Kauza ABL: Nečas chce fakta, Paroubek Bártovu hlavu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 1. 2011 15:45
Sledování politiků ODS nepřestává jitřit vnitrokoaliční vztahy mezi ODS a VV

Praha - Kauza údajného sledování politiků ODS bezpečnostní agenturou ABL nepřestává jitřit vztahy mezi občanskými demokraty a Věcmi veřejnými. 

Svůj pohled na případ v sobotu sice vysvětloval ministr dopravy a někdejší majitel ABL Vít Bárta (VV), svého koaličního partnera tím ale evidentně příliš neuspokojil.

Bárta tvrdí, že agentura objednávky ke sledování politiků nepřijímala a žádného z politiků nediskreditovala.

Premiér Petr Nečas (ODS) se hodlá v krátké době k případu vyjádřit. Nejprve si prý ale chce nové informace o kauze "zanalyzovat".

"Já si všechno zanalyzuji, protože chci vycházet z faktů, nikoliv z dojmů, a samozřejmě v relativně krátkém časovém horizontu se k celé věci vyjádřím," reagoval v pondělí Nečas na dotaz novinářů, co soudí o Bártově vysvětlení kauzy.

MfD zveřejnila poprvé informace o sledování politiků v Praze 11 loni v září. Nedávno napsala, že získala dokumenty, které to potvrzují. Podle MfD je možné, že si sledování politiků objednala sama radnice. Dokumenty list předal vyšetřovatelům.

Podle Bárty jsou dokumenty zveřejněné v MfD silně manipulovány.

Nepocházejí podle něj z ABL a detektiv Pavel Pertlíček, který podle listu sledování prováděl, nebyl zaměstnancem agentury. Spolupracoval s ní externě podobně jako řada jiných dodavatelů, měl ale k dispozici technické zázemí agentury včetně například elektronické pošty, vysvětlil Bárta.

Prvního místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS) Bártovo vysvětlení nepřesvědčilo, stejně se o víkendu vyjádřili i sociální demokraté.

Paroubek chce hlavu Bárty nebo celé vlády

Pokud ministr Bárta neodstoupí z vládní funkce, měla by sociální demokracie vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu. V pondělí to ve svém tiskovém prohlášení uvedl poslanec a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Podle mluvčího ČSSD Martina Ayrera vedení strany nic takového neprojednalo ani nebude Paroubkův nápad komentovat.

Sociální demokraté už minulý týden vyzvali Bártu v souvislosti s kauzou ABL k odstoupení. Bárta to ale na sobotní tiskové konferenci odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy