Hu-Hu dohoda v Praze. Posvětila to TOP 09, míní Nečas

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 5. 2013 14:42
Odvolání Svobody označil za špatný krok ukazující na tendenci TOP 09 k politikaření
Premiér Petr Nečas.
Premiér Petr Nečas. | Foto: Reuters

Praha - Odvolání pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) označil premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas za špatný krok, který ukazuje tendenci TOP 09 k politikaření.

Nečas míní, že změny v Praze se udály s posvěcením celorepublikového vedení TOP 09 a nelze podle něj vyloučit, že se podobné věci budou dít také na celostátní úrovni.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal, že nadále trvá podpora, kterou vedení pražské TOP 09 celorepublikové stranické předsednictvo vyjádřilo už v úterý.

Pražská ODS po 22 letech vládnutí Praze odchází do opozice poté, co zastupitelstvo v tajném hlasování odvolalo primátora Bohuslava Svobodu (ODS) a skončili také ostatní radní občanských demokratů.

Prahu povede dočasně Tomáš Hudeček z TOP 09

Výkonem funkce primátora bude do jmenování nového primátora pověřen dosavadní první náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09).

Podle předsedy vlády je čtvrteční vývoj na pražském magistrátu krokem evidentně učiněným v koalici TOP 09, ČSSD a komunistické strany. Nečas zdůraznil, že vše směřuje k dohodě Hudečka a představitele pražské ČSSD Petra Hulínského.

"Dochází k vytváření dohody pánů Hulínského a Hudečka, čili nám tady vznikla jakási Hu-Hu dohoda, na základě které bude vytvořena Hu-Hu koalice, která si zvolí svého Hu-Hu primátora. Není to dobrá zpráva pro Prahu, protože odvolání kvalitního, kompetentního a slušného primátora, kterým bezesporu pan Svoboda byl, je chybný krok," uvedl Nečas.

Zastupitelka za KSČM Marta Semelová bezprostředně po hlasování uvedla, že "vedení města fungovalo dlouhodobě v režimu afér a intrik".

Zelení a komunisté chtějí nové volby

"KSČM žádá rezignaci celé Rady hlavního města Prahy! Podle našeho názoru je i jednání opoziční ČSSD velmi účelové. Považujeme ho za neférové vůči občanům. Ve skutečnosti neusilují o odvolání zkorumpovaného vedení, ale o získání podílu na moci a o přístup k finančním tokům. KSČM svůj zásadní nesouhlas s politikou korupce nemění. Požadujeme vypsání nových voleb!" uvedla zastupitelka.

Nové volby požadují také pražští zelení. "Mandát z roku 2010 ODS, TOP09 i sociální demokraté promrhali. Pražskou magistrátní krizi mohou vyřešit jen nové volby. Jejich vyvolání mají v rukou kterékoli dvě strany z trojice TOP09, ODS, ČSSD (rezignace všech jejich zastupitelů). Krizi demokracie řeší ve vyspělých městech a státech občané i jejich reprezentanti vypsáním nových voleb," navrhuje bývalý radní a předseda zelených v Praze Petr Štěpánek.

Rozpad radniční spolupráce dvou pravicových stran nepřekvapil někdejšího prezidenta Václava Klause. "To byla od začátku velmi podivná struktura koalice," prohlásil. Koalice podle něj vypadala velmi křehce a mnohokrát stála na pokraji svého konce. "Pro nás to není žádné překvapení, všechno k tomu už dlouhou dobu směřovalo," dodal exprezident.

Kalousek: Podpora pražské organizaci TOP 09 trvá

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek  v reakci řekl, že předsednictvo TOP 09 se k věci vyjádřilo v úterý a jeho podpora pražské organizaci TOP 09 trvá. Čtvrteční krok byl podle něj rozhodnutím právě pražského vedení.

"Předsednictvo vyjádřilo pražskému vedení podporu v jeho snaze, aby se v Praze začalo rozhodovat, problémy se řešily a nikoliv, aby se o tom pouze mluvilo," poznamenal Kalousek. Nečas ve čtvrtek zdůraznil, že právě proto, že vývoj v Praze se děl "s posvěcením nejvyššího stranického vedení TOP 09", nelze zřejmě vyloučit podobné tendence ani na celostátní úrovni.

Kalousek ve čtvrtek už před odvoláním Svobody řekl, že spolupráci s občanskými demokraty na vládní úrovni podle něj vývoj v Praze nepoznamená. "Pokládám obě strany za demokratické," dodal. ODS se podle něho o komunálních a krajských koalicích rozhodovala autonomně nejen na svých vládních koaličních partnerech, ale "i na svém předsedovi".

V úterý předsednictvo TOP 09 zdůraznilo, že do koalice s ODS v Praze před rokem a půl strana vstupovala s důvěrou v to, že osoba bývalého primátora je zárukou věrohodné a transparentní politiky. Primátor prý však očekávání TOP 09 nesplnil.

Podle ministra životního prostředí a někdejšího starosty v Praze 6 Tomáše Chalupy (ODS) se TOP 09 v Praze nyní podrazem odvděčila občanským demokratům za pozvání do koalice. "Svým jednáním pražští topkaři ukazují nezodpovědnost, nevychovanost a neslušnost sebe i své strany," míní ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy