Němcová připustila možnost kandidovat za ODS v Praze

ČTK ČTK
26. 8. 2013 17:02
Strana podle ní o lídrovy pražské kandidátky diskutuje, jasno má být do konce týdne
Miroslava Němcová.
Miroslava Němcová. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová připouští, že by mohla v předčasných sněmovních volbách kandidovat v Praze. Podle ní však ještě není definitivně rozhodnuto.

Předpokládá, že se ODS na volebních lídrech domluví během týdne.

Řekla to v pondělí na pražském Klárově poté, co položila květiny k hrobu Marie Charouskové, kterou v srpnu 1968 v těchto místech zastřelila okupační vojska.

Jako o pražské volební jedničce se o Němcové v pražské ODS již dříve mluvilo, stejně jako o bývalém primátorovi Bohuslavu Svobodovi a také poslankyni Janě Černochové.

"My o tom vážně hovoříme, není to tak, že bychom se nebavili, zda budu, nebo nebudu jedničkou v Praze, nejsou to žádné tajnosti," řekla Němcová na dotaz novinářů.

"Jenom si to potřebujeme vyřešit a poskládat kandidátní listiny tak, abychom pokryli lidmi, které chceme prezentovat, celou republiku, takže nemá smysl zveřejňovat, kde budu, nebo nebudu," podotkla.

"Je to otázka týdne, kdy se ODS domluví. Pražská varianta určitě v úvahu padá a rozhodnuto stoprocentně není," dodala.

Zatím není rozhodnuto

Že ještě není rozhodnuto, kdo pražskou ODS do voleb povede, potvrdil i člověk blízký vedení pražských občanských demokratů. První podobu pražské kandidátky by měla v pondělí schvalovat na návrh jednotlivých oblastí regionální rada.

Návrh postoupí vedení strany a následně se na začátku září sejde pražský regionální sněm, který by měl schvalovat její konečnou podobu.

Strana TOP 09 bude mít v Praze na prvním místě stranického předsedu Karla Schwarzenberga, ČSSD odborového předáka Jaroslava Zavadila a komunisté poslankyni Martu Semelovou.

Lidovce by měl vést bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman. Stranu zelených povede v Praze do předčasných voleb stranický šéf Ondřej Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy