John radil aktérovi korupční kauzy, jak pořídit důkazy

Domácí Domácí
18. 12. 2010 20:50
Ministr vnitra Radek John kategoricky popřel, že věděl o korupční kauze dřív než premiér Nečas.
V povolební debatě na ČT vystupovali jako příští koaliční partneři, teď musí premiér Nečas a ministr John vysvětlovat, kdo věděl dřív o údajné korupci na ministerstvu životního prostředí
V povolební debatě na ČT vystupovali jako příští koaliční partneři, teď musí premiér Nečas a ministr John vysvětlovat, kdo věděl dřív o údajné korupci na ministerstvu životního prostředí | Foto: Jan Langer

* Ministr John se s hlavním aktérem korupční kauzy Michálkem setkal už v létě * Poradil mu, aby se obrátil na novináře, pokud potřebuje nahrávací zařízení k získání důkazů o korupci * V neděli se sejde koaliční devítka * John poslal na policejního prezidenta svou inspekci kvůli tomu, že Martinů probíral případ s Nečasem bez jeho přítomnosti

Praha - Podezření z manipulace se zakázkami a z korupce na Státním fondu životního prostředí, které už připravilo o místo prvního ministra Nečasovy vlády Pavla Drobila, se stále víc mění v případ, podle něhož se bude hodnotit, jak ministři zvládají jeden z hlavních úkolů - boj s úplatky.

Po sobotě je jasné, že na úplném počátku tajně pořízených nahrávek byla rada ministra vnitra Radka Johna. Ten pod tlakem zveřejněných informací, že věděl o celé kauze dřív než premiér Nečas, popsal, jak se v létě sešel s hlavním aktérem případu, odvolaným šéfem fondu Liborem Michálkem.

"Setkal jsem se s panem Michálkem na půdě sněmovny. On mne žádal o radu, měl podezření, že se na Státním fondu životního prostředí může připravovat něco nestandardního, co souvisí s korupcí. V té chvíli neměl žádný důkaz pro své podezření," uvedl John na mimořádné tiskové konferenci, kterou svolal poté, co týdeník Euro na internetu napsal, že to to byl John, kdo věděl dřív než premiér o možné korupci na fondu.

Ministr John toto tvrzení popřel. "Kategoricky popírám lživá obvinění šířená Ivanem Langerem a jeho lidmi," prohlásil.

John poradil hlavnímu aktérovi kauzy

Ministr vnitra prohlásil, že Michálkovi jen poradil, aby si pořídil důkazy. Michálek si pak opravdu tajně nahrával rozhovory s ministrem Drobilem a jeho poradcem Martinem Knetigem.

Drobil ke kauze

Prohlášení ministr Drobila k případu:

Důrazně se ohrazuji vůči interpretaci vývoje v kauze Michálek. Za mého působení na Ministerstvu životního prostředí nikdy nedošlo ke korupčnímu jednání.

Zodpovědnost za fungování Státního fondu životního prostředí byla plně v rukách bývalého ředitele Libora Michálka. Ten byl zodpovědný i za profesionální a korektní řízení této instituce, tedy i za důsledný postup vůči všem signálům a náznakům korupčního jednání.

Postavil jsem se k celé kauze čelem a přihlásil jsem se k osobní odpovědnosti za špatnou personální politiku. Odmítám spojování mé osoby s korupčním jednáním.

(sobota 18. 12. 2010)

"Když se mne pan Michálek ptal, zda vím, kdo vlastní nahrávací techniku, která by mu pomohla, řekl jsem, že například novináři. A jmenoval jsem svého bývalého kolegu Janka Kroupu (dnes pracuje pro MfD, která s nahrávkami ukazujícími na korupci později přišla - pozn. red.)," uvedl John.

John také řekl, že od nedělní schůzky koalice očekává rozhodnutí, jak omezit vliv exministra Ivana Langera na ministerstvo vnitra, který označuje za devastující.

Langer později popsal Johnova slova jako "křeč". "Vyjádření pana ministra Johna je pro mně šokem. Přiznal se, že svým postupem zmařil vyšetřování možného trestného činu. A to tím, že v okamžiku, kdy byl informován o podezření, tak místo toho, aby věc okamžitě předal policii, tak ji předal médiím," řekl agentuře ČTK Langer.

Nečas pod tlakem

Premiéru Nečasovi vyčítá právě Johnova strana Věci veřejné, že nepostupoval v Drobilově případu správně. VV se tak přidaly k ČSSD.

V sobotu se také ukázalo, že den předtím - v pátek - konzultoval celý případ premiér Nečas s policejním prezidentem Martinů: ministr vnitra o tom přitom nevěděl. "Pan policejní prezident měl napřed informovat svého nadřízeného, tedy mě," řekl John na adresu prezidenta Martinů, jehož se snaží přimět k rezignaci už delší dobu. Serveru euro.cz pak John řekl, že požádá Inspekci ministra vnitra, aby postup Martinů prověřila.

Sociální demokraté chtějí kvůli Drobilově případu v úterý vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, ale pro svůj pokus - aby byl úspěšný - nemá dostatek hlasů. Podpořit ji hodlají zatím jen komunisté.

Už v pátek, po návratu premiéra Nečase z Bruselu, se sešla takzvaná koaliční devítka. Schůzku si vyžádaly Věci Veřejné.

Dvouhodinové jednání skončilo bez jakéhokoli výsledku. Podle informací Aktuálně.cz se mluvilo jen o tom, jak celá kauza vznikla. Poté koaliční K-devítka jednání přerušila a otázku "co dál?" si nechala na neděli, kdy se opět sejde ve tři odpoledne.

Podle MfD žádal Pavel Drobil (ODS) šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že Drobilův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami.

Premiér Petr Nečas o možném ovlivňování zakázek na fondu měl vědět. Informace získal podle tisku už od října, kdy se na něho obrátil ředitel Michálek.

 

Právě se děje

Další zprávy