Lidé bez práce u vás doma. ČSSD představila program

ČTK ČTK
7. 9. 2013 17:50
Peníze by měly plynout do infrastruktury, protipovodňových opatření a zateplování.
"Posledních sedm let vlády pravice šťastných nebylo," řekl v Ostravě předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
"Posledních sedm let vlády pravice šťastných nebylo," řekl v Ostravě předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. | Foto: CPA Eduard Erben

Ostrava/Praha - Sociální demokraté v předvolebním programu slibují voličům hospodářský růst a podporu veřejných investic.

Peníze by měly plynout do infrastruktury, protipovodňových opatření a zateplování. Při zahájení kampaně v Ostravě to v sobotu řekl předseda Bohuslav Sobotka.

Strana se podle něj zasadí o vznik pracovních míst, lidé by si také mohli nezaměstnané najímat na domácí práce. Všem firmám chce ČSSD zvýšit daň z příjmu, pro velké společnosti ve vybraných oborech pak zavést druhou ještě vyšší sazbu.

Progresivní má být i daň z příjmu fyzických osob. Z pravicových reforem chce zrušit například druhý důchodový pilíř.

"Ve vládě se posledních sedm let střídaly pravicové strany, zejména ODS a TOP 09. Bohužel těch sedm posledních let vlády pravice šťastných pro Českou republiku a pro občany naší země nebylo," řekl v Ostravě předseda strany.

ČSSD je podle něj schopna garantovat změnu. Strana v programu počítá mimo jiné s obnovením některých sociálních dávek a příspěvků, které byly za pravicových vlád zrušeny. Patří mezi ně například porodné na tři děti nebo znovuzavedení nemocenské v prvních třech dnech v omezené výši.

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc

Zasadit se chce o postupné zvýšení minimální mzdy na 12 000 korun, snížení DPH na léky nebo zrušení poplatků ve zdravotnictví s výjimkou příspěvku na stravu v nemocnici.

Součástí programu strany je i lepší ochrana před lichváři a zpřísnění dohledu nad exekutory. Seniorům by chtěla obnovit valorizaci důchodů podle míry inflace.

Mezi tradiční body sociálnědemokratického programu patří zavedení registračních pokladen a majetkových přiznání. Chce přitvrdit v oblasti církevních restitucí.

ČSSD bude prosazovat dvě sazby daně u příjmu pro firmy, nynější 19procentní chce zvýšit o procento až dvě, velké firmy v energetickém, telekomunikačním a finančním sektoru by pak odváděly 25 - 30 procent.

Sociální demokraté chtějí také zrušit takzvanou superhrubou mzdu a i daně z příjmu občanů rozdělí do dvou sazeb podle výše výdělku. Do příjmu 100 000 korun by lidé platili daň 20 procent, pro hrubou mzdu vyšší by platila sazba 30 procent.

Pořádek v daňovém systému

Na podporu vzdělávacího systému chce ČSSD například obce finančně motivovat k výstavbě nových školek jako zařízení, která by se do budoucna mohla přizpůsobit demografickému vývoji a mohla sloužit víceúčelově.

Počítá také se zavedením povinného posledního roku předškolního vzdělávání.

Podle Sobotky bude strana schopna všechny své sliby financovat.

"Jeden z cílů našeho volebního programu je udělat pořádek v našem daňovém systému. Ten není spravedlivý a je děravý, utíkají miliardy korun díky nepoctivosti některých podnikavců, kteří se snaží ukrývat své nedaněné zisky a vyvádět (peníze) do daňových rájů. Naším cílem je udělat pořádek v daních," uvedl Sobotka, podle něhož strana zavede opatření proti daňovým únikům.

Přišli bez kravat

Sobotka program ČSSD označil za realistický.

"Neslibujeme na rozdíl od jiných stran plošné snižování daně z přidané hodnoty. Žádný z našich slibů, který máme, není v rozporu s našim závazkem, aby deficit veřejných rozpočtů v České republice v příštích letech nepřekročil tři procenta hrubého domácího produktu," uvedla Sobotka, který tvrdí, že pokud se vládě podaří nastartovat hospodářský růst, bude to znamenat pro státní rozpočet příjmy ve výši desítek miliard korun.

Dodal, že ČSSD má opatření jak na příjmové, tak na výdajové straně. "Opatření na příjmové straně pokrývají naše návrhy, které máme z hlediska posílení výdajů státu," řekl předseda ČSSD, který chce, aby Česká republika ekonomicky rostla alespoň tak rychle jako Polsko, Slovensko či Německo.

Sociální demokracie kampaň zahájila lidově. Na náměstí připravila program pro celé rodiny, včetně hudebních vystoupení. Také politici se snažili působit neformálně, řada z nich byla například bez kravat.

 

Právě se děje

Další zprávy