kováčik.

 

Právě se děje

Další zprávy