K volbě o Hrad mi pomohou i senátoři, věří Bobošíková

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 2. 2012 22:00
Čeští ministři se bojí oponovat v Bruselu, to já bych klidně, láká část voličů
"Z přímé volby může být válka institucí"
"Z přímé volby může být válka institucí" | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Pro současnou vládu nemá příliš dobrých slov, je prý moc probruselská, premiéra a ministry zahraničí a financí častuje označením "lokajové Bruselu".

Kandidátka na prezidentku Jana Bobošíková, která se o místo na Hradě neúspěšně ucházela už při minulé (parlamentní) volbě jako tvář komunistů. 

Jeden z posledních průzkumů, jak si stojí možní prezidentští kandidáti, Bobošíkovou zcela pominul a její strana Suverenita, která se blížila při sněmovních volbách hranici volitelnosti, se dotčeně ohradila.

Jana Bobošíková chce sebrat 50 tisíc voličských podpisů na podporu své kandidatury, ale lovit bude i mezi senátory, kteří jí také mohou navrhnout. "Už dnes někteří říkají, že velmi rádi podepíší," tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Přímo volený prezident si i podle politologů může ukrojit více vlivu nebo dokonce pravomocí oproti jiným ústavním institucím. Kde si myslíte vy, že by to šlo?

Jednoznačně si může vykolíkovat prostor u veřejnosti prostřednictvím médií - ale to potom bude válka.

A.cz: Myslíte mezi ním a vládou?

Ano. Ale v zájmu České republiky není válka na všech frontách mezi prezidentem a ostatními ústavními institucemi. Takže si spíš myslím, že to bude kultivovaný každodenní - nechci říkat souboj, ale spíš přetlačovaná, vyjednávání. Kdy se budou třeba i složitě hledat kompromisy.

A.cz: Pokud se podívám na vaše články a výroky, přijde mi, že se poslední dobou vyhraňujete hodně národovecky. Co byste vypíchla jako typické české národní zájmy?

Myslím, že by se Česká republika by se měla naučit těžit ze své geografické polohy. Mít dobré kontakty se západními sousedy, EU, ale i s východními sousedy - Ukrajinou, Ruskem. Uchovat si energetickou soběstačnost a zvyšovat ji, rozvíjet jadernou energii. Je v českém národním zájmu okamžitě začít pracovat na reformě školství - čísla OECD, že naši studenti jsou např. v matematice mnohem horší než před dvaceti lety, to je masivní snížení konkurenceschopnosti. Vytěžit, že jsme de facto evropským rozvodím, že jsme de facto dopravním srdcem Evropy.

Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Jen si představím třeba ty drahé železniční koridory...

Ano, pane redaktore, ale to je o tom, abychom si udělali pořádek tady my sami. Jestli si někdo myslí, že nám tu udělá pořádek pan Barroso nebo Cohn-Bendit, takové to: oni by to v Bruselu nedovolii - tak to není pravda.

Je mi líto, ale zavedla bych majetková přiznání

A.cz: Kde byste tedy začala s bojem proti korupci vy?

Teď nemluvím jako kandidát na prezidenta, protože prezident nemůže být iniciátorem zákonů. Teď mluvím jako politik, který půjde do každých voleb - prezidentských, nebo následně parlamentních, pokud neuspěji: musí se začít u prokazování původu majetku. Je mi líto. Kdo není schopen prokázat jeho původ, tak dodanit, nejsi-li schopen dodanit, tak zabavit. Tečka.

A.cz: Pokud vezmu vaše výroky, že Schwarzenberg je něco jako Goebels...

Já jsem nic takového neřekla. Já jsem řekla, že kampaň vedená směrem k panu Bátorovi by si nezadala s goebelsovským ministerstvem propagandy. To není totéž.

Jsou to "lokajové Bruselu"

A.cz: Dobrá, ale pokračovala jste "Nečas je lokaj Bruselu". Nesnažíte se jen zaujmout silnými výroky?

Pane redaktore, to je o tom, jak kdo vidíme svět. Já v tom Bruselu byla. A jestliže se mi ministři přiznávali, že některé věci nevhodné pro Českou republiku neblokují jenom proto, že se bojí - teď myslím pana Římana (ministr průmyslu v Topolánkově vládě, nyní šéfporadce premiéra Nečase), tak čím jsou, když ne lokaji někoho jiného.

Zeptejte se lidí, kteří volili ODS, jestli chtěli, abychom ručili 39 miliardami za dluhy, které jsme nezpůsobili. Proto říkám, že naši politici - ať už je to pan Nečas, Kalousek, Schwarzenberg - jsou lokajové někoho jiného.

A.cz: Ale my nejsme přece ostrov. I když by to nebylo nejlepší možné řešení, pokud se na něm shodne celek, nemůžeme zůstat úplně stranou...

A jak stranou? Suverenita jednoznačně říká: spolupráce ano, ale rozhodně ne diktát. Podívejte, ani v jediné směrnici, ani v Lisabonské smlouvě nemáte, že se musíte Merkelové ptát, jestli můžete dělat jádro - a ten Nečas se na to ptá! Když se pak zeptáte: pane ministře, proč jste nezavetoval tuto věc, a on odpoví: víte, jaké to je sedět proti těm ostatním pětadvaceti, kteří všichni říkají ano? No a co, no tak řeknu ne!

Foto: Vojtěch Marek

Mám podporu některých senátorů

A.cz: Jste vy sama příznivcem přímé volby?

My jako Suverenita jsme pro přímou volbu, ale my jsme chtěli změnu pravomocí řady vrcholných orgánů. Ne pro ten současný konstrukt, kdy došlo jen ke změně dvou nebo tří paragrafů v ústavě a jinak se nic nezměnilo. V této podobě se toho obávám.

A.cz: Předpokládám, že bude asi sbírat podpisy...

Samozřejmě budu sbírat podpisy, ale nebráním se ani podpoře senátorů. A možná bych deset podpisů senátorů mohla získat - mezitím budou ještě jedny volby. Už dnes někteří říkají... Ale ne, nebudu říkat, kteří.... Říkají, že velmi rádi podepíší.

Ale těch padesát tisíc podpisů se pokusím nasbírat v každém případě. Ale podpisy senátorů napříč spektrem bych brala jako podporu toho, že nezačíná otevřené nepřátelství mezi ústavními orgány a prezidentem. Neumím to lépe vyjádřit.

 

Právě se děje

Další zprávy