Tisk:Sledování politiků si u ABL objednala asi Praha 11

ČTK ČTK
17. 1. 2011 9:35
Vyplývá to z interního materiálu firmy ABL, kde je jako klient uvedena zkratka "P11"
Ministr Vít Bárta (VV)
Ministr Vít Bárta (VV) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sledování komunálních politiků si podle zjištění Mladé fronty Dnes (MfD) před čtyřmi lety u bezpečnostní agentury ABL zřejmě objednala radnice Prahy 11.

Vyplývá to z interního materiálu firmy ABL, kde je jako klient uvedena zkratka "P11", což podle všeho znamená právě Prahu 11.

Agentura v té době měla s radnicí navíc uzavřeny i dva oficiální kontrakty za 3,3 milionu korun, informuje MfD.

O aktivitách bezpečnostní agentury, kterou dřív vlastnil ministr dopravy Vít Bárta (VV), informovala MfD poprvé loni v září.

Osmistránkový dokument obsahoval informace o tom, jak pracovníci ABL začátkem roku 2006 (jak se ukázalo později, bylo to v lednu 2007) sledovali tehdejší starostku ODS v Praze 11 Martu Šorfovou a další komunální politiky.

Cílem sledování byla podle deníku diskreditace těchto politiků. Šorfová, která prý v té době čelila velkému tlaku části ODS, aby odešla z funkce, připustila, že zakázku na její sledování mohl ABL zadat některý z jejích kolegů.

Bárta tehdy vše popřel a dal čestné slovo premiéru Petru Nečasovi (ODS), že jeho lidé občanské demokraty nesledovali. Deník však v uplynulých dnech zveřejnil fotografie, videozáznamy a počítačové dokumenty, které údajně dosvědčují, že ABL před několika lety politiky skutečně sledovala.

Premiér Petr Nečas v pátek v prohlášení uvedl, že považuje informace za závažné. Vyzval ministra Bártu, aby vše veřejně vysvětlil. Bárta zatím nechtěl před médii zjištění MfD komentovat s tím, že případ vyšetřuje policie.

 

Právě se děje

Další zprávy