Vybírali jste premiéra on-line: Kalousek

Martina Macková
19. 4. 2006 14:00
Praha - Miroslav Kalousek byl třináctým z 16 zástupců politických stran, kteří se v březnu a dubnu účastní v deníku Aktuálně.cz on-line rozhovorů se čtenáři.

Infobox

MIROSLAV KALOUSEK (45)

  • Narodil se v Táboře. Absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, poté pracoval ve výrobním podniku Mitas Praha jako technolog a vedoucí investičního útvaru
  • V roce 1984 se stal členem Československé strany lidové
  • Od roku 1990 pracoval v Úřadu vlády jako poradce vicepremiéra ČSFR Josefa Luxe v otázkách ekonomické transformace, v roce 1992 se stal ředitelem odboru jeho poradců
  • Od ledna 1993 do ledna 1998 působil na ministerstvu obrany jako náměstek ministra, odpovědný za rozpočet a akviziční procesy
  • V roce 1998 se stal poslancem. V letech 2002 až 2005 byl předsedou rozpočtového výboru sněmovny
  • V roce 2003 byl zvolen předsedou KDU-ČSL
  • Je ženatý, má dvě děti

Pravidla on-line rozhovorů s politiky a celé čtenářské ankety "Vyberte si svého premiéra" najdete ZDE.

Lídr lidovců je členem strany už dvaadvacet let, třetí rok předsedou. V politice se ale za KDU-ČSL pohybuje prakticky od listopadu 89.

Kromě ekonomického poradcování v úřadu někdejšího předsedy lidovců Luxe a práci na ministerstvu obrany zastupoval stát během patnácti let i v několika dalších řídících funkcích. V letech 1991-1992 byl členem dozorčí rady Jihočeských pivovarů, další dva roky členem správní rady a jednatelem Západočeských pivovarů. Poslanecká sněmovna ho pak pro léta 1994-1996 vyslala do Prezídia Pozemkového fondu ČR.

Lídr lidové strany, kterou v předvolebních průzkumech už několikrát předstihla Strana zelených a jeden z průzkumů jí dokonce překvapivě nepřiznal ani pět procent nutných pro vstup do sněmovny, neztrácí sebevědomí.

"Nepochybujeme ani vteřinu o tom, že náš volební výsledek bude dvouciferný. Jsme dnes a denně v terénu a víme, že existuje zákon o zachování energie: ta obrovská práce ve vesnicích, obcích i městech se nemůže ztratit," řekl nedávno pro časopis Euro.

Včera zveřejněný průzkum veřejného mínění společnost Faktum Invenio ale ukazuje, že mnohaměsíční propad lidovců se zastavil. "Podpora KDU-ČSL se 'zotavila' až na loňskou úroveň," uvedl Jiří Černý, analytik společnosti. Být volby nyní, volilo by stranu 12,3 procenta Čechů. Což je podobné jako například loni v červnu či říjnu.

Lídr lidovců tvrdí, že dnešní KDU-ČSL rozhodně není konfesní stranou. Připouští však, že je chybou lidovců, že nedokáží tuto dlouhodobou účelovou nálepku věrohodně odlepit.

"Nedovolil bych se ve vedení své strany kohokoli zeptat, zda je členem té či oné církve, zda praktikuje, či ne. Jsme stranou, která má svůj program postavený na křesťanských hodnotách, ale určitě se nelustrujeme, kdo je v jaké církvi. Nechceme se dívat lidem do ložnic, nechceme lidi nutit chodit do kostela," uvedl Kalousek.

ODPOVĚDI MIROSLAVA KALOUSKA na otázky čtenářů Aktuálně.cz čtěte ZDE:


 

Právě se děje

Další zprávy