John bude odvolán. Politici nechtějí ve výboru novináře

Radek Nohl Radek Nohl
1. 11. 2012 13:05
Poslanci napříč stranami považují funkce novináře a člena výboru za neslučitelné
Radek John, novinář ve sněmovně.
Radek John, novinář ve sněmovně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanecký klub TOP 09 chce odvolat šéfa Věcí veřejných Radka Johna z imunitního i bezpečnostního výboru sněmovny.

Rozhodl se k tomu poté, co bývalý ministr vnitra ve středu potvrdil, že se vrací k profesi novináře a od 1. listopadu nastupuje do vydavatelství Empresa Media Jaromíra Soukupa, kde bude šéfovat publicistice.

"Budeme hned příští týden iniciovat, aby Radek John skončil v obou výborech. Není možné, aby pracoval pro mediální skupinu a přicházel do styku s tajnými informacemi. To je hodně za hranou," řekl Aktuálně.cz šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

V jejich snaze je pravděpodobně podpoří i poslanci z dalších klubů napříč sněmovnou. Jako předsedu může Johna odvolat daný výbor. O odvolání z funkce člena výboru pak hlasují poslanci na plénu sněmovny.

John opustí křeslo šéfa VV

John zatím oznámil, že opustí pouze křeslo předsedy VV. Ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že nevidí problém v tom, že zůstane poslancem, ve výborech a zároveň se stane šéfem investigativních novinářů v časopise Týden.

Kateřina Klasnová.
Kateřina Klasnová. | Foto: Ludvík Hradilek

Šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová Aktuálně.cz ale řekla, že se s ním bude bavit o tom, jestli by neměl z obou výborů odejít. Tlačit ho k tomu zřejmě nikdo z VV nebude.

"Já si nemyslím, že by bylo nutné spekulovat o tom, jestli bude využívat informace z výborů. Aby se těmto spekulacím předešlo, tak by bylo možná lepší, jestli by neměl tyto výbory opustit. Já se s ním o tom budu minimálně bavit," prohlásila Klasnová.  

Gazdík uvedl, že důvodů pro odvolání Johna je hned několik. "Radek John dlouhodobě poškozuje renomé obou výborů. Tajné informace, které tam byly sdělovány, patrně unikaly jeho prostřednictvím," podotkl Gazdík.

Podívejte se, jak Věci veřejné do vlády přišly a pak zase odešly:

Peake: Nikoho nenapadlo, že novinář bude ve výboru

Podle něj se navíc poslanci TOP 09 dlouhodobě bouří proti tomu, jak bezpečnostní výbor vede. O tom, že se John nyní dostane do konfliktu, mluví ale i zástupci dalších politických stran.

Radek John a Vít Bárta v pozadí.
Radek John a Vít Bárta v pozadí. | Foto: Ludvík Hradilek

"Na obou těch výborech má poslanec přístup k vyhrazeným materiálům, takže já tam ten faktický konflikt vidím. Zákon o střetu zájmů toto nepopisuje, protože zákonodárce nenapadlo, že by mohla takto absurdní kombinace nastat," uvedla vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake.

Zároveň dodala, že pokud se bude o odvolání Johna hlasovat, bude nejspíše pro. Podobně hovoří i předseda poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc

"Každý by si měl vybrat, a ne sedět na dvou židlích," prohlásil Tejc "Neměl bych nic proti, kdyby ovšem byla jeho první reportáž o tom, jak fungují Věci veřejné a Vít Bárta a jaké bylo zákulisí vzniku VV," dodal šéf sněmovního klubu ČSSD.

"O Věcech veřejných však psát nebudu, takové články by mi nikdo ani nevěřil," zareagoval John.

Co říkáte na to, že se Radek John vrací k novinařině? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.


 

Právě se děje

Další zprávy