Jak se žije expremiérům: Pádu uchránili jen Špidlu

Martina Machová Martina Machová
17. 5. 2013 5:00
České strany nevědí, co se svými bývalými šéfy. Leckdy si za to mohou předsedové sami
Foto: Petr Protivánek

Praha - Stanislav Gross s manželkou koupili nový byt a podnikají, Vladimír Špidla se chce vrátit do vlády jako ministr životního prostředí, nicméně část jeho partaje jej nechce, Mirkovi Topolánkovi jeho mateřská strana navrhla zrušení místní organizace, Jiří Paroubek se chystá na svou (možná) poslední leč v čele své nové "pidi" partaje.

S českými stranickými premiéry se strany, které je vyslaly vládnout do Strakovy akademie, nemazlí.

Nejraději by o nich už nikdy neslyšely a vyexpedovaly je na svůj okraj.

"Strana nemá ráda, aby měla jednoho a půl nebo dva předsedy," souhlasí někdejší sociálnědemokratický předseda a politik Vladimír Špidla, který je asi jediným, který se svou partají vychází. "Obvykle se tedy bývalé předsedy snaží někam odsunout, nikoli zadupat, ale na chvilku je odtlačit od centra moci.

V čem spočívá podstata přetlačované mezi stranami a jejich bývalými šéfy? "Když odejdete z funkce, což je běžný proces v politické straně, tak vám zůstává podpora alespoň dvaceti, třiceti procent lidí, kteří na vás nahlíží pozitivně a snaží se něco udělat. Na druhou stranu, odcházející předseda představuje mocenskou strukturu, která už sice vyhasla, ale stále existuje," charakterizuje.

Příští adresa: Brusel

Vladimír Špidla měl na rozdíl od svých pozdějších nástupců v čele partaje štěstí v tom, že jeho mateřská strana vládla a neodešel kvůli skandálu.

Vladimír Špidla: Odešel v klidu, bez skandálů.
Vladimír Špidla: Odešel v klidu, bez skandálů. | Foto: Ludvík Hradilek

Sociální demokraté jej poslali do Bruselu jako eurokomisaře, čímž nejen splnili podmínku odsunutí někdejšího šéfa z politického centra, ale zajistili ho i do budoucnosti.

Jako eurokomisař bral půl milionu měsíčně, tři roky po odchodu z funkce měl nárok na 280 tisíc měsíčně a až se dostane do důchodového věku, čeká ho důchod sto tisíc korun měsíčně.

Po návratu do Česka se zprvu v rámci ČSSD angažoval v sesterské Masarykově demokratické akademii, jejímž je ředitelem, a rád by si tento post ponechal i nadále. A zatímco pro fungování sociálnědemokratického think tanku peníze jen shání, levicově orientovaný Deník Referendum sponzoruje deseti tisíci měsíčně.

Jeho vysoký příjem pak není na jeho životním stylu patrný. Stále chodí po Praze v manšestrovém saku, v košili či tričku a s legendárním baťůžkem. Na manželku je pak napsaný i Špidlových pražský byt v Praze v Kunraticích, který koupila Viktorie Špidlová v dubnu 2008 za 4,5 milionu korun.

Lev, který zařval a přišel o hlas

Vedle Špidly zůstal v politice aktivním i poslední sociálnědemokratický premiér Jiří Paroubek.

Jiří Paroubek na ustavujícím sjezdu své strany LEV 21.
Jiří Paroubek na ustavujícím sjezdu své strany LEV 21. | Foto: Ludvík Hradilek

Ten ovšem svou mateřskou stranu opustil a odešel budovat své nové Národní socialisty - LEV 21. ČSSD totiž nedokázala jeho další politické ambice naplnit.

"Za svůj hlavní úkol považuji přivést do politiky vysoce kvalifikované, zkušené, idealisticky uvažující a morálně bezchybné osobnosti," líčí své plány Paroubek. "Pokud k té personální a programové výbavě přistoupí ještě prvotřídní marketing a dobré finanční zajištění, může se náš volební výsledek za rok pohybovat mezi osmi až dvanácti procenty hlasů," popisuje potenciál své nové strany.

Paroubkovy politické aktivity mimo ČSSD dosud financoval jeho neoddělitelný spolupracovník Petr Benda a jeho přátelé a známí.

Benda dal podle výroční zprávy Paroubkově straně 15,1 milionu korun, dalších 11,3 milionu dal Libor Kapalin, který působil jako jednatel společnosti Golfresort Barbora v době, kdy firma zaměstnávala Bendovu ženu Romanu (společnost původně Petr Benda spoluvlastnil).

"Počítám s tím, že budeme spolupracovat i nadále, a udělám maximum, aby byla strana LEV 21 technicky a organizačně zabezpečena," říká nyní Benda na otázku, zda počítá s placením Paroubkovy politiky i příští rok.

Sám Paroubek místo svého politického působení investoval do vlastního.

Podnikatelka Petra P.

Jeho druhá žena Petra koupila v roce 2011 domek ve Velké Chuchli za 8,5 milionu korun. Na nové rodinné bydlení v 5+kk jí Paroubek přispěl 3,5 milionu korun z prodeje svého bytu ve Stodůlkách.

Manželé Paroubkovi po volbách v roce 2008.
Manželé Paroubkovi po volbách v roce 2008. | Foto: Ludvík Hradilek

Rodinné výdaje Paroubkových se v roce 2011 celkově točily kolem nemovitostí. Petra Paroubková prodala svůj byt v pražské rezidenci Císařka za 4,8 milionu korun. Utržené peníze pak dle svých slov vložila do již popsaného společného bydlení.

Navíc koupila ještě dům na řecké Ithace. Jen za vilku vyplatila 2,5 milionu, další 2,3 milionu dala do rekonstrukce.

Ve stejném roce se pustila do podnikání - spolu s Martinem Feldkem založila vlastní vydavatelství Columbus Holdings, které po pár měsících fungování skončilo ve ztrátě 80 tisíc korun.

Jak se vede Paroubkové v podnikání nyní, nelze prozatím z veřejných zdrojů vyčíst - její firma musí zveřejnit své ekonomické výsledky ze zákona až za měsíc.

Na rozdíl od ní ovšem víme, jak se daří Paroubkovi jako spisovateli. Podle majetkového přiznání si přivydělal k poslaneckému platu v letech 2010 až 2011 4,15 milionu korun na honorářích za své knihy.

Byznysmen Topolánek

Do podnikání se vrhnul po vynuceném odchodu z čela ODS také Mirek Topolánek. V současnosti jeho jméno figuruje ve čtyřech společnostech, přičemž jedna soutěží o veřejné zakázky.

Foto: Ludvík Hradilek

VAE Control, kterou Topolánek pomáhal zakládat před svým vstupem do vysoké politiky, získala za dobu jeho nového působení v ní zakázky od Správy státních hmotných rezerv nebo Čepra za 200 milionů korun.

Topolánkův návrat k byznysu odstartovala zakázka na modernizaci skladu Správy v Heřmanově Městci za 123 milionů korun. Dosud posledním tendrem podle věstníku veřejných zakázek je ovšem projekt za výrazně nižší cenu  - rekonstrukce výdejních lávek Čepra v Bělčicích za 1,77 milionu korun.

Začátkem roku pak Topolánek odstartoval nový projekt - založil s pětadvacetiletým Tadeášem Trojanem společnost European Capital Partners Investments.

O svých politických ambicích, dění kolem své osoby či postavení bývalých premiérů se Topolánek odmítl bavit.

Realitní magnát Gross

Stanislav Gross. Fotografie z roku 2005 z kategorie
Stanislav Gross. Fotografie z roku 2005 z kategorie | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

U byznysu skončil někdejší lídr socialistů Stanislav Gross. Muž, který nedokázal vysvětlit, kde vzal 1,2 milionu na svůj byt, si letos koupil spolu s manželkou další nemovitost - byt na Smíchově. Od jeho zázračného zbohatnutí v roce 2007 na otázky na svou životní úroveň nikdy neodpovídá.

Loni se navíc zbavil své zhouby - prodal byt na Barrandově, který jej stál politickou kariéru.

 

Právě se děje

Další zprávy