Knížete a odboráře vyzve Němcová, vyhrál i Bendl

Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková, Jan Němec (redaktor)
4. 9. 2013 6:00
Exprimátor Svoboda nakonec vyhrál, ale o pouhé tri hlasy.
Pražskou ODS do voleb povede předsedkyně strany.
Pražskou ODS do voleb povede předsedkyně strany. | Foto: Reuters

Praha - Teprve nad ránem, po několikahodinové diskusi, schválil regionální sněm pražské ODS kandidátku pro předčasné volby do sněmovny. Povede ji místopředsedkyně strany Miroslava Němcová, následuje exprimátor Bohuslav Svoboda, starostka  Prahy 2 Jana Černochová, starosta Radotína Karel Hanzlík a bývalá poslankyně Lenka Kohoutová.

Lídra kandidátky - Miroslavu Němcovou - schválili pražští občanští demokraté jednomyslně už večer. Boj se strhl o další podobu kandidátky.

V metropoli, kde ve volbách tradičně vítězí pravicové strany, se tak Němcová utká například s lídry Karlem Schwarzenbergem z TOP 09 či odborářem Jaroslavem Zavadilem v barvách ČSSD.

Jednu z variant kandidátky předložila regionální rada, která se sešla těsně před zahájením sněmu. Navrhla ji v podobě, kterou si přál předseda pražské ODS, exprimátor Bohuslav Svoboda. Chyběl na ní ovšem exministr životního prostředí a poslanec právě rozpuštěné sněmovny Tomáš Chalupa.

Chalupa proto předložil vlastní návrh kandidátky, ve které naopak jeho jméno figurovalo.

Po několika hodinové diskusi nakonec prošel návrh regionální rady, ale o pouhé tři hlasy.

Sněm odsouhlasil návrh rady, aby se nevolilo nové vedení pražské organizace, kterému těsně před volbami vyprší mandát.

"Mandát končí 21. října, usnesli jsme se na prodloužení do 31. listopadu," dodal Svoboda. Ten si původně myslel na pozici lídra. Situaci mu ale zkomplikovalo obvinění v kauze Opencard a některé autoritativní kroky ve straně, jako vyzývání Jany Nagyové k ukončení členství.

Čerstvě zvolená jednička Miroslava Němcová podporuje v čele kandidátky Černochovou a Kohoutovou.. "Myslím, že by byly bonusem pro kandidátku. Obě si našly svá témata a je načase podpořit ženy, které si cestu dopředu mnohdy probojovávají těžko," řekla Němcová.

Boj o volitelné pozice byl mnohem tvrdší než obvykle. Praha sice dlouhodobě patří k oblastem, kde strana získává vysoký počet mandátů, průzkumy veřejného mínění však předpovídají propad i v hlavním městě.

Pokud by nastala nejhorší možná varianta, která předpovídá zisk 6,5 %, získala by ODS v Praze pouze 3 mandáty. Při zatím nejlepším odhadu kolem 13 %, by se do sněmovny z Prahy dostalo 6 občanských demokratů. V minulých volbách jich přitom strana získala 8, čtyři roky předtím dokonce 14.

Rozložení sil v pražské ODS

Obsazení čelných míst navíc ukáže na rozložení sil uvnitř pražské ODS a může ovlivnit volbu nového vedení, ke kterému podle Svobody dojde do konce listopadu.

Hlasy z ODS počátkem týdne říkaly, že ve srovnání s loňskou volbou předsedy pozice Svobody slábne. "Praha je rozbitá na několik částí. I Svobodovi utíkají sympatizanti, hlavně kvůli jeho usilovné snaze kandidovat do sněmovny," uvedl zdroj z ODS.

O předsednické křeslo má zájem také Tomáš Chalupa. "Situace v Praze je složitá - ostatně jako v celé ODS. Za mnou chodí lidé a říkají, abych o tom uvažoval," uvedl Chalupa. Minulý Svobodův vyzyvatel Jiří Janeček stranu opustil, stejně jako kritik exprimátora Boris Šťastný.

Až po více než pětihodinovém jednání bylo v úterý večer rozhodnuto, že středočeskou kandidátku strany povede krajský šéf občanských demokratů Petr Bendl. Zvolen byl až v posledním možném, dvanáctém kole hlasování.

 

Právě se děje

Další zprávy