Přitvrdím kontrolu dávek, varuje nový ministr Drábek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 7. 2010 12:49
Nový člen Nečasova kabinetu doufá, že "najde společnou řeč s odbory"
Jaromír Drábek
Jaromír Drábek | Foto: kdu

Praha - Ti, kdo zneužívají dávky, by o ně mohli přijít. Nový ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) chce zpřísnit kontrolu žadatelů. "Ti žadatelé sice vyplňují nějaký dotazník, kontrola, zda údaje v dotazníku odpovídají skutečnosti, je velmi slabá," řekl Aktuálně.cz.

Bude proto tlačit na ředitele úřadů práce a správy sociálního zabezpečení, aby si jejich podřízení údaje ověřovali.

A zároveň začne připravovat změny celého sociálního systému. "Aby byl jednodušší, průhlednější, ale také odolnější vůči zneužívání." Právě TOP 09 má ve svém programu razantní škrty sociálních dávek.

Zároveň ale budoucí vláda chce zpružnit zákoník práce, prozatím ale tuto kapitolu budoucího vládního programu "trojkoalice" neuzavřela. Odborům se nelíbí už úvahy o menší ochraně zaměstnanců. "Neřekl bych, že chceme zákoník přímo uvolnit. Ale neodpovídá době. Některé formulace jsou ještě z roku 1966," říká k tomu prozatím budoucí ministr práce.

Diskuse s odbory se bývalý prezident Hospodářské komory a tudíž matador tripartitních jednání prý nebojí. "Vždyť i odbory musejí mít stejný cíl, aby se sociální systém nezneužíval. "Pokud někdo pobírá sociální dávky a přitom pracuje načerno, tak někdo za něj musí ty daně zaplatit. Takže myslím, že najdeme společnou řeč," říká optimisticky.

A.cz: Dovedete si představit jednání o úsporách s odbory, když víme, že hrozbu stávkou vyvolalo letos jen vyšší zdanění zaměstnaneckých benefitů? To byla maličkost proti tomu, co chce prosazovat nová vláda...

Já to nevidím nijak vyhroceně. Prostě doufám, že se nám podaří vést diskusi argumentační, než tu diskusi jednotlivých výkřiků do tmy.

A.cz: To říkáte i s vědomím toho, co bylo kvůli benefitům?

I s vědomím toho, co bylo kvůli benefitům. Já budu sledovat, zda partneři budou předkládat silně odargumentované alternativy k těm návrhům, které bude předkládat ministerstvo práce.

A.cz: Skutečně tedy nakonec při jednání o vládě vyhrál princip, že když TOP 09 dostane finance, bude muset „skousnout" i ministerstvo sociálních věcí?

Na to já můžu odpovědět jen svým osobním pocitem, to samozřejmě v žádném prohlášení nikdy nebude: ano, myslím, že do velké míry to tak je. Pokud má TOP 09 převzít odpovědnost za stav veřejných financí, tak chápu koaliční partnery, že chtějí, aby ji převzala také na té straně, kde se mají dělat úsporná opatření.

A.cz: Znamená to, že když teď TOP 09 dostala sociální věci, že to ovlivní i dohodu o důchodové reformě? Vy jste prosazovali povinné připojištění...

U důchodové reformy to nepředpokládám. Na rozdíl od jiných oblastí.

 

Právě se děje

Další zprávy