Hrají už ministři "škatulata"? Je to fáma tvrdí ODS

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
2. 7. 2010 16:20
Pavel Drobil se ze zeleného ministerstva nikam nestěhuje
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Neuplynuly ani dva dny od chvíle, kdy Petr Nečas společně s lídry TOP 09 a VV zveřejnil personální složení své vlády, a už se začaly objevovat zprávy o rošádách napříč rezorty.

Nejvíc nespokojený je údajně místopředseda ODS a severomoravský poslanec Pavel Drobil.

Uvažovalo se o něm jako o novém šéfovi průmyslu a obchodu. Po klíčovém jednání lídrů ODS, TOP 09 a VV z úterý na středu ovšem odešel s ministerstvem životního prostředí, tedy zcela protikladnou agendou.

Napravit to měla údajná trojvýměna, o které napsal deník Mf Dnes. Drobil se měl podle ní přesunout na ministerstvo obrany, Alexandr Vondra na zemědělství a Ivan Fuksa by usedl na Drobilovo místo na životním prostředí. Šéf strany Petr Nečas ale podle listu výměny ministerstev zatrhl.

Informace znovu ožila v pátek kolem poledne, když server ceskamedia.cz s odvoláním na anonymní zdroj napsal, že se rošáda mezi občanskodemokratickými ministry nakonec opravdu uskuteční.

Je to fáma

"Jsou to jen spekulace, která už tu probíhá několikátý den. Ten kdo to říká, ví asi víc, než já sám," popřel tyto informace redakci Aktuálně.cz Pavel Drobil.

A přidalo se k nemu i ústředí ODS. "Zpráva Českých medií není pravdivá. K žádné změně v rozdělení křesel nedochází. Může to být novinářský přehmat nebo mediální hra," reagoval stranický mluvčí Martin Kupka.

Ostatní kandidáti na přesun v pátek odpoledne nebrali mobilní telefony a nereagovali ani na SMS.

Podle informací Aktuálně.cz hlasy uvnitř ODS, které se nad vyjednanými posty pozastavovali, ustoupily do pozadí. Trojkoaliční dohodu posvětilo bez výhrad stranické grémium a - s jedinou výjimkou - i poslanecký klub.

Proti se postavil pouze ústecký exhejtman Jiří Šulc. "Jsem dospělý člověk, tak nevím proč bych nemohl projevit vlastní názor," řekl deníku Aktuálne.cz. Sám připouští, že čekal mezi zákonodárci větší vlnu nevole.

Nikdo se k němu ale nepřidal. Místo toho jej strana nenominovala do žádného z poslaneckých výborů.

"Je to pro mne zklamání. Nepřijel jsem se sem flákat," tvrdí severočeský poslanec, který si dělal zálusk na rozpočtový či hospodářský výbor.

 

Právě se děje

Další zprávy