Jaderná energie ano či ne? Bude další zkouškou koalice

Martina Macková
19. 10. 2007 7:20
ČSSD: Energetická koncepce má být zákonem
Atomová elektrárna Temelín
Atomová elektrárna Temelín | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ČEZ má plány a my o nich chceme také rozhodnout, říkají poslanci ČSSD, kteří dnes oznámili, že pozmění zákon o hospodaření s energiemi.

Zákon dnes projednávala sněmovna ve druhém čtení. Hlasovat se bude příští týden.

Sociální demokraté tak potvrdili, že to myslí vážně. Pokud by jejich návrh prošel, energetická koncepce země by se stala zákonem, a pak by o ní nerozhodovala vláda, ale sněmovna. To by mohlo znamenat možnost, že se schválí stavba dalších jaderných bloků.

Podpořit opoziční nápad jsou připraveni i někteří poslanci ODS.

Slabé místo koalice?

O jejich návrhu se ve sněmovně už spekuluje několik dní. Může za ním být snaha rozdělit vládnoucí koalici. Zelení totiž do programového prohlášení vlády prosadili, že se nebude podporovat atom, ale naopak obnovitelné zdroje.

Zelení už dali najevo, že pokud by se někteří vládní poslanci zachovali v rozporu se slibem vlády, budou to brát jako porušení koaliční smlouvy. To by mohlo znamenat i konec koalice a vlády Mirka Topolánka.

"Vládní prohlášení v části, která se týká energetiky, je podle mého názoru úlitbou šesti hlasům Strany zelených, bez nichž by vláda nemohla vzniknout," řekl dnes poslanec Břetislav Petr (ČSSD). Postoj vlády podle něj narušuje dosud platnou koncepci. Tu ČSSD jako vládní strana schválila před třemi lety.

Vláda se jí ale nemůže řídit právě kvůli rozporu s programovým prohlášením. V tom si ale slíbila, že vypracuje novou.

"Navrhujeme, aby koncepci vláda předkládala sněmovně ke schválení a aby ji informovala," dodal Petr.

"Akcionář, tedy parlament, zjišťuje, že předseda představenstva, generální ředitel, tedy vláda, přešlapuje na místě. Akcionář v takovém případě musí konat, protože když neudělá akcionář strategické rozhodnutí, tak celé firmě se okolo roku 2012 nemusí dařit," přirovnal situaci bývalý ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD).

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Já chápu, že je to nějaké slabé místo té vaší koalice, a je mi to jedno, to není primární důvod, jak mě podezříváte, že chceme rozbít tu vaši úžasnou koalici. My chceme, abychom měli jistotu, že v roce 2012, v roce 2013, tady bude v České republice dostatek elektrické energie. Vy to evidentně zajistit neumíte. Proto chceme, aby o takto zásadním rozhodnutí rozhodla sněmovna a aby se koncepce stala zákonem, který nebude podléhat stranickým sekretariátům při změně," řekl Urban.

Ministr průmyslu Martin Říman i financí Miroslav Kalousek s návrhem nesouhlasí. "Nedomnívám se, že bychom měli tuto skutečně ryze odbornou věc více a více politizovat tím, že bychom tento ryze odborný a ryze exekutivní problém povýšili na zákon," uvedl Kalousek.

Proti se postavil také Oldřich Vojíř (ODS). "Zákon by nefungoval. Energetická koncepce je jenom jakési vodítko, jakýsi náznak toho, kam se ten byznys má ubírat. A nemá to být dogma. A proto je také dobře, že to je v rukou vlády, která prostě má nějakou vizi. Předchozí vláda měla nějakou vizi a tato vláda má tuto vizi o něco posunutější a je to fér říci."

Dva bloky Temelína připraveny

Exministr Urban argumentoval i tím, že jedna z divizí ČEZu má už dnes připraveny studie pro stavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Projekt je podle něj připraven k schvalovacímu procesu EIA.

"ČEZ čeká na to, jestli vy jako akcionáři řeknete: "Pokračujte dále". Když to neřeknete, ten projekt zůstane v šuplíku a spadne na něj prach. Když řeknete "Pokračujte dál", začne schvalovací proces. ČEZ už pro to učinil vše," řekl Urban.

To ale popřel ministr průmyslu Martin Říman (ODS). "Zodpovědně prohlašuji, že pan kolega Urban se hluboce mýlí," řekl.

Klas: Ptám se vlády, co bude dál?

Koaliční poslanec Jan Klas (ODS) dal v diskusi najevo, že má jiný názor než vláda. Podle něj by se o energetické koncepci měl parlament bavit.

Jan Klas
Jan Klas | Foto: ODS

Proto navrhl, aby vláda zpracovala návrh nové státní energetické koncepce do 30. června příštího roku 2008 a předložila ho sněmovně.

"Já nechci nic jiného jako vládní poslanec, abych slyšel od ministra životního prostředí, jak si představuje další vývoj v této oblasti. Jak nahradí výpadek energie? Jsem přístupný jasným a konstruktivním debatám, ale odmítám debaty typu "to rozhodne vláda", "vy se o to nestarejte"," řekl.

Klas, který patří do skupiny poslanců kolem Vlastimila Tlustého, se nepovažuje za rebela. Připustil ale, že by mohl hlasovat pro návrh opozice. Tvrdí, že o jaderné energetice jako o potřebné mluví otevřeně i ministr Říman. "Nevím, proč bych měl být rebel, když se chci legitimně ptát mé vlády, jsem její poslanec," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy