Jsem silný lídr, říká Sobotka po ústupu kritikům

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 8. 2013 8:00
Rozhovor s předsedou ČSSD o názorovém přemetu a předčasných volbách.
Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor - Přestože předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na poslední chvíli změnil stanovisko a navrhl podpořit Rusnokovu úřednickou vládu - čímž se přiklonil k názoru Michala Haška a dalších členů vedení sociálních demokratů, kteří prosazují užší spolupráci s prezidentem Milošem Zemanem, nepovažuje to lídr ČSSD za svoji slabost.

"Podařilo se mi sjednotit předsednictvo i poslanecký klub ČSSD," říká Sobotka sebevědomě a nepřipouští si, že by se jeho pozice v čele sociálních demokratů jakkoliv oslabila: "Je na soupeřích, jakým způsobem to budou vnímat."

Za svůj úspěch považuje i to, že se ČSSD zavázala k přijetí ústavních změn - tedy zpřesnění pravomocí prezidenta, hlavně ohledně lhůt, které by prezidentovi ústava nařídila tak, aby nemohl některé kroky - např. jmenování premiéra - účelově protahovat.

Počítá s tím, že předčasné volby budou brzo a že prezident Zeman je nebude příliš oddalovat, pokud se najde oněch 120 hlasů poslanců, kteří mu rozpuštění sněmovny navrhnou: "Podle mého názoru by ta prodleva měla být v řádu dnů, není žádný důvod odkládat předčasné volby."

A stále věří, že pokud vyhraje volby ČSSD, bude to právě on, Bohuslav Sobotka, koho Miloš Zeman jmenuje premiérem.

Aktuálně.cz: Vy jste prosazoval jiný postup než třeba Michal Hašek a s ním i Jeroným Tejc. A nedávno jste prohlásil, že vás strana nepřehlasuje. Popravdě vás ale nepřehlasovala jen proto, že jste na poslední chvíli - po velmi silných předchozích prohlášeních - vy změnil stanovisko. Je dál podle vás vaše postavení jako lídra pevné?

Bohuslav Sobotka: Nepochybně ano. Povedu sociální demokracii do předčasných voleb, které se sociální demokracii podařilo vyvolat. A jsem přesvědčen, že strategii, kterou jsem od samého počátku prosazoval, to znamená nedívat se napravo nalevo a prosazovat rozpuštění sněmovny a nové volby, se ukázala jako jediná správná a úspěšná.

A nakonec i ostatní strany musely uznat, že je to jediné řešení současné politické krize. A mně se podařilo sjednotit jak předsednictvo, tak poslanecký klub, a v tak sporné otázce, jako byla důvěra Rusnokově vládě, sociální demokracie postupovala jednotně. Stejně jako bude postupovat jednotně při hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny příští týden.

A.cz: Chytím vás za slovo: vy jste ale prosazoval názor nedávat Rusnokově vládě důvěru a odejít ze sálu. Takže váš koncept nezvítězil...

Zvítězil můj koncept předčasných voleb. Ukázal se jako jediný správný. Já jsem předložil na předsednictvu usnesení, ve kterém sociální demokracie položila důraz na předčasné volby, umožňoval podporu Rusnokově vládě a obsahuje závazek sociální demokracie k podpoře ústavních změn, které zajistí pokračování parlamentní demokracie a ne přechod k prezidentskému systému.

A můj návrh byl kompromisem: zohledňoval názor občanů, členské základny a byla to reflexe vnitrostranické diskuse, kterou jsem otevřel. A naši voliči si přáli, aby sociální demokracie umožnila podporu Rusnokově vládě.

Nejsem oslaben, tvrdí Sobotka

A.cz: Jak chcete prosazovat ústavní změny - a zároveň rychlé volby? To jde přeci proti sobě...

Nejde. My podporujeme rychlé volby a doufám, že se nám příští týden podaří rozpustit Poslaneckou sněmovnu. Máme k dispozici 122 hlasů tří poslaneckých klubů...

A.cz: Už jsou čtyři...

Možná tady bude i nějaká rezerva, což bude určitě dobře. A pokud jde o ústavní změny: pokud sociální demokracie vyhraje volby, budou součástí programového prohlášení příští vlády.

A.cz: Ještě se ale vrátím k původní otázce. Znovu říkám: vy jste prosazoval nedávat Rusnokově vládě důvěru a tento názor nezvítězil a vy jste se přiklonil k druhé straně. Nemohou to vaši soupeři ve vedení ČSSD vnímat jako vaši slabost?

To je na nich, jakým způsobem to budou vnímat.

A.cz: Vy to nevnímáte jako slabost?

Já to vnímám jako reflexi vnitřní debaty, která se vedla v sociální demokracii. Pro mne bylo důležité stanovisko i odborových svazů ve smyslu podpory Rusnokovy vlády, stanoviska jednotlivých organizací sociální demokracie, které se také vyjádřily spíše pro. A jsem rád, že jsem prosadil jak volby, tak ústavní změny, které považuji za naprosto nezbytné.

A.cz: Jak velkou roli hrál interní průzkum, že většina vašich voličů podporuje Rusnokovu vládu?

Byly publikovány různé průzkumy, my jsme si zpracovali svůj a mezi našimi voliči se podpora vládě pohybovala kolem 75 procent, zhruba 20 procent zastávalo názor, že bychom ji podpořit neměli. Ale ta podpora byla součástí pragmatické strategie. Ten tlak stojednička nevydržela.

Tlačit majetková přiznání přes Senát? Nemyslím...

A.cz: Nicméně opět vás budu citovat: "Principy parlamentní demokracie mají přednost před soubojem pravice a levice. Pokud by ČSSD připustila posun k autoritativnímu režimu, tak na to doplatí." Z mého pohledu ČSSD toto připustila - aktivně hlasovala pro vládu, která nevznikla na půdě sněmovny. Jak moc na to tedy teď doplatí?

Já myslím, že ne, protože jsme působnost této vlády zarámovali tím, že rozpustíme sněmovnu. Ona tedy nebude moci fungovat až do řádných voleb v roce 2014. A protože se sociální demokracie zavázala prosadit ústavní změny, které obhájí parlamentní demokracii ve smyslu, že o vládě se rozhoduje v Parlamentu, nikoli prezidentem.

A.cz: Prosazujete, že vítězstvím je, že budou volby. Nicméně Rusnokova vláda bez důvěry - nikoliv zásluhou ČSSD - bude měsíce vládnout dál v demisi a může měnit klíčové lidi ve státní správě a polostátních podnicích a legislativu může prosazovat v Senátu, byť to následně musí schválit nová sněmovna. Je toto, podle vás, skutečně vítězstvím parlamentní demokracie?

Legislativní proces máme zcela pod kontrolou.

A.cz: Vaše strana ano s většinou v Senátu...

Samozřejmě my nebudeme schvalovat žádné návrhy vlády, které by nebyly v zájmu země, v souladu s naším programem.

A.cz: Možná předbíhám, ale nemohl by Senát, ve kterém máte většinu, schválit nápad Zemanovců na plošná majetková přiznání?

Pokud vím, vláda nemá k dispozici žádný takový návrh zákona a nemyslím si, že by zákony tohoto typu měly být schvalovány v takovémto mimořádném procesu. Senát by měl schvalovat jen zákony, které odvrací nějaké hrozící škody nebo návrhy, které nesnesou odkladu. Vláda ale nemá zatím vypracovaný ani zákon o registračních pokladnách, ani o majetkových přiznáních. A nemyslím, že by byla schopna během těch dvou měsíců takové návrhy předložit v potřebné kvalitě.

Rusnokova vláda by už neměla dělat čistky

A.cz: Podle našich informací Rusnokova vláda chystá další personální změny. Neponese za ně ČSSD odpovědnost, když její poslanci jí důvěru dali?

Jasně jsem deklaroval, že by vláda už neměla žádné zásadní personální změny činit.

A.cz: A pokud bude činit?

Jen tehdy, pokud je potřeba zasáhnout v krizových situacích. Chci o tom ještě příští týden mluvit s předsedou vlády Rusnokem. Vláda v demisi by se měla zaměřit jen na skutečně krizové situace.

A.cz: Miloš Zeman už řekl, že povede konzultace poté, co mu sněmovna navrhne své rozpuštění. Co kdyby to protahoval?

Rozhodně budu hovořit s prezidentem republiky a požádám ho, aby podepsal příslušné rozhodnutí co nejdříve. Podle mého názoru by ta prodleva měla být v řádu dnů, není žádný důvod odkládat předčasné volby. Zejména v situaci, kdy si je přeje většina voličů všech parlamentních stran. Nevidím žádné důvody, proč by měl pan prezident podpis takového rozhodnutí odkládat.

"Rozpočet chceme předložit až my"

A.cz: Co s rozpočtem - měla by ho předložit až nová vláda?

Vláda Jiřího Rusnoka by měla pracovat na návrhu rozpočtu a pak jej předá nové vládě, která vzejde z voleb. V minulosti jsem se podílel na úpravách příslušné legislativy, takže je teď možné zkrátit lhůty na projednávání státního rozpočtu. I proto usiluje sociální demokracie o volby v co nejkratším, říjnovém termínu - abychom stihli schválit státní rozpočet a nehrozilo rozpočtové provizórium.Čili Rusnokova vláda by měla pracovat na návrhu rozpočtu a my s ní chceme na toto téma vést průběžné konzultace.

A.cz: Prezident Zeman včera ve sněmovně prohlásil, že jmenuje premiérem "představitele vítězné strany", neřekl výslovně "předsedu". Pokud by nejmenoval vás, byl by to pro vás důvod k rezignaci?

Myslím, že by se Miloš Zeman hrozně divil, kdyby v roce 1998 jmenoval Václav Havel premiérem někoho jiného než předsedu sociální demokracie, třeba místopředsedu nebo předsedu některé krajské organizace.K demokracii patří určité demokratické zvyklosti a stranu vede její předseda.

A.cz: Ano, ale s tou zkušeností, kterou už máme: Máte záruku, že to bude předseda vítězné strany?

Nevím, kdo jiný. Pokud vyhraje sociální demokracie, měl by to být její předseda.

Vedení ČSSD má právo upravit kandidátky

A.cz: Kolik počítáte na volební kampaň a budete potřebovat úvěr?

Ještě jsme neuzavřeli debatu o rozsahu volební kampaně. Ale financování bude zcela transparentní. Předpokládáme, že gró kampaně bude financováno z našich vlastních zdrojů, financování sociální demokracie se v minulých letech výrazně zlepšilo. Jsme na volby připraveni jak organizačně, tak ekonomicky.

A.cz: Máte nějaký strop?

Teď nebudu uvádět rámec nebo stropy.

A.cz: Máte už kandidátky?

Dnešním dnem jsme zahájili sestavování kandidátních listin, předpokládám, že příští týden projednáme návrhy na lídry ve čtrnácti krajích. A naše krajské a okresní výbory je začnou dávat dohromady. Včas jsme si schválili zrychlený režim jejich sestavování.

A.cz: Předsednictvo bude mít právo veta?

Nepochybně bude mít možnost kandidátní listiny upravit.

A.cz: Kde budete kandidovat vy?

Já sám budu kandidovat ve svém tradičním volebním obvodě na jižní Moravě.

 

Právě se děje

Další zprávy