K9 o změnách vlády nerozhodla, Bárta spěchal do divadla

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
2. 6. 2011 19:45
Lídři rozhádané koalice se dohodli, že se pokusí znovu dohodnout v neděli
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čtvrteční jednání koaličních lídrů o personálních změnách ve vládě připomínalo představení - nejprve lídři kabinetních stran krátce sehráli jakoby reprízu svých předchozích bezvýsledných schůzek, a vše pak skončilo reálným divadlem.

Jeden z účastníků schůzky Aktuálně.cz popsal, že setkání bylo vpodstatě kopií předchozí debaty: premiér Petr Nečas nespokojeným Věcem veřejným nabídl místo šéfa Legislativní rady vlády, VV však trvaly na tom, že o postech "je potřeba dál jednat".

Nečas opáčil, že ministry ODS Alexandra Vondru a Ivana Fuksu neodvolá - na což "véčkaři" stále tlačí. A VV mu na to odpověděly, že chtějí zpět ministerstvo vnitra, které musel opustit jejich předseda Radek John.

Co bude dál? Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek novinářům řekl, že vyjednávači si sdělili svá stanoviska a diskusi přerušili, aby návrhy projednali ve vedení svých stran. Sejít by se měli znovu o víkendu, podle neoficiálních informací v neděli večer.

Neformální lídr VV Vít Bárta chtěl podle neoficiálních informací z dnešní koaliční schůzky odejít tak, aby stihl večerní divadelní představení. Při rychlém odchodu ze Strakovy akademie ale tyto informace novinářům nepotvrdil.

Další jednání bez výsledku vládě Petra Nečase opět zkrátilo čas, aby se před rozhodováním Parlamentu o klíčových reformách alespoň navenek semknula. Poslanci začnou o změnách, které mají pomoci řešit rostoucí deficity veřejných financí, rozhodovat už příští týden v úterý.

Nečas ve čtvrtek dopoledne uvedl, že pokládá za logické, aby člověk nominovaný VV opět usedl do křesla vicepremiéra pro boj s korupcí.

John, který v této nové funkci krátce působil, ji ale označil za vyprázdněnou. Strana podle něj má nárok na znovuobsazení ministerstva vnitra, které po Johnovi v dubnu přebral někdejší elitní policista Jan Kubice, protože Nečas nesplnil svůj tehdejší slib výrazně personálně obměnit vládu.

 

Právě se děje

Další zprávy