Sněmovna bude o svém rozpuštění jednat až 20. srpna

Domácí Domácí
9. 8. 2013 11:38
Strany, které rozpuštění navrhly, se bojí, že v pátek by se nesešli všichni poslanci
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Poslanecká sněmovna bude o svém rozpuštění jednat o čtyři dny později, než dosud předpokládala. Místo avizovaného pátku se tak o předčasných volbách bude rozhodovat až v úterý 20. srpna.

České televizi to řekl  šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Podle serveru iDNES se strany, které rozpuštění sněmovny navrhly, bojí, že by se těsně před víkendem nesešli všichni poslanci a hlasování by tak mohla ovlivnit malá účast.

O svolání mimořádné schůze požádala ČSSD, TOP 09 a KSČM. Podpořily ho i Věci veřejné, ODS se naopak nepřipojila. Původně se o rozpuštění mělo jednat již v pátek, strany se ale rozhodly vše odložit.

Samotný začátek schůze se tak sice nemění, hlasovat se ovšem bude až po víkendu.

Podle Gazdíka s tím nemá žádná strana problém. "My jsme byli připraveni hlasovat už v pátek, měli jsme zajištěno, že všichni naši poslanci se toho zúčastní," řekl serveru šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

"Ale dostali jsme avízo od jiných stran, že by mohl být problém s plnou účastí poslanců, takže co nám zbývá? Musíme být připraveni," doplnil.

Volby by se měly konat 60 dní poté, co se sněmovna rozpustí. Pokud by se tak stalo 20. srpna, končí tato lhůta 19. října.

Poslední slovo má ovšem prezident Miloš Zeman, který musí rozpuštění sněmovny potvrdit. Jak zjistil deník Aktuálně.cz, spěchat nehodlá.

 

Právě se děje

Další zprávy