Jak to bylo? Nečas je nervózní a křičel na Dobeše

Domácí Domácí
30. 6. 2012 7:02
Co se dělo na úterním jednání vlády, po němž padl ministr Pospíšil
S kým se pohádal?
S kým se pohádal? | Foto: Reuters

Praha - Co bylo skutečným důvodem prudké reakce premiéra Nečase vůči ministru spravedlnosti? Pokud se premiér Nečas s někým na zasedání vlády tento týden kvůli rozpočtu pohádal, nebylo to rozhodně Jiří Pospíšil, jehož ve středu (den po jednání vlády) s tímto odůvodněním odvolal.

To je výsledek pokusu rekonstruovat úterní jednání vlády, který přinesl deník Insider

Připomeňme si, že Nečas mezi důvody Pospíšilova odvolání uvedl i to, že bylo „poslední kapkou", s níž ztratil důvěru v manažerské schopnosti svého ministra. "Rozpočtová odpovědnost je pro mě nepodkročitelnou hranicí," hřímal premiér a dodal, že Pospíšil nebyl jediným, na koho kvůli penězům "zvyšoval hlas".

Insider získal dvě svědectví od přímých účastníků vládního zasedání. Podle jednoho z nich se o penězích na Pospíšilův resort přímo v úterý a přímo ve vládě nemluvilo.

Neřekl ani popel

"Nečas neřekl Pospíšilovi ani popel, a to tam seděla celá vláda," líčil Insideru jeden ze členů vlády úterní situaci.

"No, to je pravda," dodává druhý zdroj a další člen vlády. Ale s výhradou: "On (premiér) se do něj ale pustil asi tak před měsícem nebo dvěma, každopádně po odchodu Josefa Dobeše, když Pospíšil přišel poprvé s tím, že potřebuje peníze na vězeňství. A Nečas se strašně rozčílil, že to neřeší systémově - domácím vězením, podmíněným propouštěním. To byla legitimní debata."

To nepopírá ani první zdroj Insideru: "To vězeňství skutečně řešili několikrát."

Jiné situace z vládních schůzí ale podle obou zdrojů spíše odporují tomu, že by  premiér viděl problém s vězeňstvím až tak dramaticky.

"Když třeba Pospíšil přišel s tím, že potřebuje dostat dva až tři tisíce lidí z věznic, Nečas použil trochu sucharský vtip: 'Nechat je nastoupit a rozpočítat!'"

Schytal to Dobeš

Oba už citovaní členové vlády říkají, že jestli to někdo na úterní schůzi od premiéra schytal, byl to jen ministr dopravy.

"Zvyšoval na něj hlas a říkal, že nepřipustí, aby někdo nehlasoval pro rozpočet, a že kdo nebude hlasovat pro, končí," líčí atmosféru úterního jednání první zdroj a vlastně opakuje slova, která v emotivním středečním proslovu použil také Petr Nečas.

"Pavel Dobeš jen upozornil, že se teď zdrží, protože v úterý jsme probírali nějaký výhled a on na to, že prý potřebuje uzavřít smlouvy s regionálními dopravci už do konce srpna. Kalousek to pak urovnal s tím, ať to tedy rozepíše bez toho," líčí totéž druhý.

O penězích pro Pospíšilův resort se tedy mluvilo, ale ne přímo v úterý (ona „poslední kapka" tedy nebyla zvláštním překvapením). A jediný další, kdo dostal vynadáno kvůli penězům, byl ministr dopravy Dobeš.

Nervózní premiér

Zajímavé na obou líčeních je pak to, jak oba členové vlády popisují Nečasovo chování. Před měsícem či dvěma se - jak to formulují zdroje - "strašně rozčílil" a v úterý zase "zvyšoval hlas".

"Nečasovi v poslední době hodně tečou nervy a na vládě vystupuje velmi emotivně. Buď se snaží o vtípky, nebo naopak zvyšuje hlas," líčí první zdroj.

"Ano, to je vystiženo poměrně přesně," potvrzuje zdrženlivě druhý.

 

Právě se děje

Další zprávy