Lidovci: Nové tváře, Parkanová neprošla

Martina Macková
4. 9. 2006 21:58
Praha - Pro nové místopředsedy sáhla KDU-ČSL do horní komory. Uspěl Kalouskův kritik Stodůlka i senátoři Müllerová a Kalbáč.
Matador Jan Kasal zůstává prvním místopředsedou i po stranickém "zemětřesení", stranu povede až do mimořádného sjezdu.
Matador Jan Kasal zůstává prvním místopředsedou i po stranickém "zemětřesení", stranu povede až do mimořádného sjezdu. | Foto: Ludvík Hradilek

Šestapadesátiletý zlínský senátor Jiří Stodůlka byl jedním z nejhlasitějších oponentů expředsedy Miroslava Kalouska poté, co jednal se sociálními demokraty o vládě podporované komunisty.

Předseda zlínské organizace lidovců s pěti tisíci členy v zádech vyzval k odstoupení celé předsednictvo. Je senátorem za Zlínsko od roku 1996, letos mandát podruhé obhajuje. Je místopředsedou lidoveckého senátorského klubu.

Ludmila Müllerová, která v Senátu zastupuje Ústeckoorlicko, je nyní předsedkyní lidoveckých senátorů. Stala se jí minulý týden po odstoupení dosavadního šéfa a člena předsednictva Adolfa Jílka (Šumperk). Automaticky se také začlenila do vyjednávacího týmu strany.

Třetího místopředsedu celostátní konference vybrala opět mezi senátory. Ovšem až ve druhém kole. Josef Kalbáč (Strakonice) porazil poslankyní Vlastou Parkanovou o pouhých osm hlasů - 42:34.

Parkanová prohrála i přesto, že se o ní začíná hovořit jako o možné adeptce na předsedu lidovců. Mimořádný sjezd, na kterém si má strana zvolit nového lídra, se ale plánuje na 9. prosince a nově zvolení funkcionáři na něm stejně své funkce složí.

Ze sedmi tři

Tři nové funkcionáře konference vybírala z celkem sedmi kandidátů: Kromě Stodůlky, Kalbáče, Müllerové a Parkanové byli ve hře poslanci Tomáš Kvapil a Pavel Severa a starosta Těšan na Brněnsku Jan Husák.

Poslanec Severa se nicméně vzdal kandidatury již před volbou. V prvním kole pak delegáti vyřadili v tajném hlasování Kvapila a starostu Husáka. "Všechny výsledky byly velmi těsné," řekl Aktuálně.cz mluvčí strany Ondřej Jakob.

Zvolení místopředsedové nahradí exministry Cyrila Svobodu, Milana Šimonovského a náměstka pardubického hejtmana Romana Línka. Ve funkci i po sérii odchodů zůstali místopředseda Pavol Lukša a také první místopředseda Jan Kasal.

Ten KDU-ČSL povede spolu s obměněným předsednictvem do mimořádného prosincového sjezdu, na němž lidovci zvolí nového předsedu a znovu i pět místopředsedů.

Konference, která byla pokračováním schůze sta delegátů z minulého pondělí probírala nadcházející komunální a senátní volby a také přípravu sjezdu. "K rezignaci předsedy Kalouska a jednání s ČSSD se už diskuse nevracela," tvrdí Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy