Kalousek: Osobnost, kterou mladí nevolí

Martina Macková
9. 5. 2006 13:00
Olomouc - Předseda lidovců Miroslav Kalousek umí studenty pobavit. Ale na získání jejich volebních hlasů mu jeho projev a humor nestačí.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vysokoškoláci Univerzity Palackého v Olomouci jej hodnotí jako jednu z největších osobností mezi politiky, se kterými v minulých měsících mohli debatovat. "Jednoznačně byl nejlepší. Má projev, v mnoha věcech i pravdu," shodli se ti, které oslovilo Aktuálně.cz a pak poněkud překvapivě dodávali: "ale volit ho nebudeme."

Co všechno je mediální kampaň

"Když se stranám něco vyčte, obvykle reagují tak, že řeknou: je to mediální kampaň. Budete i vy takto komentovat průzkumy veřejného mínění, které říkají, že se do sněmovny nemusíte dostat?" I tak se ptali studenti. A hlava lidovců se bránila i útokem.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Politici na UP

  • Hovory s lídry kandidátek největších politických stran zahájila před dvěma měsíci katedra politologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci předsedou vlády Jiřím Paroubkem. Deník Aktuálně.cz projekt sleduje.

  • Miroslav Kalousek se také účastní projektu Aktuálně.cz Vyberte si svého premiéra.

ČTĚTE ZDE

  • Zároveň se utkal v akci DUEL, naposled s lídrem ODS Mirkem Topolánkem.

ČTĚTE ZDE

"V předvolební soutěži má v podstatě pravdu každý, kdo to říká. Když soutěžíte, tak se vůči někomu vymezujete. Něco jiného ale je, když si nějaký zbabělec najme partu Balbínovců, aby zveřejnili lži," řekl Kalousek.

"Průzkumy ukazují každý týden něco jiného a v jednom týdnu nám dokonce najednou ukazovaly pokles preferencí i jejich vzestup. Prostě agentury jsou živnosti a můžeme si ji založit i my dva spolu, když se domluvíme," žertovně mrkl na studenta lídr lidovců.

Ženy v politice? Ano, ale kvóty ne

Studenty ovšem zajímalo také to, proč je v politice i mezi kandidáty z KDU-ČSL tak málo žen. Kalousek předsedá straně, která ve srovnání s dalšími parlamentními stranami vysílá do sněmovny nejméně žen z těch stran, které mají šanci křesla získat. Stranické kvóty při sestavování kandidátek lidovci odmítají.

"Diskuse nad kvótami se u nás vede, ale není to většinový názor. Členky naší strany se proti tomu staví. Říkají, že je to uráží, chtějí být voleny podle schopností, a ne podle pohlaví," řekl.

ČTĚTE ZDE: Ženy v politice

Zároveň ale přiznává, že diskriminace žen ve společnosti existuje. "Ta chytrá dáma musí být už hodně chytrá, aby na tom byla stejně jako její kolega. Jsme proti jakékoliv diskriminaci, i té pozitivní, musíme hledat nástroje, jak to odstranit," dodal.

Ekologie, daně, vize

KDU-ČSL nebo Strana zelených? Vysokoškoláci menší strany srovnávali. "Ekologická daňová reforma? Ta myšlenka sama o sobě je sympatická, ale tak, jak je to předloženo, je to nereálné, naivní a skokové. Mělo by to sociální dopad," shrnul Kalousek hit programu zelených. "Musí se to připravit v diskusi s podnikatelskými svazy, musí to být na základě společenské dohody se všemi dopady."

S dlouhodobou vizí mají lidovci jasno: jednoduše dodržovat principy křesťansko-demokratické politiky. "Konkrétní čísla nelze navrhnout na sto let dopředu, principy ano. Je to užitečné pro nás jako politickou stranu, to máte vodítko, že nemůžete uhnout doleva, ale i pro voliče. Strana má takto vůči nezávislým výhodu, že je čitelná. S pravděpodobností blížící se jistotě můžete odhadnout, jak se budeme chovat. Je to pro voliče komfortnější než volit nezávislé, u nichž si nemusíte být jist, na kom jsou závislí," vysvětloval.

Vtipnější vyhrává

Šéf lidovců si zažertoval v průběhu diskuse rád a byl na to i dostatečně pyšný. Také studenti ocenili, že mají před sebou v současnosti nejvtipnější českou politickou ikonu. Když například zdůvodňoval, proč lidovci nechtějí do EU Turecko, přirovnal to rovnou k namlouvání.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

"My chceme pro Turecko nadstandardní partnerství, ne členství. A to je víc fér než zahájit proces, když jsem přesvědčen, že většina zemí je stejně proti. Od dámy, o kterou se ucházím, je víc fér, že mi hned na začátku řekne: budeme kamarádi. Než když mě nechá tokat a nakonec nic."

Přidal i svůj oblíbený bonmot na stejné téma: " ČSSD i ODS jsou pro, každý ze svého důvodu. Pro ČSSD by to znamenalo rozbití hegemonie křesťanskodemokratických stran. ODS je pro proto, že přijetí Turecka by znamenalo konec EU.

Přiznání

Aula Filozofické fakulty slyšela i jedno přiznání politika, což nebývá tak obvyklé. Poslanec Kalousek připustil chybu, která znamená trauma po miliony řidičů. Nový silniční zákon. "Netušil jsem to a zvedl jsem pro něj ruku. Stydím se za to. Byla to myslím situace velké většiny z nás, napříč politickým spektrem," řekl Kalousek.

"Vláda je v tom nevinně. Zákon otěhotněl mnoha změnami, bylo k němu 726 pozměňovacích návrhů. Když o takovém množství sněmovna hlasuje, vždycky udělá nějakou pitomost. Ale nemůžete zabránit poslanci, aby navrhl změnu do zákona," vysvětloval.

Do nemocnice nechoďme na guláš

Vysokoškoláky zajímal i názor lídra na dnes žhavé téma zdravotnictví a plánovanou stávku. "Určitě si nemyslím, že jsou lékaři rukojmím jedné politické strany. Když to Rath říká, docela zdravotníky uráží. Jsou docela gramotní. Protestují proti politice, kterou považují za pitomou. Že před volbami, je logické. Zpráva VZP také říká také, že jsou potřeba změny a jiná společenská dohoda," prohlásil Kalousek.

"Chceme zavést manipulační poplatky u lékaře, lůžkové v nemocnici. Doma si taky kupujete jídlo, proč ho dostávat zdarma v nemocnici? Pak si přestanete chodit k lékaři pro Paralen a koupíte si ho jen tolik, kolik potřebujete a do nemocnice půjdete na operaci, ne na guláš. Jediné, co vás zajímá je kvalita a dostupnost. Současný systém nás vzdaluje od obojího," míní Kalousek.

My a ODS

Budoucí případnou koalici s ODS vystudovaný chemik a předseda KDU-ČSL přirovnal k vektoru ve fyzice.

K vzájemnému utkání v Duelu se dnes v redakci Aktuálně.cz sešli předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek s předsedou ODS Mirkem Topolánkem.
K vzájemnému utkání v Duelu se dnes v redakci Aktuálně.cz sešli předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Koalice je kompromis, dohoda, něco jako výsledný vektor. Ne sprostý kšeft, jak to někdy zjednodušují novináři," řekl. "Nevýhodou a výhodou středových stran je, že průniky hledají na obou krajích spektra."

Vektor ale i podle Kalouska musí nějak vypadat. A s ODS? "Umím si představit, že bychom dokázali ustoupit v oblasti přímého zdanění, jinde by museli oni," řekl.

Potraty i gayové, nemůžeme jinak

V diskusi s mladými pro lidovce nepříjemné téma potraty a práva homosexuálů. Kalousek byl možná mírně zaskočen, kolik lidí se přihlásilo, když se na Hané zeptal, kdo je pro potraty.

"Je to těžké a dáma, která se rozhoduje, by měla vědět, že jí společnost pomůže. My uděláme vše proto, aby měla maximum, abychom ji motivovali a aby se rozhodla, že si to vzít nedá. Anonymní porody, rychlé adopce atd. Ale rozhodování nechceme zakázat a nebudeme potraty kriminalizovat," opakoval. "Budeme vždy i proti legalizaci euthanasie, křesťanská strana ani jinak nemůže."

U dotazů na registrované partnerství se lídr do ankety v publiku už nepustil. Neodpustil si vtipný  "šťouchanec" do nového zákona. "Nechápu, proč je tam vložen paragraf ze zákona o rodině, který říká, že partnerství nemohou uzavřít sourozenci. V rodině to má hluboký genetický význam, ale tady to tuším nehrozí. Tak proč by nemohli, co je to za blbou diskriminaci."

Nejlepší, ale nevolitelný

"Je to osobnost, mluvil zpatra, byl vtipný, ale volit je? Ne. Kvůli potratům, oni je nechtějí, my se chceme rozhodovat," řekly dvě ze studentek na dotaz Aktuálně.cz.

Podobně se vyjadřovali i další oslovení studenti, kteří Kalouska srovnávali s ostatními lídry, s nimiž debatovali. "Byl lepší než Paroubek i Topolánek, ale já budu volit ODS. U lidovců mi vadí ten postoj k potratům a u zelených nemám jistotu, že kromě Bursíka půjdou do sněmovny stejně kvalitní lidé," řekl student práv Pavel Vrána z Chrudimi.

"Opravdu je to osobnost, ale můj hlas má ČSSD. Mám totiž obavy ze školného, které by lidovci zavedli. Teď mám stipendium, příspěvek na koleje, vyhovuje mi to tak," řekl budoucí právník Matěj Votroubek z Nového Města nad Metují.

 

Právě se děje

Další zprávy