Kalousek rezignoval na poslední funkci

zj
10. 9. 2006 15:53
Praha - Bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek vydal prohlášení, že odstupuje i z funkce předsedy poslaneckého klubu.

Kalousek tak odchází i ze své poslední funkce a zůstává už jen řadovým poslancem lidovců.

Jako důvod svého kroku v prohlášení, které před chvílí zveřejnil, uvádí znechucení nad tím, kam se ubírá debata o budoucnosti KDU-ČSL poté, co odstoupil z funkce jejího předsedy.

"Personální diskuse v KDU-ČSL už nemá žádnou skutečnou souvislost s povolebním vyjednáváním. Jedná se o často iracionální projevy osobních ambic a osobní nevraživosti. Nechci tomuto stylu politikaření poskytovat svou osobou zástupné důvody a už vůbec nemám v úmyslu se ho účastnit," píše doslova Kalousek v prohlášení, které poslal i do redakce Aktuálně.cz.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Proč odešel Kalousek z čela KDU-ČSL
Nikoliv námluvy s ČSSD a komunisté v zádech, ale sbližování s ODS stálo za jeho pádem.
Foto: Aktuálně.cz
Velký rozhovor s Miroslavem Kalouskem
Bývalý předseda lidovců vysvětluje svoje motivy a říká, jaké má další politické plány.
Foto: Ludvík Hradilek
Lidovci zvolili vedení a svolali mimořádný sjezd
Jak strana, která si zvykla být ve vládě, řeší svou kritickou situaci?

Podle informací, které Aktuálně.cz získalo z kruhů blízkých vedení KDU-ČSL, se pře mezi Miroslavem Kalouskem a ostatními straníky ve vedení dostala do takové situace, že mu nezbývá než zcela odejít do ústraní. Kalousek dokonce uvažuje o tom, že toto volební období je jeho úplně poslední.

Úřadující předseda strany Jan Kasal ČTK řekl, že do úterý poslanci KDU-ČSL šéfa klubu vyberou. Lidovecký klub má ode dneška do úterý výjezdní zasedání v Lipnici. Odstoupení Kalouska považuje šéf jihomoravských lidovců Stanislav Juránek, který je zároveň jihomoravským hejtmanem, za nutný, logický a správný krok. "Teprve nyní můžeme říci, že jsme se vyrovnali s
krizí, do níž jsme se dostali. Nyní se již můžeme plně soustředit na budoucí sjezd a volby," řekl Juránek.

Dnešní Kalouskova rezignace je druhou poté, co odstoupil z čela strany. Tomuto pádu předcházel jeho překvapivý krok ve vyjednáváních o nové vládě. Začal totiž domlouvat koaliční kabinet ČSSD s lidovci, který by se opíral o komunisty.

 

Právě se děje

Další zprávy