ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře vládě, kvůli Drobilovi

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 12. 2010 11:20
Premiér Petr Nečas se za ministra životního prostředí postavil
Premiér ho drží
Premiér ho drží | Foto: ODS

Praha - Projednávání státního rozpočtu přebil skandál kolem ministra Drobila. Věci veřejné si vynutila zvláštní schůzku koalice. Opoziční ČSSD pak vyzvala VV, aby nepodporovaly kabinet Petra Nečase. Zároveň sociální demokracie vytáhla těžší kalibr.

"Předložíme žádost o hlasování o nedůvěře vládě," prohlásil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Pokud ovšem VV budou vládu nadále podporovat, nemá opozice dost sil na to vládu porazit. Podle informací Aktuálně.cz zatím koalice nepadá.

Poslanci odsunuli hospodaření státu stranou a ČSSD vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS), aby Drobila odvolal.

Ten ale opáčil, že ministr má jeho plnou důvěru.

Věci veřejné jakoby pak daly alespoň částečně za pravdu opozici: skandál označily ústy Karolíny Peake, své předsedkyně ústavně-právního výboru, za vážný - a chtějí ještě ve středu koaliční jednání. A na zbytek dopoledne si jejich klub vzal přestávku.

Podle MfD Drobil chtěl, aby se zničily nahrávky, které údajně dokazují manipulaci s veřejnými zakázkami. Pokud chce být vláda vládou "boje proti korupci", měl by ministr odejít

"Vláda by měla říct, jaká bude její reakce," prohlásil ve sněmovně Sobotka. "Rád bych požádal premiéra Nečase, aby informoval sněmovnu, jak chce celý velký skandál řešit."

"Pan ministr Drobil postupoval správným způsobem - okamžitě odvolal účastníky kauzy a nařídil forenzní audit," zastal se ministra premiér Petr Nečas (ODS). "Pan ministr Drobil má mojí důvěru," dodal.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) pak opozici obvinil, že si bere nejdůležitější zákon roku - o státním rozpočtu - jako rukojmí a odsouvá debatu o něm pod záminkou kauzy Drobil.

Když Drobil, tak i čistička!

Podle MfD žádal Pavel Drobil (ODS) šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že Drobilův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami.

Michálek je předal MfD. Ministr to popírá a na úterním briefingu oznámil, že Michálka odvolal z funkce, že přestal spolupracovat s Knetigem a Fibingra poslal na nucenou dovolenou.

Na kritiku ČSSD zareagoval František Laudát (TOP 09) a do hry vnesl otázku pražské čističky, jejíž téma chtěla pražská TOP 09 otevřít na úterním jednání, ale nepodařilo se jí to. Laudát poukázal na to, že také díky zastupitelům ČSSD.

"Já si myslím, že když šetřit, tak zcela důsledně a všechno," snažil se o protiúder Laudát.

 

Právě se děje

Další zprávy