Hovorkova rebelie reformou skončila. Rozpočet podpoří

Kateřina Eliášová a Martina Macková
22. 8. 2007 11:44
ODS vyjednávala z pozice síly, říká lidovecký poslanec
Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do poslední chvíle neřekl, jak se při hlasování o reformě zachová.
Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do poslední chvíle neřekl, jak se při hlasování o reformě zachová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ludvík Hovorka jako jediný koaliční poslanec zvedl ruku proti reformám. Přesto říká, že lidovci v koalici i tak vyjednali zřejmě maximum.

A: Hlasoval jste proti. Zklamala podle vás lidová strana v této reformě? Nebo porušila program?

Já si myslím, že se KDU-ČSL snažila prosadit maximum ze svého programu. Vyjednávací pozice ale nebyla jednoduchá, vyjednavači dělali, co mohli. Na straně ODS nebyla vstřícnost k tomu, aby se důležité požadavky, které jsme měli, do návrhu zapracovaly.

A: Už jste slyšel názory voličů na to, že u lékaře budou platit i děti?

Zaznamenal jsem ohlasy, jsou různé. Pro spoustu lidí je právě toto zklamání. Nemyslím z toho, že KDU-ČSL neprosadila opak. Spíš z toho, že koalice nenašla vůli podpořit takovou zanedbatelnou záležitost. Že nemohla najít těch 800 milionů, které by hájení dětí před poplatky stálo, když například v Německu, v Norsku, v Británii či v Portugalsku jsou od poplatků děti do 18 let osvobozeny.

A: Pochopí to vaši voliči, nebojíte se, že část strana ztratí?

Já myslím, že naši voliči se to budou snažit pochopit.

A: Jste zklamaný, že se celý klub a strana nepostavily v poplatcích dětí u lékaře za vás?

Nakonec se jako kompenzace dohodly slevy na dni. Není to špatné, ale určitě to není rovnocenné. Mě to mrzí. Ale jinak si myslím, že strana by měla stát především za předsedou.

Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech | Foto: Ondřej Besperát

A: Nemohla KDU-ČSL postupovat tvrději a vyjednat víc?

Reforma je kompromis. Naše strana nemohla vyjednat víc, máme 13 mandátů a v tomto složení, vzhledem k přístupu ODS, to bylo myslím maximum.

A: Neuškodí KDU-ČSL, že právě ona nebyla zastáncem střední třídy u slev na dani? Že tuto roli sehráli spíš rebelové z ODS?

ODS vyjednávala z pozice síly, spíš upřednostňovala názory pana Tlustého než naše.

A: Je to podle vás rodinná reforma, podporuje rodinu?

V oblasti daňové jsou některá opatření, která rodinu zvýhodňují. Ale ne všechny rodiny z toho budou mít prospěch. Dostal jsem nějaké modely, když byla reforma představována. Byly tam náznaky, že by to mohlo pomoci rodinám s nižšími příjmy. Ale jak to bude, to ukáže čas, protože propočty byly dělány na základě dopadů sociální a daňové reformy a nebyly tam dopady  zdravotnické reformy a dopady ekologických daní.
 
A: Byl jste proti reformě kvůli voličům? Nebo proto, že jste neústupný?

Jsem přesvědčen, že některé věci nejsou správné. Od voličů i spolustraníků v kraji jsem slyšel, že mám reformu podpořit, ale také opačný názor. Mnozí mi říkají, že je dobře, že jsem o těch problémech alespoň nahlas mluvil.

A: Podpoříte rozpočet, i když bude vycházet z této reformy?

Ano. To se nedá nic dělat, jiná čísla nejsou.

 

Právě se děje

Další zprávy